Honderdvoudig mét vervolging!

Een paar weken geleden waren Karin en ik aanwezig op de afscheidsdienst van Jaap Kooij. Jaap is samen met zijn vrouw Swaantje als zendeling en evangelist jaren voor God onderweg geweest. We vierden het slot van meer dan 55 jaar(!) avonturen in Gods koninkrijk. Deze dienst was het uitroepteken achter een unieke bediening.
Jaap groeide op in het Noord-Hollandse St. Pancras. Als slagersknecht en jeugdouderling van de gereformeerde kerk kwam hij eind vijftiger jaren op een radicale manier tot bekering. Zijn ontmoeting met Jezus vond plaats in het huis van mijn opa en oma in St. Pancras. Vandaar dat Karin en ik al die jaren een bijzondere band voelen met hem. Het afscheid van Jaap en Swaantje werd een unieke middag… 

Precies zoals je van Jaap kunt verwachten, wilde hij nog een aantal mensen zegenen. Hij riep o.a. Karin en mij naar voren en profeteerde woorden van God over ons. Het waren bemoedigingen en beloften over wat God wil gaan doen, maar plots veranderde de toon. Hij werd stil, slikte een paar keer, zocht even naar woorden en zei: ‘Heel veel mensen weten niet welke offers jullie in het verborgene gebracht hebben voor God. Wat hebben jullie veel geleden voor de Koning’. Karin en ik begonnen te huilen. De weg die we afgelegd hebben is best zwaar geweest. 

We hadden niks meer
Ik heb mijn baan (flink loon en auto van de zaak) als ingenieur opgegeven. Karin nam ontslag en verliet Nederland om met mij in België te komen wonen. We leefden heel eenvoudig van giften en hadden meer dan 10 jaar lang vaak (te) weinig. Het jaar voor we naar Nederland kwamen, hadden we geen huis. Het voert te ver om hier uitgebreid op in te gaan. Als je wilt, kun je het lezen in mijn boek ‘Leef Koninklijk. Maar het betekende dat we in een leegstaand, verpauperd kerkgebouwtje woonden. Zonder badkamer, slechts één kraantje met water en een toilet buiten. We sliepen dat jaar op matrassen op de grond. We hadden alles achtergelaten en alles opgegeven voor God en nu hadden we niks meer. 

Alles verliezen voor Hem
Juist in die donkere maanden heeft God een van de grootste veranderingen in ons leven gebracht. Onze roeping voor België werd afgerond en God stuurde ons naar Nederland. Het begin van 5 jaar werken in de VBG Bethel in Drachten en nu al 10 jaar Royal Mission. Uit de donkerste momenten in je leven laat God de mooiste vruchten groeien. Soms zijn mensen jaloers op ons leven of jongeren willen graag dezelfde bediening die we nu hebben. Dan vragen Karin en ik steevast: ’Wil je ook ons leven van de afgelopen 25 jaar?’ Jezus volgen kost namelijk enorm veel. Hij nodigt je uit om alles te verliezen voor Hem. Tot je huis, je familie en je land aan toe. Zijn proces met ons is ‘langdurige gehoorzaamheid in dezelfde richting‘ (F. Nietzsche).

100-voudig
Gelukkig doet Jezus bij al die offers een heel bijzondere belofte. ‘Ik verzeker jullie: iedereen die broers of zusters, moeder, vader of ​kinderen, huis of akkers heeft achtergelaten omwille van mij en het ​evangelie, zal het honderdvoudige ontvangen: in deze tijd broers en zusters, moeders en ​kinderen, ​huizen​ en akkers, al zal dat gepaard gaan met vervolging, en in de tijd die komt het eeuwige leven’ (Marcus 10:29-30). Je zal in dít leven honderdvoudig terugontvangen van alles wat je achtergelaten hebt… al zal dat mét vervolging zijn. 

Ruimschoots vergoed
In juni vierden we het 10-jarig jubileum van Royal Mission en toen kwam er een man naar ons toe die ons een persoonlijk cadeau wilde geven. Hij is professioneel beddenmaker en een kenner op het gebied van slapen. Hij wilde ons een handgemaakt bed cadeau doen. Bijzonder! Een paar weken geleden kwam hij het afleveren en in ons huis in elkaar zetten. Terwijl hij bezig was, sprak God tot me en ik begon te huilen. Hij herinnerde me aan de tijd dat we op die matrassen op de grond lagen. God zei: ‘Ik zou het toch honderdvoudig teruggeven’. Ik liep naar Karin en we vielen al huilend in elkaars armen. God is trouw en weet beter dan wijzelf welke offers we gebracht hebben in het groeiproces achter Jezus aan. Nu hebben we het beste bed dat we ons kunnen voorstellen. Zomaar cadeau gekregen. Jezus heeft zijn belofte weer waargemaakt. Hij heeft ons in de afgelopen jaren huis, akkers, familie en alles wat we achtergelaten hebben ruimschoots vergoed. 

Durf jij het avontuur aan te aan?
Wil je een vruchtbaar leven? Wil je krachtig gebruikt worden door God en meer op Jezus gaan lijken? Dan nodigt Jezus ons allemaal uit om steeds weer onze zekerheden en verworvenheden achter te laten. Dat is pijnlijk en vaak in het verborgene, maar midden in die momenten van verlies transformeert God je leven. Dat is alles waard en daarbij ziet God wat je inlevert. Hij liet het ons opnieuw zo liefdevol weten door Jaap. En Hij vergoedt in dít leven mét vervolgingen. Welkom in het pijnlijke, prachtige avontuur achter Jezus aan!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

14 reacties

 1. DAPPERE trouwe helden Martin en Karin , dit ontroert mij…….Ook miin man en ik hebben veel opgegeven om in Heverlee opgeleid te worden tot zendelingen…..( was Koornstra jouw vader ?) vanwege mijn gezondheid moesten we terug naar Ned.Gelukkig mochten we 1 jaar in een flat van de OZG , maar Bram kreeg geen werk 😂….. Mijn gebed. is , dat JEZUS door ons heen werkt met de Vrucht en vooral ook de Uitingen van de H.Geest . ( ben inmiddels 71 jaar oud )Zijn SHALOM toe gebeden ,

 2. Zo ontroerd…God is trouwer dan trouw! Grootse gever! Provider!…jullie gehoorzaamheid en trouw…Wat lijken jullie op Jezus!

 3. Wat ontroerend mooi om te lezen….tranen…en heel herkenbaar dat het je alles kost, maar ook dat God troost en vergoedt.
  Gods zegen voor jullie en voor jullie bediening…
  (Ik ben een harts vriendin van de schoonmoeder van jouw dochter )

 4. Amen, amen, amen!! Als er iets is wat ik het afgelopen jaar heb geleerd is dit het wel. Verlaat je land, vertrek naar Frankrijk, verkondig het evangelie. Maar juist op die momenten dat ALLES wegvalt, wordt de glorie van God zichtbaar. Juist als wij zwak zijn, is er alle ruimte voor onze God om zichtbaar en op krachtige wijze te werken. Hij is trouw in Zijn beloften!!

 5. Ook wij hebben het voorrecht gehad om in onze Yeshua-gemeente meerdere diensten van broeder Jaap Kooij te hebben meebeleefd. Wat een liefde draagt hij uit zeg! Ook de profetieën die hij uitsprak over gemeenteleden waren ontzettend bijzonder. Onze voorganger heeft het vaak over ‘de geur van Christus verspreiden’. Als er iemand was die dat deed en doet is dat Jaap Kooij wel.

  Het ontroerd mij ook als ik lees wat het jullie heeft gekost om Jezus te volgen. Daar word wel eens makkelijk over gedacht en gesproken. Nog méér ontroerd het mij als ik dan lees hoe jullie het 100-voudige terug hebben gekregen en nog zúllen krijgen. Wat is God goed He ?! Hij voorziet op alle momenten dat wij het niet meer zien.

  Dit weekend vieren wij feest omdat we Maandag 25 November 25 jaar zijn getrouwd. Ook in ons huwelijk heeft God voorzien. Wij hebben letterlijk aan den lijve ondervonden hoe het is om een huwelijk te hebben zonder en met God. Geef ons het laatste maar. ‘We have decided to follow Jezus, no turning back, no turning back’. Toen we jong waren was in onze ogen een huwelijk wat ingezegend werd een formaliteit….. het hoorde erbij en that’s it. Maar wat is die inzegening belangrijk geworden zeg in ons leven. Ook wij hebben samen als man en vrouw het 100-voudige teruggekregen van Onze Trouwe Vader die ons in 25 jaar geen ogenblik uit het oog verloor. (Wat een woordspeling trouwens😉)

  Wij zijn blij voor jullie ,Martin en Karin ,dat jullie in de bediening God zoeken en zijn voorzienigheid ervaren. Ook is het ongekend hoeveel vrucht jullie opleidingscentrum in Drachten draagt. Al die jongelui (waaronder onze lieve dochter Anouk) zijn stuk voor stuk lichtdragers geworden in een donkere wereld. Door in deze jeugd te investeren word er in Nederland en ver daarbuiten gebouwd aan Gods koninkrijk op aarde. Ik durf best een stelling los te laten: Door 1 jonge gast op te leiden in Drachten komen minimaal 100 mensen tot geloof en worden nog veel meer mensen tot nadenken gezet of aangeraakt door de geur van Christus die deze jonkies verspreiden .
  Mooi toch!

  Heel veel heil en zegen toegewenst en gebeden met het werk dat jullie doen voor onze Heer.

  Liefs Dick en Angeline Groenevelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven