Schatten verzamelen, hoe doe je dat?

Een van de mooiste uitdagingen in mijn werk bij Royal Mission is dat ik de boodschap van de Bijbel mag vertalen naar het nu. Een oud boek bestaande uit 66 boeken, geschreven door zo’n 40 auteurs in een periode van 1500 jaar, is tot op de dag van vandaag nog steeds relevant voor mijn dagelijks leven. Dat komt omdat het niet zomaar een boek is. Het is het geïnspireerde Woord van God. Het voelt voor mij als een voorrecht maar ook als een grote verantwoordelijkheid om te ontdekken wat God zegt in zijn geschreven Woord (Logos). Ondanks dat het aloude boek al eeuwen is bestudeerd,  ligt er nog zoveel moois en nieuws verborgen dat relevant is voor het nu. Vaak levensveranderend…

Het bestuderen van de Bijbel als deel van mijn werk kun je het beste vergelijken met het zoeken van een schat. Ik ben als het ware met een metaaldetector een akker aan het afstruinen op zoek naar iets waardevols. Het duurt even voordat de detector aanslaat en vaak is het ook zo dat het gevondene niet is wat ik zocht, slechts een blikje. Tót het moment dat de detector weer aanslaat en je gaat graven, soms heel diep. Dat is intensief. Het kost bloed, zweet en tranen. Uiteindelijk stuit ik met mijn graafgerei op iets hards. Het blijkt een grote kist te zijn waar een prachtige schat in zit. Na al de moeite die eraan vooraf is gegaan, voelt het als een heerlijke overwinning om dit te hebben ontdekt. 

Doorleven van mijn eigen ontdekking
Wat is nu eigenlijk die schat die ik heb gevonden? De akker in deze vergelijking staat voor de Bijbel. De detector en alle hulpmiddelen om een schat op te graven is de methodiek waarmee ik een Bijbelgedeelte systematisch bestudeer. De schat is een bijbels of geestelijk principe die mij uitdaagt om toe te passen in mijn leven zodat ik ga groeien. In het zelf leren toepassen van zo’n principe, ga ik ontdekken waar de zegen ligt in het omarmen van Waarheid, maar ook waar de haken en ogen zitten bij mezelf.  Ik ben op dat moment aan het doorleven. Die doorleving is voor mij cruciaal om een goede boodschapper te kunnen zijn van wat ik heb ontdekt.

De schat weer ingraven
De mooiste uitdaging is om vervolgens de  gevonden boodschap over te brengen aan anderen. Dat kan zijn in de setting van een kerkdienst of een les die ik geef bij één van de opleidingen die Royal Mission aanbiedt, maar ook in het schrijven van een boek. Wat ik in feite doe is de schat die ik heb gevonden in de akker allereerst weer zorgvuldig terug stoppen in de grond. Ik hark de grond aan en bedek het zo nodig met bladeren om te doen lijken alsof er niets is gebeurd. De preek of de les die ik geef is eigenlijk samen met mijn publiek de schat opsporen, opgraven en opendoen. Samen verwonderd raken over wat we hebben gevonden. Die verwondering én het verlangen bij de toehoorders om gehoorzaam te zijn door het principe toe te passen, maakt mij zo enorm enthousiast! Ik heb zo vaak gezien hoe op deze manier mensenleven zijn veranderd. Gods Woord komt nooit vruchteloos terug! 

God herontdekken
Afgelopen week mocht ik weer lesgeven bij de Groeicursus over Intimiteit met God in Veenendaal. Bij de cursus krijgen de cursisten het boek ‘Op zoek naar intimiteit met God’. In het boek (en tijdens de cursus) probeer ik om mijn persoonlijke zoektocht naar meer intimiteit met God uiteen te zetten, alsof ik het samen met de lezer voor het eerst ontdek. De reacties die ik gisteren hoorde van de cursisten ontroerde mij. De een “ervoer na lange tijd Gods vrede over zijn leven“. Een ander ontdekte “voor het eerst dat God echt tot haar wil spreken”. Weer een ander kwam “tot de ontdekking dat zijn godsbeeld voor afstand zorgde en dat God zoveel anders is dan hij dacht“.

Dit soort getuigenissen doen mij steeds weer verbaast staan over de veranderende kracht van Gods Woord en het motiveert me om de akker op te gaan op zoek naar nog veel meer schatten. Het volgende boek is inmiddels in de maak… 

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven