Hoe wil God met ons communiceren?

Zoals veel mensen weten hebben Karin en ik twee volwassen dochters: Ingeborg (24) en Lieselot (22). Waar niet iedereen van op de hoogte is, is dat onze schatten op een aantal terreinen buitengewoon verschillend zijn. Ze lijken ook best wel op elkaar hoor, maar zodra je ze ontmoet, weet je meteen dat ze anders zijn. 

Krachtig, dankbaar en geliefd
Ingeborg is de oudste. Een dynamisch, krachtig meisje vol initiatief, die zich enorm ontwikkeld heeft. Al van jongs af aan sportief, leergierig en sterk in talen. Ze spreekt vloeiend Spaans en is sinds kort docent Engels op een Luzac College. 

Lieselot is totaal anders. Vanaf haar geboorte heeft ze een mentale beperking, waardoor ze nu een ontwikkeling van een zevenjarige heeft. Daardoor is ze erg kwetsbaar, heeft begeleiding nodig en mist juist vaak het initiatief dat haar zus wel bezit. Tegelijk is ze de hemel op aarde in haar vreugde, dankbaarheid en complimenteuze houding. Iedereen die haar ontmoet, weet en ervaart dit. 

Alhoewel ze zo verschillen, is het natuurlijk onbestaanbaar dat ik meer van de ene zou houden dan de andere. Ik heb ze onvoorwaardelijk lief, omdat ze mijn kinderen zijn. Los van capaciteit, karakter of ontwikkeling. 

Anders communiceren
Toch ga ik niet op dezelfde manier met mijn dochters om. Wanneer ik met hen iets wil bespreken of hen een gelijkaardig verhaal wil vertellen, dan kies ik voor elk van hen een andere wijze van communiceren. 

Met Ingeborg heb ik de beste gesprekken als we samen uit eten gaan. Vroeger deden we dat al in de uren voor we samen naar een wedstrijd van Ajax gingen. Onderweg zochten we een gezellig tentje waar we eerst uitgebreid een mooie biefstuk zouden verorberen. En zodra de maaltijd begon, zei Ingeborg meteen: ‘Wat zijn je vragen pa? Zeg het maar!’ Daar hadden we geregeld diepe conversaties.

Bij Lieselot gaat dat anders. De mooiste dialogen heb ik met haar wanneer ik op de rand van haar bed ga zitten. Meestal begint het met een paar vragen en korte antwoorden, totdat ze er zin in krijgt en rechtop gaat zitten. Er komt een enorme glimlach op haar gezicht en ineens komt de spraakwaterval op gang en stelt ze mij de vragen. Heerlijk en zo ontwapenend. 

Eerst begrijpen
Omdat ik zoveel van mijn kinderen houd, heb ik geprobeerd om ze door de jaren heen steeds beter te leren begrijpen. Want doordat ik ontdekt heb hoe ze het liefst communiceren, doe ik mijn best om het op die manier te doen. Zo kan ik hun hart het beste bereiken, mijn liefde voor hen laten voelen en hun leven positief beïnvloeden. Ik zet me bewust in om hen steeds beter te snappen, want dat helpt hen om mijn vragen of verhalen makkelijker te ontvangen. 

Dat principe is letterlijk de 5de eigenschap van Stephen Covey: ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’. In zijn wereldberoemde boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ gaat Covey hier uitgebreid op in. Duizenden of zelfs wel miljoenen hebben het gelezen en ervan geleerd. Misschien jij ook wel. Toch moet je goed beseffen dat dit principe niet door Covey is bedacht. God is de Bedenker. Het is al eeuwen een koninkrijksprincipe, waarvan God de Schepper is. 

Vroeg opstaan 
Vroeger dacht ik na een preek of studie over stille tijd, dat ik ook een uur eerder moest opstaan om God te ontmoeten. Met pijn en moeite heb ik het een week volgehouden. Resultaat: Hoofdpijn, enorme moeheid en amper iets van God ervaren. Het past niet bij mij omdat mijn lichaam het niet goed aankan. Ik heb enorm veel slaap nodig, tot soms wel tien uur per nacht. 

Als er iemand is die weet dat ik zo in elkaar zit, is het God zelf wel. Hij heeft mij bedacht. Daarom is mijn tijd met God niet om zes uur ’s morgens, maar als ik buiten wandel of achter de piano zit wanneer niemand thuis is. Omdat God mij zo gemaakt heeft, spreekt Hij juist dan tot mij. Hij doorgrondt en kent mij, dus God weet exact hoe Hij aan mij een boodschap moet overbrengen. 

Communiceren met Mijn kinderen
God wil met jou communiceren, op jouw manier. Johannes schrijft: ‘De schapen luisteren naar zijn stem, hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten’ (Johannes 10:3). Jezus, de Goede herder, kent je bij naam. Hij weet precies hoe je in elkaar zit, want elk schaap is verschillend. Je bent 100% geliefd en toch zo anders dan al die anderen. En juist op jouw manier wil Hij met je spreken, je vragen stellen en je leven beïnvloeden. 

Laat je niet gek maken door ‘hoe het moet’ of ‘hoe het bij anderen gaat’. Open je oren op de plek waar jij Hem het beste kunt horen. In de stilte, bij het lezen, met muziek, in een lege kerk, tijdens een wandeling, liggend op de bank of rustig in een klooster. Of misschien op een heel andere manier, maar juist daar wil God met je praten. Precies zodat jij het optimaal kunt ontvangen! Hij houdt zoveel van je dat Hij zó  communiceert met elk van Zijn kinderen. 

Meer weten over Intimiteit met God? Dit boek van Martin Dol is aanrader.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

9 reacties

  • Wat een heerlijk ontspannen verhaal. Daar word je blij van en geeft geen druk en schuldgevoel. God is altijd en overal Aanwezig, dank je Martin!

  • Wat fijn te lezen dat de stille tijd niet persé hoeft ‘s ochtends in het haast nog holst van de nacht. Mooie boodschappen in de blog.

  • Wat prachtig om te horen dat God mij begrijpt en met mij communiceert op een manier die bij mij past. Ik ervaar dit inderdaad ook zo. Ook een reminder om mijn zoon beter te leren begrijpen.

 1. Het is me uit het hart gegrepen Martin. Ik vind een bezoek aan de zee het allerfijnste.
  Eens liep ik daar mijn hart te spuien over de regering en de leiders, hoe moeizaam alles verloopt.
  Ik was echt helemaal alleen op het strand, keek uit over de zee, handen in mijn zakken, kijk nou Lord hoe ik hier sta, ik lijk wel een pinquin en toen, toen gebeurde er iets heel wonderlijks.
  Vanuit mijn belly borrelde een lach naar boven en ik stond te schateren op het strand en werd me bewust van Psalm 2, de Here lachte met mij mee. Wat een bijzondere wandeling was dat, ik verlang
  naar meer van zulke wandelingen.

 2. Mooi om met zoveel liefde van jullie kinderen te mogen houden . Ik zie daar Gods bovennatuurlijke liefde in die jullie als gezin aan elkaar bind. Dank je Martin voor jouw mooi en hartverwarmende getuigenis van jouw onvoorwaardelijke liefde voor jouw kinderen 👍👊🏻😉❤️

 3. Dank je wel Martin, dat je uitlegt hoe God met ons/mij om wil gaan als een geliefd kind ook al hangt het niet van mij af hoe ik doe of ben. Zoals jij met jou kinderen omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven