Help! Discipelschap op afstand?

Wat leven we in een aparte tijd. Over tientallen jaren zal nog gesproken worden over de bijzondere en aangrijpende fase waar we ons nu in bevinden. Anderhalve meter afstand is een nieuw normaal. De vraag is wanneer het oude normaal weer terugkomt of dat we misschien zelfs nooit meer teruggaan naar wat is geweest.

Online studeren

Het houden van afstand en de beperking van groepsontmoetingen heeft ook op Royal Mission enorme impact. Zoals alle onderwijsinstellingen in ons land hebben wij de laatste weken al onze scholen en cursussen eveneens moeten omzetten naar online onderwijs. De verschillende teams binnen onze bediening hebben op uiteenlopende manieren enorm veel werk verzet om onze studenten en deelnemers maximaal te blijven inspireren en trainen. De ene cursus word via Zoom gegeven en de andere via vooraf opgenomen YouTube filmpjes. De studenten van de fulltime school krijgen naast hun lessen op afstand ook digitale coaching en beleven gezamenlijke aanbiddingsmomenten via het scherm van hun pc. Het zijn stuk voor stuk nieuwe ervaringen. Voor hen én voor ons.

Meer dan streamen

Royal Mission is een discipelschapsbeweging. We zijn gepassioneerd om het koninkrijk van God te verkondigen én anderen daarin te trainen. Vermenigvuldigen en mensen opleiden tot sterke volgelingen van Jezus is onze blijvende opdracht. Ook in deze nieuwe omstandigheden. Dat laatste stelt ons voor een enorme uitdaging, want discipelschap is meer dan informatie streamen. Hoe krachtig die informatie ook is of hoe sterk die ook overgebracht wordt.

Paulus zegt: ‘Volg mij na zoals ik Christus navolg’ (1 Korintiërs 11:1). Navolging van Jezus is niet los verkrijgbaar van mensen die je persoonlijk voorgaan of je helpen in dat groeiproces. Hartstochtelijke preken, inspirerende lessen of verbluffende studies maken je niet een discipel. Anders zouden onze kerken en onze kerkdiensten al lang veel meer discipelschap opleveren dan nu. Er is blijkbaar meer nodig. Veel meer!

Bouwen op de rots

Allereerst is het nodig dat de onderwezen waarheden geprobeerd en geoefend worden in de praktijk. Zonder praxis brengen we ten hoogste goed onderlegde theologen voort en in het ergste geval slechts Schriftgeleerden. Kennis zonder kunde verliest de verbinding met de realiteit. Jezus eindigt niet voor niets de Bergrede met het verhaal over de dwaze en de wijze man. Het verschil tussen de huizen die ze bouwen is de stevigheid van het fundament. De wijze bouwt op de rots, die symbool staat voor doen wat je gehoord hebt. De theorie omzetten in actie maakt dat je levenshuis de stormen van het leven kan doorstaan.

Het is mensenwerk!

Toch is er meer nodig om geestelijk volwassen te worden. Oefenen kan alleen succesvol zijn als er een trainer bij betrokken is, die wil investeren in jouw groei. Dat is precies de kern van navolging. Je volgt iemand na, die je helpt om meer op Jezus te gaan lijken. Dat is de reden waarom Jezus de opdracht om nieuwe leerlingen te maken aan zijn mensen geeft. Discipelschap is mensenwerk!

Natuurlijk is discipelschap een ontwikkeling waarin de Heilige Geest de werkelijke verandering tot stand brengt, maar mensen krijgen de opdracht om dit transformatieproces bewust en steeds opnieuw te initiëren. Contact met en inspraak van mensen zijn noodzakelijke sleutels in de groei naar geestelijke volwassenheid. Net zoals je je opvoeding niet vanuit een boekje of een filmpje ontvangt, maar overneemt van de mensen die je regelmatig begeleiden.

Help ons!

We staan voor een enorme uitdaging. We zijn er 100% van overtuigd dat mensen en het intense contact met die mensen allesbepalend zijn in discipelschap. Hoe maken we dan discipelen terwijl we alleen op afstand en digitaal contact kunnen hebben? Ik schrijf dit stuk omdat we werkelijk zoekende zijn naar nieuwe antwoorden en andere (onderwijskundige) methodes om onze passie vorm te blijven geven. We willen niet slechts entertainen of mensen een prettig gevoel geven over een cursus of training. Onze droom is herleving van de kerk, doordat christenen volwassen worden en gaan leven vanuit de kracht van de Heilige Geest.

Wanneer jij denkt dat je ons kunt helpen of expertise hebt die ons van nut kan zijn om in de huidige omstandigheden effectief te blijven doen waarvoor we geroepen zijn, wil je dan contact met ons opnemen. Mail ons via dieteke@royalmission.nl, zij is onze onderwijs manager. Hartelijk dank alvast voor het meedenken, de hulp en de middelen die je ons gaat aanbieden. We geloven namelijk oprecht dat God ons nieuwe wegen gaat tonen om misschien wel effectiever en vruchtbaarder dan ooit tevoren te worden, want de velden zijn wit om te oogsten…!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

3 reacties

 1. Wat heeft de livestream nu al enorm veel impact! Ik krijg mooie ontroerende reacties terug. Ook ik dacht afgelopen week: ja maar het is niet alleen een mooi uurtje om de dag mee door te komen, hoe gaaf dit ook is, maar hoe kunnen mensen hier zelf mee aan de slag?
  Ik bedacht mij dat dat bij mij ook niet van de een op de andere dag ging☺️
  Maar super om te zien hoe jij en de andere sprekers ook juist wijzen op discipelschap! Ga zo door en ik bid voor de juiste mensen op de juiste plek.

 2. Als grote groepen niet (nooit?) meer kunnen, dan zal gezocht moeten worden naar kleine lokale (?) overdracht en discipeling. Het Mozes – Jethro principe met digitale middelen en 1,5 meter restrictie? Vraagt om durf en vertrouwen in delegeren en is misschien de boost die de kerk en deze wereld nu nodig heeft?

 3. Discipelschap: ik ben er niet zo goed in, maar hoop te groeien.Sinds de “intelligente” lock down, bel ik me suf. Ik vind de livestreams een grote zegen voor mijn geloofsleven en ben deze week gestart met Groeien in Geestkracht. Ook heb ik deze week een boek Intimiteit op mogen sturen naar een oude bekende. En ik heb de cursus Geestkracht doorgestuurd naar mijn zus en net een lang telefoongesprek met haar hierover gehad. en haar het boek, Groeien in Geestkracht, laten opsturen. Het is helaas even niet leverbaar, maar dat weet ze, Zo ben ik op dit moment bezig. Misschien heel klein, maar toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven