Passie en perfectie

Ik was 17 jaar oud toen ik begon als tienerwerker. Zelf nog een tiener en toch probeerde ik al om iets voor die pubers van een paar jaar jonger te betekenen. Het was een heerlijke tijd. Ik was jong, dus je mocht fouten maken en tegelijk was ik wild enthousiast. Alles was cool, vet en vooral gigantisch. Vooral dat laatste, want dat was het modewoord van die tijd.

Gepassioneerd
De passie voor Jezus en jongeren dreef me vooruit. Niets was me teveel en die pubers verdienden al mijn inzet, zelfs al bestond die eerste club maar uit zes. Laat ik een voorbeeld geven. Om het verhaal van Mozes die slaat op de rost over te brengen, had ik met een vriend een toneelstukje voorbereid. Eigenlijk heel simpel: ik was Mozes en hij de rots. Goede taakverdeling hé!

Twintig minuten lang
Hij zou met een bordje ‘rots’ op de grond zitten en ik speelde Mozes die om de berg heenliet en er uiteindelijk op sloeg met zijn stok. Toen ik uiteindelijk een klap gaf, proestte hij het water uit dat in zijn mond zat. Er kwam water uit de berg. Twintig minuten lang had hij daar met zijn mond vol water zitten wachten tot ik zou slaan. Over passie gesproken!

Ongetraind
Terugkijkend was ik nog niet echt onderlegd als tienerwerker. Ik had geen kennis over jongerencultuur, als ik al wist wat dat was. Tienerpastoraat is nooit mijn sterkste kant geweest, maar toen had ik nog helemaal geen idee van. Maar ook groepsdynamiek, leiderschapsstijlen, communicatievaardigheden, visieplannen of SMART-doelen waren voor mij nog te ontdekken begrippen. Specifieke vaardigheden voor het tienerwerk had ik nog niet ontwikkeld, want ik dreef op mijn passie. Ik gaf alles voor die zes heerlijke pubers.

Professioneel?
Door de jaren heen heb ik heel wat vaardigheden ontwikkeld, trainingen gevolgd en geleerd door ervaringen. Alles werd steeds beter en het grote doel werd perfectie. Samen met een team bouwde ik aan goed georganiseerde tienerdiensten met strakke draaiboeken en sterk geadministreerde tienerkringen met centraal vastgelegd studiemateriaal. Pastorale vragen werden professioneel doorverwezen naar externe instanties en al onze jaarplannen zagen er gelikt uit. Maar waar was de passie gebleven?

Arrogant of liefdevol?
Perfectie is vaak een vijand van passie. Hoe beter we het organiseren, hoe meer we denken dat we alles onder controle hebben. Maar dat is toch niet het doel? Het doel is dat God alles onder controle krijgt en dat ziet er niet gelikt uit. Gods werk in mensen is pijnlijk, confronterend en soms best onduidelijk, maar wel onvoorwaardelijk gedreven door onweerstaanbare liefde.
Kennis heeft het gevaar dat je arrogant wordt. Je weet het beter dan die jonge, enthousiaste tienerleider zonder ervaring. Maar zonder liefde, zonder gepassioneerde harten bloedt het kinder- en jeugdwerk dood. Het perfecte programma kun je kopen, maar niet het perfecte jeugdwerk. Dat kost je je leven!

Wees echt
Een tijd geleden hadden we onze gratis inspiratiedag voor kinder- en jeugdwerkers in Ede. Op een bepaald moment mocht iedereen zijn beste tip op een briefje schrijven. Al die briefjes werden op de ‘Inspiratiemuur’ geplakt, zodat we elkaar konden bemoedigen met onze beste ideeën. Het was onvoorstelbaar om te zien dat meer dan de helft van de briefjes ging over: Wees echt – Wees jezelf – Wees open – Wees kwetsbaar – Vertel over je teleurstellingen – Geef jezelf – Houd onvoorwaardelijk van de jongeren. De grote roep was vooral gericht op ‘passie voor Jezus en passie voor jongeren’.  Laat de druk voor perfectie je nooit zover drijven, dat je je passie verliest, want dan is alles verloren!

Wil je meer weten of ontdekken? Kom a.s. zaterdag 11 januari naar onze gratis inspiratiedag voor kinder- en jeugdwerk in Amersfoort.

https://www.royalmission.nl/activiteiten/inspiratiedagen/

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

5 reacties

  • Mooi stuk! Ik geloof hier helemaal in.
   Mijn persoonlijke levensmotto, maar ook wat ik jongeren wil meegeven, is “ambitie vanuit passie”

 1. Over perfectie gesproken … ik kwam een typefoutje
  tegen 😉
  Om het verhaal van Mozes die slaat op de rost over te brengen, etc

  Martin, jij bent een topper van God. Ik heb respect en bewondering voor je. Veel zegen!!

 2. Geweldig die passie en het enth0usiasme van jou,kan ik me helemaal in vinden.
  En het stukje over jezelf zijn en echt en kwetsbaar zijn is echt belangrijk.
  Ga zo door, heb veel bewondering voor jullie hele team, en draag ze een warm hart toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven