Transactie of Transformatie?

Vanmorgen was ik bij de tandarts. Ik zat in de wachtkamer en zag een vader met zijn zoontje van vier binnenkomen. De jongen rende meteen naar de knalrode speelgoedautomaat. Zo’n apparaat waar je een muntje instopt, een draai aan de hendel geeft en dan valt er een speeltje in het bakje onderin. Altijd spannend wat er weer uitrolt. Een simpel voorbeeld van een transactie. Je geeft een geldstuk en je krijgt er meteen iets leuks voor terug. Daar houden kinderen van, maar wij als volwassene ook. 

De supermarkt
Ons leven is opgebouwd uit dit soort transacties. Het is de economie van het leven. Je gaat naar de supermarkt, vult je winkelwagentje en rekent af bij de kassa. Jij betaalt en zij leveren de goederen. Op het moment dat jij je pinpas in het apparaat stopt en je code intypt, vindt er een transactie plaats. Een ruil. Jouw geld gaat naar de supermarkt en de goederen worden van jou. Helder, meetbaar en te controleren. En vooral makkelijk en snel!

Zelfs een huwelijk
Zo gaat het met de huur van je huis, het contract met je werkgever, de toekenning van een vergunning, de afspraken met je kinderen en zelfs met een trouwerij. Een huwelijkssluiting is maatschappelijk gezien een hoorbare ‘ja’ en de ondertekening van een document. Dan ben je getrouwd. Transactie geslaagd. Maar iedereen weet dat een huwelijk meer is dan deze overeenkomst. Het is een groeiproces, waarin je samen optrekt om met elkaar te bouwen aan je relatie. Een lange, uitdagende en prachtige weg als man en vrouw, waarin je beiden onderweg verandert. Een levenslange transformatie. 

One size fits all
Het denken vanuit transacties in onze maatschappij én in ons denken is zo sterk, dat we zelfs de boodschap van Jezus in dit paradigma hebben gegoten. Het evangelie is soms een soort wetenschappelijk formule geworden. Bid dit gebed zodat… Houd zó lang stille tijd, want dan… Stop er een muntje in en dan komt er een antwoord uit. Hierdoor zijn het systemen geworden die je eenvoudig kunt vermenigvuldigen. Zo komen we tot vijf principes van doorbraak, vier wetten van overvloed en drie stappen naar een wonder. Als je dit gelooft, zegt of doet, dan krijg je zegen, hulp of een antwoord. One size fits all. Helder, meetbaar en te controleren. En vooral makkelijk en snel! 
Maar zo creëren we zakelijke transacties met God, terwijl het leven met God één groot avontuur is vol verrassingen, pijnlijke groeistuipen en flinke zoektochten. Het is een relatie! Het gevolg van dit denken in transacties is voor veel christenen een oppervlakkig geloofsleven.

Consumentisme
Wanneer we naar de kerk gaan, verwachten we ten diepste dat de preek ons raakt en bemoedigt. Wij komen op tijd uit bed, dus we hebben eigenlijk wel recht op een goed verhaal. We rekenen erop dat ze de liederen zingen waar we van houden, blij van worden of die van toepassing zijn op onze situatie. En als de preek tegenvalt of de liederen niet onze toppers zijn, dan was het een matige of zelfs slechte dienst. De transactie was niet bevredigend en de leverancier krijgt dan de schuld. Precies zoals wanneer je internetbestelling flink tegenvalt en je die zonder blikken of blozen terugstuurt. Liefst met een klacht erbij. 

De wind waait
Ik besef dat ik wat overdrijf. Maar als we de oppervlakkige kanten van ons geestelijk leven niet onder ogen zien, dan ontstaat er ook geen verlangen naar verandering en verdieping. Het leven met God bestaat niet zozeer uit transacties, maar uit een levenslange weg van transformatie. De Geest van God is geen lopende band werker, maar een Kunstenaar. Elk proces is anders, iedere groeistap weer uniek. ‘De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de ​Geest​ geboren is’(Johannes 3:8). Het werk van de Geest is niet te reduceren tot ruilhandel. 

Echte transformatie
Wanneer Jezus in gesprek is met de rijke jongeling over eeuwig leven, komt het tot een climax. Jezus vraagt hem om al zijn rijkdom te verkopen en het aan de armen te geven. Deze opdracht lijkt op een transactie: Lever je geld in en je ontvangt eeuwig leven. Maar dan missen we dan de kern. Jezus vraagt deze jongeman nog iets meer. ‘Eén ding ontbreekt u: ga heen, verkoop alles wat u hebt en geef het aan de armen en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan, neem het kruis op en volg Mij’(Marcus 10:21). De werkelijke transformatie zit niet in het weggeven van het geld, maar in het kruis opnemen en achter Jezus aangaan. Daar vindt het proces van vernieuwing van ons denken plaats. Op die weg groeien en veranderen we. Het geld weggeven was slechts ruimte creëren voor een prachtige metamorfose.

Dood en opstanding
Transformatie is hard werk. Veranderen, open zijn en steeds opnieuw het avontuur van vertrouwen op Jezus aangaan. Dit proces gaat altijd gepaard met dood en opstanding. Dood omdat het om loslaten van oude patronen, zienswijzen en vooroordelen gaat. Jezelf vernederen en vergeving vragen. En opstanding omdat het spannende geloofsstappen zijn die we nooit eerder namen, omdat alles zo zeker was. Het nieuwe omarmen, terwijl de mensen om je heen het oude zo bevestigen. Transformatie is niet makkelijk. Vraag maar aan een willekeurige vlinder. Zo moeilijk als transformatie ook lijkt, het resultaat is te mooi voor woorden – opstanding! Elke keer ga je meer op Jezus, de Opgestane, lijken. 

De Helper helpt!
Gelukkig is de Heilige Geest juist gekomen om ons, om jou hierin te assisteren. Hij is de grote Helper, die je ondersteunt en inspireert op de weg van transformatie. Hij is de motor van je relatie met Jezus en in die relatie vindt het ongelooflijke plaats. Wat je van God kunt ontvangen in een dienst of tijdens een conferentie is mooi, maar de relatie met Hemzelf blijft altijd het mooiste. Niets kan je vriendschap met Hem vervangen. Vernieuwing vindt juist plaats in die relatie (zoals bij een huwelijk) en niet in transacties. Nodig de Heilige Geest vaker uit om de regie te nemen in moeilijke momenten of wanneer je zo verlangt naar verandering. Wacht niet op de volgende samenkomst voor een ontmoeting met God. Hij is er ook én vooral in je dagelijkse leven. Het is de Geest van God die Jezus deed opstaan uit de dood, dus Hij kan jou als geen ander helpen om steeds weer op te staan in een nieuwe realiteit. 

En jij?
Op welk terrein in je leven wil jij de Heilige Geest vragen om het avontuur van transformatie (dood en opstanding) aan te gaan in je navolging van Jezus? 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

10 reacties

 1. Transactie: op deze zaterdagochtend weer geslaagd, dank voor je mooi geschreven blog!
  Transformatie: still work in progress.

  Zegen!

  • Mooi en zo waar Martin. Het kost je alles en vraagt volledige overgave. De touwtjes loslaten en aan Hem overgeven. Spreuken 3:5-6

 2. Ik voel me betrapt om eerlijk te zeggen; Ik herken mijn verwachtingen en gedrag in het eerste stuk van jou verhaal volledig. En kwam het laatste jaar tot de conclusie dat God een andere rol in mijn leven wil spelen en dat ik daarvoor dit gedrag moest verlaten. Maar lastig is dat wanneer je zo´n patroon jaren hebt volgehouden. Het vraagt om een transformatie en het loslaten van deze grondhouding oftewel; Ik vraag, dan draait U het toch voor mij in de gewenste richting. Dank je wel Martin, dat jij zo kernachtig mijn gedrag hebt weten te beschrijven. Het is voor mij een hemelse bevestiging van wat Hij het laatste jaar heel vriendelijk in mijn hart heeft gelegd; de vraag mag Ik met je meedenken en mag ik met je meewandelen elke dag van jou leven. Dat heeft mijn hart zachter gemaakt naar Hem en naar mensen omdat ik mijn verwachtingen vaker bij kan stellen. Het begin is er gelukkig.

 3. Dank je Martin, vooral voor ondernemers zoals ik, die balanceren tussen oprechte relaties en gedwongen worden om uit te zijn op zakelijke transacties is dit een ontzettend belangrijke les. Ik zegen jullie prachtige transformatiewerk binnen Gods Koninkrijk van harte!
  Be blessed!
  Rick

 4. Ik was vooral blij met de toepassing die je maakte van Johannes 3:8. Vaak vroeg ik me af of ik het wel begreep wat daar stond. Nu geef je een nieuwe inzicht voor mee. En dat is denk ik wat God tegen mij wil zeggen. Mijn weg in geloof is uniek en niet te vergelijken met anderen of in een formule te stoppen. En zeker geen ruilhandel! Juist omdat Hij God is!

 5. Hoi Martin, dank voor jouw inspirerende woorden. Volgens mij heeft er in de hele geestelijke wereld maar één transactie plaatsgevonden: het bloed van Jezus heeft ons leven gekocht en verlost van de dood. Deze transactie maakt onze transformatie mogelijk. Goddank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven