Is er toekomst voor de traditionele kerk?

Dat is iets wat veel mensen zich tegenwoordig afvragen. Zeker nu het ene na het andere onderzoek zorgwekkende cijfers laat zien. Kranten berichten regelmatig over kerken die moeten sluiten. Maar waar de algehele teneur pessimistisch is, willen wij vooral betrokken zijn bij wat God aan het doen is. Want ook dit is onderdeel van Zijn kerk. God geeft Zijn kerk nooit op. Tegen de algehele trend in is er ook een grote beweging gaande in Nederland als het gaat om herleving van de kerk! Elke denominatie is aan het zoeken en overleggen over haar toekomst en voortbestaan. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen: niets is mooier om betrokken te zijn bij Zijn herstelwerk!

Pioniers
Want wist je bijvoorbeeld dat vele tientallen pioniersinitiatieven binnen de PKN groeien? En dat nieuwe missionaire ideeën inmiddels uitmonden in nieuwe kerken? Ook andere denominaties zijn nieuwe wegen aan het vinden. ‘Assen zoekt‘ (www.assenzoekt.nl) is bijvoorbeeld zo’n initiatief. Hier worden principes toegepast die voor de langere termijn lijken te gaan werken.

Urgentie
De urgentie voor verandering is bijna overal voelbaar. Christelijke media schrijven wekelijks over nieuwe initiatieven en ook over nieuwe inzichten m.b.t. inhoud en vorm van kerk en theologie. Het Koninkrijk van God is daarin hét thema. Dit komt ook terug op veel conferenties, centrale dagen, synodes en overkoepelende ontmoetingen. Ook bij de kerkraden waar ik vanuit Royal Mission wordt uitgenodigd merk ik dat ze heel goed beseffen dat er wat moet gebeuren. De moed en het lef neemt toe om dingen daadwerkelijk anders te gaan doen. Want hoe dan ook: men wil met de belangrijkste boodschap die er is de volgende generatie bereiken. Veel kerkraden beseffen dat er met name voor jonge gezinnen met kinderen, tieners en jongeren iets moet veranderen om hen vast te houden, en nog belangrijker, in verbinding te brengen met het hart van God de Vader. Elementen tijdens de dienst mogen daarvoor geen drempel zijn.

Liturgie
Daarom is de eredienst op zondag inmiddels een terugkerend onderdeel waarover gesproken word. De prachtig ingerichte liturgie heeft tientallen decennia mensen opgebouwd maar is nu aan verandering toe. Waar oudere generaties uit het ‘modernisme’ de nadruk leggen op geloofskennis willen de jongeren juist aangesproken worden door geloofsbeleving (post-modernisme). In een aantal kerken in Noord Friesland waar we op het gebied van jeugdwerk mogen meebouwen wordt de eredienst inmiddels daarom één zondag per maand opnieuw vorm gegeven. Er wordt in deze diensten nu speciaal gefocust op de belevingswereld van gezinnen met kinderen, tieners en jongvolwassenen. Hoe hoopvol?!

Veel op het Spel
Gevolg voor de invulling van deze diensten is bijvoorbeeld dat er heel weinig meer uit het liedboek wordt gezongen. Een hele verandering voor mensen die dit generaties lang gedaan hebben en hierin veel troost en beleving vonden. Er wordt vaak een spel gedaan aan het begin van de dienst en er is bijvoorbeeld een muziekgroep die de begeleiding van het zingen verzorgt. Voor veel mensen een fikse aanpassing op wat ze gewend zijn. Daarbij wordt heel bewust ‘een verbinder’ gezocht die de verschillende onderdelen aan elkaar praat in plaats van alleen de dominee aan het woord te laten. Andere mensen een plek geven helpt om meer mensen zich ‘thuis’ te laten voelen.

Pijnpunt
Een veel gehoord pijnpunt bij deze nieuwe diensten is dat er in een keer wel heel erg veel op de schop gaat. “Kunnen tieners en jonge gezinnen niet ook een beetje rekening houden met de ouderen?” De ervaring leert echter dat ouderen zich wel vaak kunnen aanpassen, maar dat het grootste deel van de jongeren dat veel lastiger vind. Als ze zich niet (meer) thuis voelen, komen ze gewoon niet meer. En hoe komen ze dan in aanraking met de Vader? ‘Hoeveel pijn aanpassing ook doet, liefde vraagt offers en eist niets. Als de liefde je drijft dan durf je af en toe je eigen smaak of voorkeuren aan de kant te zetten? En zeg nou zelf wat is een zondag in de maand?

Hoe dan?
Veel mensen worden heel enthousiast van het idee van een gezinsdienst, maar vragen zich regelmatig af; ‘Hoe doe ik dat dan?’ Als Royal Mission zijnde gaan we in gesprek hierover met kerken om te begrijpen wat de nood is, wat men drijft, waar de pijn zit en hoe we kunnen helpen? We beginnen altijd met de samenstelling van een team. Vervolgens wordt vooraf met elkaar nagedacht over- en antwoord gegeven op de vraag “Hoe willen we dat de wijk/het dorp over 5 jaar spreekt over ‘onze’ kerk en de diensten. Waar doen we het ten diepste voor?” Moet er hoop worden gevonden, willen we dat mensen zeggen dat ze zich welkom voelen? Of moet de kerk hen helpen op allerlei praktische punten? Kortom, om welke redenen willen wij dat de kerk blijft bestaan en bekend staat? Eerst weten wat je werkelijk drijft geeft je focus over hoe je o.a. je kerkdienst invult.

Onderlinge liefde
We stellen heel dringend de vraag: ” Waarom is de kerk er in de eerste plaats? Om welke zaken stond de kerk in het begin van haar bestaan eigenlijk bekend? Jezus heeft onder andere gezegd: “Aan jullie onderlinge liefde zal iedereen weten dat jullie mijn discipelen zijn” (Joh 13:35). Het gevolg was…… en zij stonden in de gunst bij het gehele volk (Hand 2:47). Heel Jeruzalem sprak positief over de kerk, moet je voorstellen!! Wat een aantrekkingskracht. Wat vertelt dit jou over je eigen kerk? Over je aantrekkingskracht? Mogen vormen in de weg zitten? Maar ook over waar je aan vast zit. Wil je iets niet opgeven omdat je bijvoorbeeld verandering lastig vind of omdat je daar steun van ondervind? Is God eenzijdig of zijn wij dat soms?

Meer weten?
Wil je meer horen over hoe we dit proces in kerken met jeugdwerker begeleiden, of ben je nieuwsgierig naar andere onderwerpen m.b.t. kinder- en jeugdwerk? Aanstaande donderdag 10 oktober geven we een workshop hierover op de inspiratieavond kinder- en jeugdwerk die we als Royal Mission organiseren in GKV de Morgenster in Leeuwarden.
Je kunt je nog aanmelden: https://www.royalmission.nl/activiteiten/inspiratiedagen/

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

7 reacties

 1. Even een reactie, nee beter gezegd een VERHEUGENDE mededeling: Zondag a.s. start de 40-dagenreis. De protestante en katholieke kerken hebben het initiatief genomen, om samen te komen, Letterlijk (in de sporthal) ,maar ook in kleinere groepen, verdeeld in huiskamers. Er is een enorme opkomst (voor twee kleine dorpen). 19 Plekken om samen te komen en ongeveer 160 deelnemers en a.s. zondag wellicht nog meer! Ik (als evangelische) ben heel enthousiast! We bidden al 10 jaar voor onze dorpen en wat een mooie kansen, om God met elkaar te delen. Wat een openheid! We gaan het meemaken! Hem delen = Hem vermenigvuldigen! Hartelijke groeten van Anne-Mieke.

 2. Ik mis overal, bij kerken en in de alfa-cursus, de praktijk van de boodschap van Jezus (en Job en eigenlijk de hele Bijbel): mensen financieel uit de schulden halen, het geven van mens tot mens, in plaats van het relatie-loos gireren naar een goed doel, wat een soort aflaathandel is. In de arme wijken is genoeg te doen van mens tot mens, voor degenen die geholpen willen worden.

 3. Eindelijk zijn hiermee woorden gegeven aan mijn gevoel wat ik ervaar in onze kerk(dienst), beter gezegd aan wat er voor mij ontbreekt in de dienst: ‘Ouderen leggen de nadruk op geloofsKENNIS, terwijl de jongeren (nou, niet alleen de jongeren) juist aangesproken worden door geloofsBELEVING. Dank hiervoor!

 4. De kerk… wat moet je daar eigenlijk??? Theologieverhalen van een geleerde dominee aanhoren… ik heb wel wat beters te doen! Waarom zitten mensen in een kerk? Is dat voor jezelf een goed gevoel te geven, een plek in de hemel te kopen of wat eigenlijk??? Christenen vind ik niet zulke gezonde mensen trouwens, heel wat met ze meegemaakt. Nee, ik begrijp niks van kerken, nare plek hoor!

  • Mijn kerk, de VBG in Groningen, is een frisse wind als het aankomt op geloof.

   Goede muziek, betrokkenheid, cursussen, geestelijke groei, veel positief ervaren redenen om naar de VBG te gaan. Ik wens voor u hetzelfde en wens u groei en nieuwe inzichten toe.

   Zoals ze al zeggen over Holland America cruise tochten : “waarom niet nu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven