Wat gebeurt er als Jezus binnenkomt…?

Ik had een mooie les gepland voor de studenten op de fulltime. Een les over het werk en de bediening van Jezus. Tijdens de les behandelen we vragen over de wereld waarin Jezus functioneerde en wandelde. Met wat voor mensen heeft Jezus te maken gehad toen Hij op aarde rondliep? Wat zijn Farizeeën, wat zijn Saduceeën, wat zijn Herodianen en hoe verhouden die groepen zich onderling tot elkaar? Op welke manieren heeft Jezus in zijn bediening te maken gehad met deze groeperingen en hoe ging Hij daarmee om? Ik vind het heerlijk om zulke lessen te geven en daar allerlei toepassingen en oefeningen aan te koppelen. Toch had ik de indruk dat God wilde dat ik wat anders ging doen, iets nieuws…..

Het bezoek
Ik werd bepaald bij een boekje dat ik vroeger heb gelezen en waar ik destijds erg van heb genoten en om heb gelachen. Het boekje heet ‘Het Bezoek’, geschreven door Adrian Plass. Het boekje gaat over een kerk die via een brief te horen heeft gekregen dat hun Grondlegger, Jezus, fysiek op bezoek komt. De ‘ik-persoon’ in het boek is degene die de organisatie voor zijn rekening neemt om het bezoek van Jezus in een avonddienst in goede banen te leiden. Het wordt een heel ander bezoek dan gepland. Jezus doet hele andere dingen dan gedacht. In de dienst rent Hij op mensen af, bemoedigt ze, huilt met ze en neemt plompverloren een grote groep mensen mee naar de kroeg aan de overkant.

Onnavolgbaar
Tijdens de les lees ik twee hoofdstukken voor uit het boek. Het is voor de studenten hilarisch en confronterend tegelijk. Jezus is en doet vaak zo anders dan wij denken. Ook in de evangeliën is Hij voor mensen vaak onnavolgbaar. Gods Koninkrijk is ook zó diametraal anders dan deze wereld. Vertegenwoordigers van dat Koninkrijk – die dus navolgers zijn van de Koning van dat Koninkrijk – hebben de verantwoordelijkheid zich te laten trainen om anders te zijn. Nadat ik de beide hoofdstukken heb voorgelezen, bedenk ik me dat het mooi zou zijn de studenten hierover een opdracht te geven. Niet wetend hoe het valt, wordt het toch door iedereen enthousiast ontvangen. De opdracht is namelijk dat elke student ergens in Drachten een plekje gaat zoeken. Dat kan zijn in een park, of een restaurant, warenhuis, bibliotheek, sportschool. Als het maar een plek is waar veel mensen komen. De student gaat op die plek zitten, met pen en papier, en probeert een situatie voor zich te zien waarbij Jezus binnenkomt. Wat gaat er gebeuren, naar wie gaat Jezus toe en wat gaat Hij doen? Elke student ging alleen op pad om daar ter plekke een verhaaltje over te schrijven.

Zonder schaamte
Het resultaat was mooier dan ik had durven bedenken. Het is zo indrukwekkend om de verzonnen verhalen waarmee te studenten terugkomen aan te horen. Jezus die bij de HEMA twee kopjes koffie en twee gebakjes bestelt en buiten met een zwerver gaat zitten. Jezus die aan een tafel gaat zitten bij iemand en woorden van kennis en bemoediging uitspreekt, en onder tranen aan het bidden is. De overeenkomst die ik zie tussen de verhalen die de studenten bij terugkomst voorlezen, is dat Jezus de mensen ziet. Het is Liefde in hoogst eigen persoon die zonder schaamte of reserve uiting geeft aan die liefde. Terwijl we met z’n allen deze verhalen van elkaar beluisteren, beseft iedereen dat wij nog best ver afstaan van wat Jezus zou doen. We kunnen het best aardig bedenken…maar is het praktijk in ons leven? De Heilige Geest heeft nog best wat werk te doen in ons, maar ook dat is een liefdevol proces.

Geen fictie
Wat gaat er gebeuren als Jezus fysiek ergens binnenkomt? Dat is een vraag die me intrigeert. Maar er alleen over nadenken, blijft natuurlijk fictie. Wat geen fictie is, is de vraag wat er gebeurt als jij en ik een ruimte binnenstappen. Jezus woont met zijn Geest in ons. Als we ons laten leiden door de Geest van Jezus, heb je kans dat er zich taferelen zullen afspelen zoals de studenten omschreven. Wat als er in de kerk een nieuwe generatie gaat opstaan waarbij Jezus op deze manier zichtbaar wordt en de kerk en omgeving op stelten zet? Het is een diep verlangen van mij dat de jongeren die de Fulltime School doen op deze manier worden toegerust, ookal vind ik het zelf ook best spannend. Want ook ik moet mezelf steeds de vraag stellen: Wat als in mijn kerk Jezus écht binnenkomt?!

Kleur bekennen
Het is wat mij betreft – meer dan ooit – nodig dat net als wij, jongeren leren kleur te bekennen. De kleur die Jezus in ze heeft gelegd. Een kleur die zich op zo’n manier manifesteert, dat het de kerk en de samenleving op gaat schudden. De huidige lichting heb ik mogen zien groeien het afgelopen jaar. Wat een voorrecht om weer nieuwe kleuren te ontdekken. Het helpt mezelf ook weer nieuwe stappen te zetten. We willen als Royal Mission ieder jaar weer investeren in een groep jongeren via onze Fulltime. Daarmee willen we naast kerken staan en samen bouwen aan zo’n nieuwe generatie! Deze jongeren keren weer terug naar hun plaatselijke kerk, bouwen mee en dragen het over.

Niet laten
Ik kan het daarom toch niet laten om in deze blog nog even te wijzen op onze meeloopdag op dinsdag 28 mei a.s. in Drachten. Ben jezelf iemand die een jaar wil investeren in zijn vorming als navolger van Jezus, alleen en binnen een groep? Ken je jongere(n) die dat verlangen hebben? Laat hen vrijblijvend kennis maken met onze Fulltime School. We zien er uit naar jou/hen te ontvangen!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

3 reacties

 1. Wat een mooi verhaal?…. zo noem ik dit maar even, wij kunnen ons zeker laten inspireren door wat Jezus deed en zei en zo laten zien dat Hij en ZIJn Geest echt zijn ! JEZUS zichtbaar te laten worden door ons, zelf ontbreekt het me soms ook de moed om iets spontaans te doen.
  Ik heb een keer op straat voor iemand te gebeden, wat in goede aarde viel. Geld gegeven. Het zegent je. Ik heb daar een enorm goed gevoel aan over gehouden, maar geef de eer aan God.
  Ik denk dat we er teveel erover nadenken en dan geremd zijn. De Heilige Geest is echt en GOD ook!
  Wat een mooi werk doen jullie en ik hoop en bid dat er nog meer jongeren en ouderen geinspireerd door de Geest gaan leven en werken.

  Gods Zegen.

  • Beste Martin, vanochtend werd ik erbij bepaald, wat Jezus voor ons heeft gedaan. Eigenlijk is dat niet te omschrijven Wie Hij is en Door wie Hij gezonden is. Wat een vreugde het geeft te mogen bedenken welk offer Hij bracht. Tegelijk werd ik er bij bepaald, Waarom Hij als vervulling van vele profetieën : Het volmaakte Paaslam is. In navolging van Hem, mogen we leren begrijpen dat Zuiver leven Voor Hem en Met Hem, erop aan komt. Wie we geloven dat Hij is. De Bijbel als leidraad en Gods Geest als leider in ons leven van alledag, zal ons de ogen openen, wat wij moeten en mogen doen. Eerst ook heiliging en reiniging van ons dagelijks leven. Dan zullen we met al onze kleuren bruikbaar worden in Zijn Koninkrijk. Op plaatsen waar Hij ons wil gebruiken. Om Zijn Bruiloftsfeest te vieren, Samen met zijn Bruid, de Gemeenschap van heiligen. Als Hij terug komt.Gods zegen over jullie werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven