In welke tijd leven we?

Sinds half maart is ons land compleet veranderd. Niet alleen ons land, maar de hele wereld wordt geraakt door corona. De impact is op grote schaal voelbaar en tegelijk schrijnend onzichtbaar achter de voordeuren van zoveel huizen en tehuizen. Nationale maatregelen beperken onze manier van leven, maar de echte klappen vallen in gezinnen en families. Ziekte eist zijn tol en de extra druk brengt onderliggende spanningen naar boven. 

Paradox
Wanneer je deze eerste paragraaf leest, kun je moedeloos worden. Het dagelijkse nieuws ontneemt je bijna elke vorm van hoop. Wat een tijd vol van verliezen. Toch is er ook een ander verhaal te vertellen. Dwars door de tranen en onder de deken van angst voltrekken zich wonderlijke doorbraken. Mensen komen tot bezinning en gaan weer bidden. De rust voor echte gesprekken ontstaat en ineens is er de tijd voor geestelijke verdieping. In welke tijd leven we eigenlijk? Hoe moeten we deze tegenstelling duiden?

Niet alles
Voor ik die vraag probeer te beantwoorden, ga ik eerst naar deze tekst: ‘God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft hij de mens inzicht in de tijd gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden’ (Prediker 3:11). God geeft ons inzicht in de tijd, maar niet in het totaalbeeld van de tijden. Dat is aan Hem. Daarom zal ik de huidige crisis nooit duiden als eindtijd of de aankondiging van de wederkomst. Dat is aan God Zelf!

Wat wel?
Toch kan God ons door Zijn Geest begrip geven over wat er gaande is, zodat we nu de juiste keuzes kunnen maken. Precies zoals in de tijd van David. Een deel van zijn leger kwam uit de stam Issachar, ‘waar men de tekenen des tijds goed aanvoelde en begreep welke koers Israël zou kiezen’ (1 Kronieken 12:33). Gods Geest wil ons leiden, dus mogen we ons deze vragen stellen: Wat voelen we aan? Welke richting moeten we op, zodat we meebewegen met wat God wil doen in deze tijd? 

3 woorden
Graag wil ik je eerst 3 Griekse woorden uitleggen die in het Nieuwe Testament gebruikt worden voor tijd, zodat we deze fase goed kunnen duiden: 

 • Chronos staat voor de doorlopende tijd of een vast moment op onze klok of kalender. 
 • Aioon wordt gebruikt om een tijdvak of tijdsbedeling aan te duiden, zoals de Bijbel spreekt over ‘de toekomende wereld’
 • Kairos wijst altijd een speciale gelegenheid of uniek seizoen aan, zoals wij zeggen ‘we hadden een goede tijd met elkaar’

Het gaat me nu om die laatste. Kairos is een moment of fase waarin je door de gunst van God sneller leert, grotere vooruitgang boekt of extra veel vrucht draagt. Voorwaarde is dat je die fase durft te omarmen, want ze ontstaat altijd in een tijd van moeite, strijd en verlies.   

Gewoon gestart
Sinds half maart zijn we vanuit een soort heilig ongenoegen gewoon gestart met een dagelijkse livestreams. Zonder enige voorkennis. Omdat samenkomsten en Wonderlijke Zondagen niet meer konden, ontstond de drive om te zien wat er wel kon. God duwde ons naar iets nieuws. Het was hilarisch om te zien hoe amateuristisch het ging. Met drie losse mobieltjes in de hand driekwartier filmen en streamen. Met trillende beelden en draaiende plaatjes als gevolg. We kregen foto’s toegestuurd van mensen die liggend op de bank naar het half gedraaide beeld lagen te kijken. Compleet onprofessioneel, maar toch zo raak!

Vloedgolf
Ondertussen zijn we 45 afleveringen en duizenden reacties, gebedsverzoeken én getuigenissen verder. Afgelopen weken hebben meer dan 2.000 cursisten deelgenomen aan onze eerste Online Groeicursussen en voor de nieuwe Online Groeicursussen hebben in 3 dagen tijd al meer dan 1.500 aanmeldingen ontvangen. Nooit eerder hebben we zoveel mensen bereikt, zo’n enorme groei gezien in ons team en werk én zoveel vrucht ervaren. Zou deze tijd vooral als kairos geduid moeten worden? Dit lijkt wel het begin van de vloedgolf waar we al bijna een jaar over spreken. Met Gods hulp omarmen we wat er is en kijken we wat er kan! 

Zoals in de Bijbel
De Bijbel staat vol met zulke pijnlijke tijden in combinatie met unieke doorbraken. De verwoeste muur rondom Jeruzalem kon de inwoners honderden jaren lang niet beschermen en Nehemia herbouwde hem in 52 dagen. In een wetteloze maatschappij werd een boekrol gevonden en Koning Josia startte een complete reformatie. Volgelingen van Jezus waren bang, verdrietig en zwaar in de minderheid tot de Heilige Geest hen de straat op duwde en er 5.000 mensen werden toegevoegd. Zou God in deze verdrietige en spannende tijd niet opnieuw mensen massaal willen toevoegen, enorme groeikracht geven en een nieuwe reformatie starten? 

Amateurs
Afgelopen week hadden we een braistormdag met ons MT en ons onderwijsteam. Met de input van onderwijskundigen en e-learningbedrijven hebben we gebeden, gediscussieerd en gedroomd. Niet vanuit de vraag: ‘Hoe gaan we om met corona?’ maar vanuit het verlangen: ‘Hoe reageren we op Gods kansen?’

Doe je mee?
Meer dan ooit beseffen we dat we geen onderwijsclub zijn, maar een discipelschapsbeweging. Wij dromen sterker dan ooit van een geestelijke herleving in ons land. En toch blijven we amateurs, die gewoon aan de slag gaan. We hebben net als Nehemia geen ervaring met het bouwen van een muur, maar we voelen dat we het mogen en moeten doen. We hebben nog zoveel te ontdekken en ontwikkelen, maar we geloven dat het een kairos-tijd is. Ondanks de verliezen geloven we in de God van de doorbraak. Doe je met ons mee? 

 

Mocht je interesse hebben in onze online Groeicursussen, dan lees je dat HIER

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

32 reacties

 1. Mooi geschreven Martin. Vraag van mij en veel andere christenen. Is het niet de tijd van de 5 wijze en 5 dwaze maagden en moeten we ons wel laten inenten omdat we het idee hebben dat het merkteken wordt aangeprezen via chip en het hele systeem van de antichrist wordt uitgerold.. chip,5g,wereldpolitiek,wereldreligie etc. Beter nu vragen stellen dan straks tot een heel nare conclusie komen.ja we moeten vertrouwen hebben maar ook ons verstand gebruiken..Deze vraag stel ik ook na het programma van Jaap Dieleman over de opname en programma Bert de Haan over eindtijd.

  • Zoek God, Hij zal leiden en antwoorden. Zoek eerst Gods Koninkrijk en dan geeft Hij je die dingen, ook wijsheid, bovendien. Komt iemand wijsheid tekort? Laat hij bidden.

   • Het gaat hier niet over het inenten maar echt veel dieper.
    De Koning die voor jou kwam. Jezus en graag wil dat je Hem leert kennen

   • belachelijk is wel zeer korte reactie. Verdiep je eens in vaccinaties. ga eens naar de vaccinnatiesite van de rijksoverheid. bid er voor.

  • 2 tessalonisenzen 2 spreekt over dat eerst de weerhouder weggehaalt moet zijn voor de wetteloze zich kan openbaren.
   Voor die tijd kan alles wat geschreven is over daarna niet gebeuren.
   Wie of wat is de gene die weerhoudt? Dat wisten de thessalonisenzen.
   Paulus had hun al eerder onderwezen over de opname, en de weerhouder is of de gemeente of Gods Geest.
   De opdracht is verkondig het evangelie en dáár wacht de Heer op. Staat in het Woord. Er staat nergens dat Hij wacht op de tekenen in de tijd. HIJ WACHT OP DE OOGST. Daarvoor heeft Hij geduld. Dat is waar Hij op wacht.

   • Ja inderdaad, over deze dingen hoor ik weinig over in preken wel in sommige bijbelstudies maar vaak worden die pas geluisterd als mensen tot geloof zijn gekomen en daarna verdieping zoeken.
    Alleen in zoeklicht kringen hoor je wel veel over deze dingen.
    Er wordt in de bijbel gesproken over een teken op voorhoofd of hand.
    Hier hoor ik in onze PKN kerken en eigenlijk ook bij jullie niks over.
    Is het niet belangrijk om ook hier onderwijs over te geven?

   • Beste Pieter , Je hebt helemaal gelijk , wij kunnen de chip rustig nemen , dat wordt pas een probleem na de opname van “”het Lichaam van Christus” als de anti christ geopenbaard zal worden , we zien nu de tekenen dat alles daarvoor in stelling wordt gebracht , maar eerst komt Jezus zijn Lichaam ( bestaande uit de Bijbel gelovigen ) leden van zijn Lichaam , nieuwe scheppingen ( geen wedergeborenen) ophalen , we zullen hem tegemoet gaan in de lucht.

    • Hoezo geen wedergeborenen?
     Dan ben je toch ook in Christus en een nieuwe schepping?
     En is de opname echt waar?
     Zoveel verschillende visies hierover.
     Ik zou het graag geloven maar dan staat Israel in zijn uppie nog veel te wachten als ik al de eindtijd theorieën mag geloven .
     Dus die chip nemen voordat de gemeente opgenomen is zou ik toch niet doen denk ik want dan kunnen we misschien lang wachten.
     Ik denk eerder dat we op Gods stem moeten letten en dicht bij Hem moeten leven.

  • Het is idd goed om even je oor naar luisteren te leggen,want alle behandelingen die werken willen ze niet en vanuit angstgestuurd willen ze aansturen op vaccins die normaliter zeker 7 jaar van ontwikkeling diertesten moeten onder gaan,maar nu al in testlocaties op mensen worden gebruikt. Er wordt gewaarschuwd dat het je rna dna veranderd en je een chip krijgt en mogelijk al bij deze griepprikken ( waar ze aangeven dat gezonde 60+ dit niet hoeven ( met agenda de populatie kan je er mogelijk iets van begrijpen)en als je dan met echte virus in contact komt. Ik bedoel dan caronavirus slaat je lichaam op hol en werkt tegen jezel zoals ook eerder bleek bij dierproeven bij andere ontwikkelingen.
   Ik ben geen voorstander van experimenteren met mensen en ook hun agenda is niet die van mij en onder hun controle staan ook economisch vind ik niet prettig.maar iedereen is vrij in keuzes maar laat angst niet je raadgever zijn en doe vooral zaken in en met geloof.

 2. Wauw! Super gaaf blog..amen,amen . Wakker zijn om je kairos tijd te zien. God is de God van mogelijkheden

 3. “Nationale maatregelen beperken onze manier van leven, maar de echte klappen vallen in gezinnen en families.”

  Pijnlijke opmerking! Er wordt verder niet uitgelegd waarom de schrijver dat vindt… Kortzichtige opmerking!

  • Ik las m zo: de economie krijgt een klap, maar de echte klappen worden opgevangen door de mensen, families kunnen elkaar niet meer zien, er zijn veel mensen eenzaam, of alleen in hun huis. Er kan niet meer samengekomen worden en gezinnen zitten geïsoleerd. (Wat voor gezin dan ook, 1,2,3 of 15 persoons)

 4. Wauw, zo gaaf om hier in mee te groeien. Bij het lezen van de blog voelt het van binnen alsof er iets op exploderen staat van enthousiasme. (weet niet hoe ik het anders moet uitdrukken). Ik voel dat wel vaker op momenten dat Papa aan het bewegen is.
  We zien uit naar wat Hij allemaal gaat doen de komende periode.
  Zegen voor jullie in Zijn wonderlijke wijsheid liefde en kracht!

 5. lieve broer,
  ik ben zo ontzettend geraakt de eerste week en vooral door wat er mis ging
  ja wij zijn allemaal amateurs wat we ook doen maar ben zo dankbaar dat Hij ons/jullie de kracht en doorzettingsvermogen heeft gegeven om door te gaan
  Wat zijn jullie en wij gezegend
  we zijn allemaal even stil gezet om even tot ons zelf te komen
  we zullen allemaal een stapje terug moeten doen, maar we doen het met de zegen van God
  Ja ik wil je helpen met kleine beetjes en met gebed

 6. Dankjewel voor je mooie blog Martin!
  Ik merk in mijn eigen leven precies hetzelfde, als wat jij benoemd. Ik was (half maart) nog net niet klaar met mijn boek over bemoedigen en kreeg toen het idee om alvast een bemoedigingspagina te starten op facebook onder de naam ‘Een hart onder de riem’.
  Ik begon er best een beetje angstig aan, zou het wel iets zijn? Die angst bleek zo ongegrond, want God zegent het zo. De berichten bereiken nu dagelijks duizenden mensen en er komen veel reacties en gebedsverzoeken binnen. Alle eer aan God!
  Ik ervaar dit echt als cadeau van God. Het kan zomaar ineens snel gaan, al maakt God je er natuurlijk wel klaar voor. Dat is bij mij vorig jaar al begonnen, toen ik mezelf echt volledig aan Hem mocht overgeven. Dat was echt een keerpunt en ik wist toen ook al, dat er mooie dingen zouden komen.
  Ik zie uit naar meer, want er is altijd meer. Prijs de Heer!

 7. Yes, stromen van levend water komen uit de Troon van Gods genade rivier tot genezing van de volkeren ; elke maand opnieuw. Yes, we follow You KIng Jesus, Lord of all.

 8. dank je wel voor dit.
  De laatste tijd voel ik me ziels alleen, ik heb geen mensen om me heen en geen familie behalve een zoon in het buitenland en een dochter met heftig geestelijk mental disorders, en daar door totaal geen contact. Ik voel me zo alleen, afgewezen en weet dat niemand van me houd. echt niemand. ik ben nu aan het struikelen om dit depressie of wat het dan ook is, boven te komen, Ik klamp me vast aan Jesus , ik zoek Hem, mijn hart schreeuwt naar Hem. Ik weet dat hij bij me is. Ik lee het Woord elke dag, volg geestelijk cursus, en toch, dit eenzaamheid en verlatenheid heeft mij in zijn klauwen, Ik haat dit, terwijl ik dit typ lopen de tranen weer langs mijn wangen. ik wil zo graag dat iemand om me geeft… echt om me geeft. Ik wil niets liever dan Gods liefde te voelen,ik wil zo graag veilig voelen. Ik zoek Hem en zoek Hem, huilend en gebroken. Ik bid elke dag, nee, ik smeek, dat de Heilige Geest echt Gods liefde aan mij wil tonen, mij aanraken,.
  Ik smeek om mijn dochter, dat ze genezen wordt, dat ze Zijn roepstem hoort en keert terug naar Hem. IK ben lichamelijk, geestelijk en emotioneel mishandeld vanwege de stornissen die ze heeft. En. ik heb haar altijd vergeven. Maar de herinneringen komen nog steeds als flashbacks om mij te plagen. Ik mis haar. Ik bid nog altijd voor een grote wonder. Eerst dat ze terug komt bij God, geen leugens en manipulatie meer, geen afwezingen naar mij toe meer, geen verraad meer….

  Ik heb mijn hart uitgestoort.
  Terwijl ik je alleen wou danken voor dit blog. Ik ben er heel dankbaar voor, en ook de uitzendingen . Dank je wel. Ik bid grote zegeningen over jullie, dat, God Zijn wijsheid, inzicht en bescherming over jullie allen zal storten.

  veel liefs

 9. Martin, en Royal mission team: bedankt voor jullie gehoorzaamheid aan de Heer om dit te doen!
  Wij genieten alle dagen van de livestream, en deden ook de cursus geestkracht.
  Wij ervaren dat we hier sterker gaan uit komen; het voelt ook als een nieuwe kans. Ons verlangen was er altijd, maar door onvolwassenheid; gerommel in de kerk toendertijd, en gewoon ons eigen ding doen, voelen we ons blij bij getuigenissen, maar ook gefrustreerd omdat we het niet zoveel zien in ons landje ( België ) De livestream is wat het zegt; een van leven en frisheid!

 10. Ik keek net de uitzending terug ‘wel of geen vaccin’. Heel herkenbaar wat er wordt gezegd.
  Ik heb mij wel wat verdiept in het vaccin en maak mij zorgen om de ontwikkeling van vaccins en zie
  het als iets dat niet goed is. Deze gedachte wilde ik eigenlijk zowat ‘opdringen’
  aan mijn ouders die ook gelovig zijn. Nu heeft mijn vader uiteindelijk
  de keuze gemaakt om wel het vaccin te nemen. Ik was daar wel wat van slag van
  en ik reageerde zeker niet vredestichtend. De boodschap over wel of geen vaccin heeft mij
  bemoedigd om toch te respecteren welke keuze mijn ouders maken ook al vind ik dat (nog steeds) moeilijk.
  Ik heb er ook voor gebeden, want misschien zie ik het ook wel fout, want er wordt zoveel gezegd erover. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven