Wat als…we onze roeping ontdekken?

Een leider zei eens: “Geef mij 1000 mensen en ik bouw een kerk. Geef mij 12 discipelen en ik verander de wereld.” Twaalf toegewijde mannen die letterlijk werden weggeroepen van hun dagelijks werk, hebben de wereld veranderd. Twaalf vaak onzekere mannen die getraind werden om hun positie in te nemen om te doen wat van hen werd gevraagd. Jezus was Degene die deze mannen riep en Jezus was Degene die deze mannen trainde. Het gevolg is dat ze een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Ze hebben, soms letterlijk, geschiedenis geschreven… 

Wat als het Nederlands voetbalelftal tijdens een groot mondiaal toernooi zou aantreden met kwalitatief uitmuntende spelers, maar opgesteld op een willekeurige positie in het veld. Een razendsnelle vleugelspits als Arjen Robben in het doel of Edwin van der Sar gepositioneerd als middenvelder. Je hebt dan absolute toppers binnen de lijnen staan, maar als je spelers op deze manier inzet, sla je als team toch een modderfiguur. De enige uitzondering  is misschien Dirk Kuijt, die kon volgens Louis van Gaal tijdens het WK van 2014 op bijna elke positie spelen. 

Nederland niet meer hetzelfde
Wat als die 1000 mensen uit de quote die ik hierboven heb geciteerd, nu eens de miljoen christenen zijn die op dit moment de kerk vormen in Nederland. Wat als al deze christenen hun roeping hebben gevonden en door de kracht van de Heilige Geest datgene gaan doen waarvoor ze zijn gemaakt. Wat zou er dan gebeuren? Als ik die vraag voor mijzelf probeer te beantwoorden, dan merk ik dat het mijn voorstellingvermogen te boven gaat. Wat ik wél weet is dat Nederland dan niet meer hetzelfde zal zijn.

Geoliede machine
Wat als in jouw kerk iedereen heeft ontdekt wat zijn of haar roeping is en dat ze door Gods kracht aan het floreren zijn op de plek die God voor hen voor ogen had. Wat zou er dan gebeuren in jouw kerk en in jouw dorp of stad? Zou het naïef zijn te denken dat in dat geval de lokale kerk, zonder al te veel regels en vergaderingen, als een geoliede machine zou functioneren?

Wat als jij?
Wat als jij gaat ontdekken hoe uniek God jou heeft gemaakt, gaat zien hoe Hij jouw leven heeft geleid en welke bestemming Hij voor jou heeft. Hoe blij en gelukkig zul je zijn als je in al jouw vezels voelt dat, datgene wat je aan het doen bent in het Koninkrijk van God, precies datgene is waarvoor je bent gemaakt? 

Wat als ik?
Wat als ik de liefdevolle sturing van God in mijn leven niet op waarde had geschat en had gemist wat God voor mij heeft bedacht om in te wandelen. Dan had ik nooit geproefd aan hoe het is om mee te bewegen in wat God aan het doen is in en door mijn bediening.
Ik geniet ervan om bij de Fulltime en Parttime School van Royal Mission studenten te helpen, samen met God, te ontdekken wat hun roeping en bestemming is. Het avontuur en de blijdschap die daar mee gepaard gaan is prachtig om te zien. Soms wordt het duidelijk door een les of een (coachings)gesprek en is het een proces. De andere keer komt Gods roeping over het leven van een student met een impact die zijn weerga niet kent door een ontmoeting met gebrokenheid tijdens een outreach.

Groeicursus
Ik barst van de motivatie en inspiratie om een boek te schrijven over roeping en bestemming. Ik zit  nu midden in het schrijfproces en ik zou het zo geweldig vinden als mensen die van Jezus houden geholpen worden te wandelen in hun unieke bestemming. Als eerste aanzet zal ik binnenkort een (gratis) groeicursus geven over dit thema. Van harte welkom! 

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

18 reacties

 1. Ik zou graag deelnemen aan de groeicursus.
  Het is mijn verlangen om meer vanuit mijn bestemming te gaan leven.

 2. Mijn man en ik brengen bijbels op grote zeeschepen en wij zouden graag meer van de gaven van de
  Geest willen hebben om NOG meer van God te laten zien in de levens van zeemannen

 3. Een prachtige blog! Dat we allemaal onze bestemming mogen vinden onder de bezielende leiding van onze Heer.

 4. Roeping begint met gehoorzaamheid. Misschien niet het spannendste, maar trouw zijn op de plaats waar God je op dit moment gesteld heeft. Op je werk, in je gezin, in het Bijbellezen, bidden. En Gods vreugde en vrede daarin ervaren. Ga met God

  • Dit is iets waar als het goed is iedere Christen naar op zoek is, toch? Maar….daar gaan we weer, het is soms ook een kwestie van wachten dat GOD het je duidelijk maakt en je het dan ook direct weet! Of…. je wandelt er al in… en hebt het (nog ) niet in de gaten. Vaak zijn het je verborgen talenten, daar waar je passie ligt en/ of het moet nog wat meer ontwikkeld worden!

 5. Hihi. Ik was dat stuk van voetbal hardop aan het lezen. Had ik ineens aandacht van onze pubers. Leuk voorbeeld. Let s pray voor een doorbraak die deze cursussen.

 6. Wauwwww wat gaaf, ik had gebeden over welke cursus ik zou mogen doen voor God. Mn eigen wil was Winnen voor de koning. Maar ik kreeg van God om me voor deze cursus op te geven. Dus kan niet wachten om me te mogen inschrijven voor deze cursus! Zooo dankbaar om Gods stem te mogen verstaan. Leg het in ZIJN handen,en je krijgt ECHT het antwoord van God. Hoofdstuk 4 van intimiteit met God…wauwwww wat een inzichten! Ik dacht altijd dat ik zelf moeite moest doen om te veranderen, maar in plaats daarvan mag ik dat loslaten. Wat een bevrijding. Ik ben God zo Dankbaar, dat is niet in woorden uit te drukken. Royal Mission Dank jullie wel voor jullie gratis online cursussen HET BRENGT MIJ ZOVEEL MOOIS <3 Gods zegen voor jullie geweldige werken.

 7. Hoi Martin,

  Wat een mooi stuk, ik zie dit niet alleen bij christenen maar ook in de business. Wat als we nu eens samen wat opzetten. Zodat we ook in de business dit onderwerp kunnen uitwerken en daarmee Gods woord ook bij deze mensen kunnen laten schijnen.

  Ben benieuwd of je mogelijkheden ziet.

  Groeten,

  Jan

 8. Ik doe heel graag weer mee.
  Nieuwe inzichten zijn er al gekomen.
  Waar ik zo dankbaar voor ben.
  Zo dankbaar met deze periode,en het werk van jullie.

 9. Ik doe ook mee, en ben nieuwsgierig geworden door de enthousiaste verhalen via de livestream.
  Dank jullie wel voor al die mooie opnames het heeft mij erg versterkt in mijn geloof.

 10. Wat als 1 mln christenen in hun bestemming gaan wandelen… dat zou idd een enorm effect hebben op onze samenleving. Maar wat als 17 mln Nederlanders of denk eens echt groot 7 miljard wereldbewoners in hun bestemming gaan wandelen… dat zou wel eens de hemel op aarde, Gods koninkrijk kunnen zijn?!
  God werkt van binnenuit, mijn hart is alleen zo lastig te veranderen en raakt maar moeilijk overtuigd van Gods liefde en trouw en Zijn het mooie wat God voor mij in petto heeft. Gelukkig is God geduldig en houdt Hij geloof en hoop in mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven