Vol zijn van vasten

‘Een volle maag bidt niet graag.’ (Bisschop de Korte)

Vasten is lange tijd in onbruik geweest. Uit de 19de eeuw is er nauwelijks literatuur bekend over dit onderwerp, terwijl de Bijbel ons deze geestelijke oefening nadrukkelijk aanreikt. Ook is het vasten niet populair in onze maatschappij, die sterk gericht is op consumeren. Er zijn in het hele land talloze prachtige restaurants, die ons uitnodigen om te komen eten. Elke dag zijn er op tv wel kookprogramma’s te vinden, waarbij we ons kunnen verlekkeren aan de heerlijke gerechten die voor onze neus worden klaargemaakt. Niets mis mee trouwens, maar het maakt het wel een stuk moeilijker om vasten als optie voor ogen te houden. Het valt me daarnaast op dat in kerken relatief weinig onderwijs wordt gegeven over of preken worden gewijd aan dit thema.

Doelgericht
De afgelopen week hebben we als team in Drachten ervoor gekozen om te bidden en te vasten. De week ervoor hebben we stil gestaan met elkaar wat vasten inhoudt en waarom we eigenlijk vasten. We kwamen tot de conclusie dat we ons willen onthouden van voedsel met een geestelijk doel. Doelgericht iets ondernemen past vaak bij hoe we zijn. Iets moet een aanwijsbaar doel hebben. Als het dan klaar is gaan we evalueren en kijken wat het heeft opgeleverd. Met dát in ons achterhoofd zijn we, naast het gebed voor het werk van Royal Mission, persoonlijke doelen gaan formuleren. De volgende doelen kwamen voorbij:

 • Gods leiding ervaren
 • Meer kracht in mijn bediening
 • Zijn stem beter verstaan
 • Inzicht in de opvoeding van de kinderen
 • Bevestiging in de stappen die ik zet

Hoger doel
Het is bijzonder om te zien dat het bij sommige mensen in het team er mooie dingen zijn gebeurd. Iemand gaf aan een duidelijk bevestiging van God te hebben ontvangen. Weer iemand anders zei inderdaad Gods leiding te hebben ervaren de afgelopen dagen. Er waren echter ook een aantal collega’s die wat teleurgesteld waren. Het doel was namelijk niet gehaald of bereikt. Het vasten leek voor niets te zijn geweest. Ze hadden dus de afgelopen dagen beter kunnen genieten van een lekkere maaltijd. Tenzij het vasten een hoger doel dient dan ons eigen persoonlijke doel.

Meer tijd
Praktisch gezien is het in ieder geval zo dat vasten op z’n minst nuttig is omdat je ineens meer tijd hebt, simpelweg doordat je geen tijd kwijt bent aan het bereiden en nuttigen van maaltijden. Die tijd kun je gebruiken om contact met God te intensiveren. Daarnaast zul je merken dat je naar verloop van tijd, als het hongergevoel naar de achtergrond verdwijnt, meer energie hebt en je je wat makkelijker kunt concentreren. Zelfs beter dan wanneer je wél zou eten.

Proeven
Vasten is het natuurlijke proeven vervangen door het ‘proeven’ van de aanwezigheid van God. Het honger hebben naar eten omzetten in honger naar God. Het is dus geen hongerstaking om daarmee iets gedaan te krijgen van God, maar een uitstrekken naar Hem en je innerlijke zintuigen activeren. Een doel stellen voor het vasten is zeker niet verkeerd. Vasten wordt immers in de Bijbel ook gebruikt voor specifieke doelen. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen, voor geestelijke strijd of in noodsituaties. Echter, het doel is nooit het inzicht verkrijgen, overwinning in de strijd of uitkomst in nood. Het doel is altijd God zelf. 

Bruidegom
De Here Jezus zegt in Matteüs 9 het volgende over vasten: Jezus​ antwoordde: ‘Bruiloftsgasten kunnen toch niet treuren zolang de bruidegom bij hen is? Maar er komt een dag dat de bruidegom bij hen wordt weggehaald, dan zullen ze ​vasten.’ We vasten omdat we uitdrukking willen geven aan ons verlangen om de Here Jezus te zien van aangezicht tot aangezicht. We verlangen ernaar om zometeen een groot bruiloftsmaal met Hem te hebben. Tot die tijd verlangen we naar meer van zijn aanwezigheid in ons leven, in onze gezinnen en bij Royal Mission. Onze focus bij het vasten is niet eten, ook niet het niet eten, maar Jezus!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

3 reacties

 1. Wat mooi geschreven. Duidelijk en eerlijk. Ik vind vasten niet makkelijk. Het blijft een strijd. Maar omdat ik verlang naar meer van Jesus probeer ik het iedere keer opnieuw en soms lukt het beter dan andere keren. Tot die dag….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven