Is kwetsbaarheid een teken van zwakte?

Ik droom zelden moet ik zeggen, maar heel af en toe komt er ‘s nachts een droom voorbij. Dat kan een mooie droom zijn, maar soms is het een nachtmerrie. Zo’n nare droom met terugkerende thema’s die je ook weleens van anderen hoort. Bijvoorbeeld dat je dreigt te verdrinken of dat je wordt achtervolgd. Een ander veelvoorkomend thema bij nachtmerries is dat ik sta op een groot podium voor een zaal vol met mensen. De mensen zitten te gniffelen en te lachen, omdat blijkt dat ik daar sta in mijn ondergoed.

Burnout
Zo voelde het moment waarop ik vorige week zondag (17 februari) samen met Annemarije het podium beklom van de Stadskerk in Leeuwarden. Richard, de voorganger in deze gemeente, had mij gevraagd of ik samen met Annemarije een preek wilde houden met als thema ‘Hoe gaat het met jullie?’. De bedoeling was dat we zouden vertellen over de afgelopen jaren, waarin Annemarije te kampen had met een flinke burn-out.

Vuile was
Om eerlijk te zijn was mijn eerste gedachte om er een mooi en veilig verhaal van te maken. Vertellen dat het weliswaar een pittige tijd was, maar vooral ook de goede dingen benoemen. Ik heb als spreker natuurlijk wel een reputatie hoog te houden. Met het buitenhangen van de vuile was loop ik het risico, dat mensen anders over mij gaan denken en verlies ik de autoriteit die ik toch wel moet hebben als spreker.

Eerlijk en rauw
Het was Annemarije die zei dat ze het eerlijke verhaal wilde vertellen. Het eerlijke verhaal is rauw, verdrietig en gênant. Het gaat dan over wanhoop, ruzies, de kinderen die daar onder te lijden hebben en me hypocriet voelen als ik na een ruzie op het podium sta te preken. Waarom zou ik zo in mijn hemd moeten willen staan op een podium?

Tegenovergestelde
In de brief aan de Galaten (5:13) staat dat ik geroepen ben om vrij te zijn! Met daarbij de toevoeging dat ik die vrijheid niet moet gebruiken voor mijn eigen verlangens. Ik mag de vrijheid gebruiken om te dienen in liefde. Vanuit het Koninkrijk waar ik deel van uitmaak wordt van mij gevraagd dat, ik een andere weg ga bewandelen dan ik normaal gesproken zou doen. In dit geval heb ik de neiging om mezelf beter voor te doen dan ik ben. De Bijbel leert mij niet alleen dat ik niet moet luisteren naar die neiging. Het gaat erom dat ik een tegenovergestelde beweging leer te maken. Het tegenovergestelde doen dan wat ik zou willen vanuit mijn verlangen, om daardoor vrij te komen van mijn trots en hypocrisie.

Tranen
“Wel een bijzondere dienst vanochtend hè?” Zo begon een kort gesprekje in de toiletruimte na de dienst. “Ja”, antwoordde de oudere mevrouw. “Wij wonen hier niet. We zijn een paar dagen in Leeuwarden voor familiebezoek. Maar als we thuiskomen ga ik dit zeker ook in onze kerk vertellen. Dit zijn we niet gewend, maar wat is dit mooi, kostbaar en waardevol.” Zomaar een reactie naar aanleiding van de dienst. Veel echtparen komen bij Annemarije en mij voor gebed en sommigen met tranen in de ogen, omdat ze blij zijn dat er een verhaal wordt verteld waar ze zich in herkennen. Er was zelfs een reactie van een vrouw in de gemeente die zei: “Er zijn vanmorgen huwelijken gered.”

Kwetsbaar
Waarheid en kwetsbaarheid zijn niet altijd comfortabel, maar het is nooit een zwakte. Het bleek die zondagochtend een grote kracht te zijn en zelfs tot opbouw van het Koninkrijk. Daar waar ik me erg voor schaam, kan God gebruiken voor zijn naam.

De preek van die zondag 17 februari is hier te beluisteren

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

8 reacties

 1. Als je kwetsbaar bent, zien mensen ook je kracht.
  Als je louter kracht uitstraalt, bouw je een muur om je heen.

  Jullie eigen getuigenis geeft anderen juist moed en hoop om uit te zien naar de genezing van een burn-out, herstel van huwelijken en andere verdrietige situaties waar mensen mee worstelen.
  Bedankt voor het delen!
  God’s rijke Zegen voor jullie relatie en gezin toegewenst!
  Hartelijke groeten,
  Gea Bonefaas

  • Goed te horen Martin dat jullie net als wij, ook geen sprookjeshuwelijk (achter de rug) hebben.
   In de dalen en teleurstellingen in een huwelijk is maar één ding zeker: God wil er een positieve wending aan geven op Zijn tijd en Zijn wijze. De keuze is aan ons of we werkelijk willen vertrouwen dat de Heilige Geest in het huwelijk kan en wil werken. Wij hebben dit echt zo ervaren. Als wij terugkijken vanaf nu tot zo,n 25 jaar geleden naar het moment van ons trouwen, is het soms confronterend, om te zien hoe wij vaak afdwaalden van God. Des te mooier zijn de momenten waarin we zien dat de Heilige Geest ingrijpt in ons huwelijk en op die momenten duidelijk maakt waarom ons huwelijk door God is ingezegend.
   Deze momenten hebben ons huwelijk en dus onze relatie versterkt ……. we waren niet meer met z,n tweeën maar met z’n drieën! Een drievoudig snoer wat ons huwelijk sterker heeft gemaakt.
   Wil dit dan zeggen dat wij nu een sprookjeshuwelijk hebben ? Nee… Maar wel een huwelijk waarin we proberen de leiding en liefde van God te blijven zoeken. En dat is en voelt goed, want ……..God is goed.

 2. Juist heel fijn om te zien en horen dat jullie ook gewoon mensen zijn met net zo goed de strugelingen in het leven.
  Juist deze getuigenissen hebben kracht.
  Veel Zegen op jullie werk.

 3. Heel erg herkenbaar Martin. Ons huwelijk (bijna 39 jaar) stond bol van de herkenbare dingen die jullie noemden.Door God’s Genade nog steeds bij elkaar en een proces gestart om elkaar beter te begrijpen.
  Kwetsbaar opstellen naar elkaar toe en naar anderen toe. En dat na zovele jaren. Wat een toekomst staat ons nog te wachten. Bedankt voor jullie openhartigheid.God’s Zegen in jullie huwelijk en hopelijk mogen wij een deel van die Zegen meekrijgen over ons huwelijk. Dank jullie wel.

  • Mijn genade is u genoeg; want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Zo zal ik dan veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij wone.

 4. Dank voor jullie openheid! Ik geloof zeker dat er kracht is in kwetsbaarheid. Dat zou wel eens een sleutel tot eenheid kunnen zijn in kerken.
  Ons huwelijk is verre van mooi geweest. Gelukkig heeft God een stuk herstel gegeven! Zegen bij jullie werk!

 5. Ik heb het pastorale discipelschaps programma Celebrate Recovery gevolgd. Een fantastisch programma waar ik in eerste instantie verbaasd was over de openheid van mensen. Later heb ik zelf ontdekt wat de waarde is van open en kwetsbaar zijn. En heb ik ontdekt wat Paulus bedoelde met de woorden dat Gods kracht in mijn zwakheid wordt volbracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven