Waarom groeien niet hetzelfde is als groter worden….

De tuin is een plek voor mij om te ontspannen en de plek waar ik geniet van de zo zichtbare fases van groei. ‘Alles dat gezond is groeit’, dit is een bekende management uitspraak. Net als: ‘alles dat je aandacht geeft groeit’. Groei is vaak ongemakkelijk, uit je comfortzone. Je laat het vertrouwde los, verlangend naar meer. Elk seizoen brengt zijn eigen groeiproces met zich mee. Ik herken in elk seizoen steeds weer een stukje van mijn eigen groeiproces. Op dit moment staat de tuin net vol met jonge plantjes, de bomen zijn weer groen. Wat een heerlijk seizoen! Een welkome reminder in mijn eigen groeiproces, waarin ik niet de groei zie die ik graag wil zien. Ongeduldig met mijn eigen groeiproces, herken je dat? Van de week stond ik de tuin te sproeien en dacht ik aan deze tekst uit. Jesaja 58:11

“The Lord will guide you continually, giving you water when you are dry and restoring your strength. You will be like a well-watered garden, like an ever flowing spring.”

Sprekende metafoor
You will be like a well watered garden. Wat mij persoonlijk zo raakt in dit gedeelte is Gods belofte dat Hij ons zal leiden. Niet 1 of 2 momenten in ons leven, Hij leidt mij voortdurend. Ook op de dagen dat ik mijn eigen groei niet zo snel zie gaan als ik dat graag wil. Op élke dag van mijn leven is Hij betrokken en wil Hij mij en jou leiden. Hij geeft water als we droog zijn en herstelt onze kracht. We zullen lijken op een tuin met voldoende water. Ik vind dat zo’n mooie, sprekende metafoor.

Niet te weinig water
Ik zie het helemaal voor me. Een tuin met te weinig water wordt droog en dor. Niet alleen de planten gaan stuk en dood, ook de wortels. Blijft het droog dan zal er geen nieuw leven ontspringen, de groei stopt. Voor mij kwam dat heel dichtbij toen we in ons gezin worstelden met ziekte en lijden. Mijn relatie met God kwam droog te staan. Ik raakte ontmoedigd en uitgeblust van het uitroepen naar God. Mijn smeekbede leek onbeantwoord. Ik wilde zo graag dat het lijden zou stoppen. Ik bleef worstelen, zoeken, roepen. Daardoor verloor ik Gods liefde uit het oog. In mijn worstelen was ik zo druk bezig dat ik geen tijd meer nam om te ontvangen. Om Zijn liefde mijn hart te laten vullen en troosten. Ik mocht dat weer opnieuw ontdekken.

Niet te veel water
God is liefde. Zijn liefde is de regen over ons leven, over onze persoonlijke groei. Zonder Liefde groeit er niks.Een tuin met te veel water, waar constant water in de grond staat, is een tuin waarin ook geen groei plaats vindt. De planten zijn groen, het lijkt gezond. Alleen de wortels gaan niet de grond in, de plant onderhoudt zichzelf maar groeit niet groter dan hij is. De kans dat de wortels gaan rotten is zelfs erg groot. De planten lopen schade op en zijn niet bestemd tegen de stormen die er komen. God geeft nooit te veel regen, Hij weet wat goed en gezond is voor ons. Zijn liefde is eindeloos en in Zijn liefde zorgt Hij voor ons. Hij wil dat we stevig geworteld staan in Zijn liefde. Zodat we in de storm stevig blijven staan. 

Voldoende water
Een tuin met voldoende water. Een tuin waarin regen valt, een tuin waarin wortels sterker worden en waarin planten groeien. Een plek waarin je tijd neemt om te ontvangen van Gods liefde, waarin je stevig blijft staan en groeit. Hoe het seizoen in je leven ook is. Een plek waar je uitgedaagd wordt om je wortels te versterken. Herken je je daarin? In een tuin met voldoende water? Ik wil mezelf maar ook jou blijven uitdagen om telkens te blijven kijken naar ons eigen leven, naar ons hart als een tuin. Welke stappen zet ik, zet jij om verder te groeien?

Investeren in persoonlijke groei
Ook bij Royal Mission zie ik hetzelfde proces. We zijn in beweging, een club die groeit! In 10 jaar tijd van 3 mensen op een kantoor bij Martin en Karin aan huis, naar honderden vrijwilligers en staf door heel Nederland en 2 prachtige kantoren. In de voorbereidingen voor het jubileum kijken we terug op de afgelopen jaren. Wat een groei heeft er plaats gevonden! Niet simpelweg de groei als organisatie maar vooral persoonlijke groei. Groei in mensen. God is zo goed. 

Wat er zit er voor jou bij?
Misschien zoek je een plek om met je persoonlijke groei aan de slag te gaan? Een opleiding, cursus of inspiratiedag kan je hierin helpen om stappen te blijven zetten en te gaan groeien. Wellicht zit er in ons brede aanbod wat voor je bij. Voor je leiderschap in je bedrijf of organisatie, of in je persoonlijke groei als discipel, of juist in je bediening als kinder- en jeugdwerker. Maak voor jezelf eens de balans op. Waar wil je in groeien?  

2 reacties

 1. Dit is zo bemoedigend.
  Zo is het.
  Zelf groei ik, wordt ik steeds weer in mijn stappen geleid door de inspiratie dagen.
  Ook bevestigd, bemoedigd, zo heerlijk gewoon hoe de HEER Zijn kinderen ieder op zijn/haar plek weer een stap verder helpt.
  Zoveel herkenbaar, al die praktische voorbeelden, belevenissen met de HEER.
  Zo fijn is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven