Ga je God dit jaar liefhebben?

De zomervakantie loopt bijna ten einde. We maken ons klaar voor het komende jaar. Kinderen gaan naar een nieuwe groep en jongeren naar de volgende klas. Studenten kiezen een vervolgopleiding, switchen hun studierichting of beginnen aan een baan. Voor jonge mensen zijn het best spannende tijden van verandering en uitdaging: een onbekende omgeving en andere klasgenoten of collega’s, maar ze beseffen dat het de weg is naar ontwikkeling. Dat hopen we in ieder geval ☺ 

Offers
Volwassenen staan net als deze jonge generatie voor een nieuw seizoen vol boeiende kansen. We kunnen besluiten om ‘gewoon’ door te gaan en ons leven ‘zijn gangetje’ te laten gaan. Of we kiezen net als al die jongeren voor een uitdagend jaar vol avontuur én ontwikkeling. En ja, dat gaat gepaard met onduidelijkheden, onzekerheid en flinke offers, precies zoals bij de jongeren. Maar de opbrengst en het resultaat zijn enorm. Laat ik het toelichten. 

1.000 tieners
Deze zomer had ik het voorrecht om opnieuw als jeugdspreker mee te werken aan onze Royal Adventure weken. Het is alweer de 10de zomer waarin Royal Mission 6 weken lang deze tienerweken mag organiseren en (bege)leiden op vakantiecentrum De Betteld. Ik mocht half juli aftrappen met bijna 80 tieners. Een redelijk rustige week, als je weet dat we in de topweken over de 200 tieners gaan en er dan bijna 50 leiders meewerken. Deze zomer hebben meer dan 1.000 tieners en leiders een prachtige week Royal Adventure beleefd. 

Kruis opnemen
Het thema voor week 1 was True love. Heel basic met het grote gebod als basistekst: ‘Heb God lief boven al en je naaste als jezelf’. Mijn eerste toespraak ging logischerwijs over God liefhebben. Niet een beetje, maar met heel je hart, je ziel, je kracht en je verstand. Mijn Bijbelgedeelte kwam uit Lucas 9. Ik moedigde de jongeren aan om de woorden van Jezus in vers 23 uit hun hoofd te leren: ‘Wie achter Mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen’

Extra koken
God liefhebben vergeleek ik met mijn liefdesrelatie met Karin, mijn vrouw. Toen we trouwden besloten we om elkaar lief te hebben, wat er ook zou gebeuren. Dat is meer dan een verliefd gevoel of vlinders in je buik wanneer je samen uit eten bent of romantisch staat te knuffelen. De diepte van liefhebben gaat ook over jezelf wegcijferen, je aanpassen aan de ander en offers brengen omdat je alles over hebt voor je partner. Een keer extra koken na een lange werkdag, omdat je de ander rust gunt. Een uitje regelen voor je vrouw met vriendinnen, terwijl je zelf thuis oppast omdat je weet dat ze daar zo van geniet. En terwijl je dat voor elkaar doet, wordt de band hechter, kom je beiden tot bloei en transformeer je langzaam in mooiere mensen. Ware liefde schaaft aan je karakter. 

Pijn verdragen
God liefhebben is niet alleen het warme gevoel van een mooie samenkomst of de vreugde die je ervaart als je uitbundig staat te dansen in een jeugddienst op De Betteld. Op zo’n moment is alles rozengeur en maneschijn. God liefhebben is een langdurig proces, dat begint bij jezelf verloochenen. ‘Nee’ zeggen tegen je eigen voorkeuren en ze ondergeschikt maken aan Gods verlangens. Vervolgens nodigt Jezus je uit om dagelijks, dus ook in de dagen van het komende schooljaar, je kruis op je te nemen. Dat betekent dat je de ‘pijn’ wilt verdragen om te leven naar het voorbeeld van Jezus. Dat je offers wilt brengen om bij Hem te zijn en Hem blij te maken in plaats van jezelf als uitgangspunt te nemen. En terwijl je dat allemaal doet, transformeer je en ga je steeds meer op Jezus lijken. Door God zo lief te hebben, wordt Jezus automatisch meer zichtbaar in en door jou heen.  

Durf je te gaan voor verandering?
Wat ga je komend jaar doen? Gewoon alles z’n gangetje laten gaan en hopen dat je af en toe het warme gevoel van een toffe preek of mooie dienst zult ervaren? Of zet je vol overtuiging een stap in het nieuwe schooljaar dat de Meester je aanbiedt? Kies voor een klas hoger of een nieuwe baan in Zijn koninkrijk. Het is een spannend en vaak onzeker avontuur, maar er ligt groei, ontwikkeling en vooral liefde in het verschiet. Durf het aan om net als al die jongeren een nieuwe fase in te stappen en te gaan voor verdieping en verandering. Ga je God dit jaar liefhebben?

Mocht je willen investeren in je relatie met de Koning en meer willen ontdekken over jouw roeping. Bekijk ons aanbod onder inspiratie en onderwijs.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Als je Jezus volgt in je leven dan heb je God lief met heel je hart. Ik denk dat je dat je dan niet kunt zeggen, wat er ook gebeurd in dat komend jaar dat je God altijd lief hebt. God houdt van de mens en kun je niet zonder Hem!

 2. God houdt onvoorwaardelijk veel van ons,als Je gaat ontdekken ,dat jij zijn Geliefde kind bent,dan GA Je van Jezelf houden,EN GOD lief hebben boven alles!! en Je naasten als jezelf.Onze ROEPING IS, ZIJN Bovennatuurlijke liefde ,te zaaien ,dat is ZOOHH iets GEWELDIGS,EEN GESCHENK VAN GOD, wat JE niet Gelukkiger kan maken.IK DANK GOD ,DAT IK VEEL HEB MOGEN ONTVANGEN,VAN DE AFGELOPEN ROYAL MISSION, PARTIME SCHOOL,VANUIT GENADE ,DOOR GELOOF, BROEDERS en ZUSTERS, GODS ZEGEN en Vr.GROET, BERT SPRUIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven