God of mammon, het blijft moeilijk!

Midden in de Bergrede spreekt Jezus de bekendste tekst over het Koninkrijk van God uit: ‘Zoek liever eerst het ​koninkrijk van God​ en zijn ​gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden’ (Mattheüs 6:33). Bijna elke christen kent deze woorden en heeft waarschijnlijk Opwekkingslied 40 weleens gezongen. De koninklijke zoekopdracht is dé conclusie van Jezus na een verhaal over de levensbelangrijke keuze tussen God en mammon. ‘Jullie kunnen niet God dienen én de mammon’ (Mattheüs 6:24). Natuurlijk wil iedere christen God dienen en zich zeker niet onderwerpen aan de mammon. Toch blijkt het niet zo eenvoudig en is de praktijk een stuk weerbarstiger dan we onszelf doen geloven.

In de afgelopen maanden heeft geld een heel zichtbare plek gehad in mijn leven. Het begon in september met een blog ‘In welke grond zaai jij’, gevolgd door de wonderlijke reis die we gemaakt hebben rondom het nieuwe opleidingscentrum in Veenendaal. In die periode ben ik op bezoek geweest bij zeer bemiddelde mensen. Sommigen staan zelfs in de Quote. De bedragen waar we over spraken, de omzet en de waarde van hun bedrijven of de eigendommen die ze bezitten, maakten geregeld flinke indruk op me. Daar moest ik bewust mee dealen!

Mammon is de god van het geld en staat symbool voor winstbejag, hebberigheid en egoïsme. Het gaat niet zozeer over rijkdom, maar over de invloed die geldzucht heeft. Dat staat helemaal los van de hoeveelheid geld die je bezit. Rijk én arm hebben ermee te maken. Mammon is een macht, een dictator en een onderdrukker waar je je moedwillig en met volle inzet van moet ontdoen in je leven. Hoe doe je dat? Paulus geeft ons een advies, dat hier ook van toepassing is. ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede’ (Romeinen 12:21). Je overwint geldzucht door geld weg te geven!

Recent werd Royal Mission vanuit onverwachte hoek beschuldigd dat het bij ons alleen om geld gaat. Het was best grappig dat we juist in die periode € 25.000 hadden weggegeven aan een fonds voor jeugdwerk in de PKN. Toch heeft het mij persoonlijk opnieuw aan het denken gezet over de macht van geld in mijn leven en in onze bediening. Ik wil er alles aan doen om onder Gods regering te staan en niet zijdelinks gemanipuleerd te worden door de mammon. Flink blijven weggeven en erop vertrouwen dat God voorziet. En dat doet Hij, want Hij gaf ons in 2 weken tijd 1 miljoen Euro voor een nieuw gebouw. De Engelsen zeggen dan: ‘You can’t outgive God!’

De leider van een jonge stichting maakte deze maand € 5.000 over voor ons nieuwe pand. Hij heeft het geld eigenlijk zelf nodig. Zoveel weggeven als jonge bediening is een enorme stap. Toch doet hij het, want hij weet dat geven ruimte maakt voor zegen. Zo leeft hij en zijn verhalen over Gods provisie zijn indrukwekkend. Zo werkt Gods Koninkrijk, dit zijn de wetmatigheden als je onder Gods regering staat. Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft hij me geraakt en opnieuw duidelijk gemaakt dat ik meer last van mammon heb, dan ik doorheb.

Gelukkig groei ik ook. Tijdens de Wonderlijke Zondag van januari bad ik voor een man en God openbaarde me zijn financiële nood. Even later kreeg ik de indruk, dat God me vroeg om hem geld te geven. Door dit hele proces rondom financiën aarzelde ik geen moment, pakte alle geldbriefjes die ik in mijn portefeuille vond en gaf ze hem. Hij werd gezegend en ik nog meer!

Laten we in alles bekend staan als gevers. Zo onttrekken we ons aan het effect van de mammon en kan God voorzien in onze behoeften, zoals Hij beloofd heeft.

‘Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld’ (Lucas 6:38)

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

13 reacties

 1. Ik vind dit altijd een lastig onderwerp. Mijn hele leven zit in mijn systeem dat ik geef wat ik kan, Ben in staat mijn laatste cent weg te geven. Om iemand te kunnen helpen. Maar zit er zelf totaal door in een klem nu. Weet niet meer waar ik van rond moet komen, Desondanks geef ik wat ik kan. Al is het maar een pak drinken uit mijn voorraadkast, Maar ook die wordt nu steeds leger. Juist de teksten over de mammom inspireren mij om altijd weer te geven,

  Maar moet ik dat nu blijven doen? als ik niet meer weet waar ik de vaste lasten van moet betalen? Als er geen brood meer op tafel komt en mijn inkomen steeds minder wordt. Steeds als ik denk,….nu gaat het beter,…nu komt er uitzicht,….ga ik er uitkomen….moet ik op andere fronten weer meer gaan betalen of verminderd er weer een inkomen of valt zelfs helemaal weg.

  Nee ik ben niet in de greep van de mammon, maar ik heb niks anders meer te geven dan wie ik ben.

  In de hoop dat ik volgende maand nog een plek heb om te wonen, En mijn zoon te eten kan geven.

  • Heftig om te lezen Marianne. Mooi dat je zo veel en zo makkelijk geeft. Je bent duidelijk niet in de macht van de mammon. Voel je dus ook vrij om ook niet te geven. Geven is een tegengif om de mammon te overwinnen. Maar als je vrij bent, ben je ook vrij om het te houden. Vraag God maar. Hij wil echt leiding geven!

   • Marianne,
    Heb je om hulp gevraagd bij de gemeente, maatschappelijk werk. De gemeente heeft zoveel voorzieningen voor mensen. God wilt ook dat wij hulp zoeken en vragen.
    Door mijn nieuwe baan in een christelijk maatschappelijk centrum, weet ik wat er allemaal mogelijk is voor burgers. Ik wens je veel zegen en dat God de kaalvreter bij je weghaalt. Je hebt een mooi hart. Zegen en voorspoed voor jou en je zoon

  • Beste Marian,

   Als we aan geven denken, denken we al snel aan geld. Aan het einde schrijf jij, nu heb ik niets meer te geven dan alleen mijzelf.

   In mijn ogen zou God jou nooit vragen om jezelf arm te geven. Hij vraagt je te geven wat je kan geven. Eerlijk te geven en met heel je hart te geven.

   Vroeger Kreeg ik geld of materie als mijn ouders weer eens iets goed te maken hadden omdat ze iets hadden gedaan war niet had genioeten. Geld geven lost geen problemen op. Het kan zelf soms een drukmiddelen.

   Wanneer je geld hebt, en je geeft het met heel je hart omdat je iets goed wil doen ipv goed wil maken, geef je zuiver
   En oprecht.

   Wanneer je niks meer hebt, heb je altijd nog je liefde te geven. Liefde die Jezus bracht en nog steeds brengt in deze wereld. Die hij onderwees en die hij benadrukte in alle gesprekken die Hij voerde. Dit wordt vele malen meer benadrukt in de bijbel dan het geven van geld. Ik heb nooit in de bijbel gelezen dat je al je geld moet geven, maar wel al je liefde, en jij?

   Richt je op liefde, als je liefde voelt en God vertrouwd, geef je altijd in welke vorm dat ook mag zijn.

   Dikke knuffel en heel veel geluk met jouw gave om te geven.

   Wendy

  • Een mooi onderwerp. Wanneer weet je dat je onder de greep van Mammon ben. Niet zo lang geleden werd er 4000 euro van mijn bank gestolen. De bank zei jammer dan. Ik nam mijn verlies en ging gewoon door met mijn leven. Achteraf bedacht ik mij dat ik blijkbaar niet in de macht van Mammon ben want ik bleef naar Jezus kijken. Uiteindelijk heeft de bank het geld teruggeven.
   Vanaf februari heb ik een heel lucratieve onderneming en ik heb besloten een zendelingsechtpaar in de Filippijnen te ondersteunen met 1000 euro per maand. Zij zijn door het dolle heen maar ik zal het niet missen. Het is heerlijk om in vertrouwen van de Heer te leven en niets met Mammon te maken te hebben. Ik ga erop letten dat het zo blijft.

  • Hoi Marianne,

   Het is fijn om te zien dat je een radicale keuze maakt voor God. Je hebt al veel goede reacties ontvangen. Mag ik er nog 2 bijvoegen:

   1. Doe het niet alleen. Zoek een geestelijk leidsman. Vraag God je iemand aan te wijzen, waarmee je kan overleggen, iemand die zelf een levend geloof heeft en waardoorheen God je kan bevestigen in je keuzes. Ook hier geldt: waar 2 of meer mensen bij elkaar zijn in Jezus’ Naam daar is Hij bij.

   2. “Connect de Dots.” (Vertaalt: Verbind de puntjes) Dit is een uitspraak die ik gehoord heb van David de Vos. Hij bedoelt daarmee: Kijk wat God al eerder in je leven gedaan heeft en verbindt die door met de beloften die God je gegeven heeft en die nog in de toekomst moeten plaatsvinden. En kijk zo naar de situatie waarin je nu zit. Wat is God nu hierin aan het doen. En als je het niet begrijpt. Vraag het Hem.

 2. Je zult altijd bekeken en bekritiseerd worden maar alleen de leiding van RM zal zijn verantwoording moeten afleggen aan de Heer. Als mensen geld geven aan een project of aan een stichting geven zij het eigenlijk aan de Heer want je geeft in overleg met de Heer. Dus RM schud het stof van je af en trek verder. Veel zegen met jullie prachtige locatie om andere te onderwijzen.

 3. Mooi Martin! Herkenbaar dit. Bedankt voor je openheid en ook jullie kwetsbaarheid hierin. Het zet me aan tot creatief geven. Tof! Onze Pap is zo goed en geeft in overvloed.
  Marianne: God houdt super veel van je. Heel herkenbaar om alles te geven uit liefde voor Hem. Bij mezelf kwam ik erachter dat ik mezelf zo weinig liefhad en dacht dat ik heel veel moest geven zodat God mij de aller liefste zou vinden. Als moeder weet je vast hoe heerlijk het is je kindje blij te maken door te geven. ( Eten, kadootjes, een knuffel, lieve woordjes of door het instoppen in een heerlijk warm bed. ) Ik geloof dat God onze Papa, ook zo voor jou wil zijn. Volgens mij staat Hij te popelen om je te geven. Bij mezelf merkte ik dat ik mocht leren luisteren naar de stem van de Heilige Geest, Hij helpt me bij het ontvangen en geven. Dit gaf me super veel rust en ook ontving ik daardoor liefde van God voor mij. Ik vind het bijvoorbeeld tof creatief te geven en het lijkt me leuk om hier wat vrijmoediger in te worden. Geven kan op zoveel manieren, en ook juist wanneer het niet tastbaar is. ‘Geld heb ik niet, maar wat ik heb geef ik u… ‘
  Yes! Ik heb er zin in! Pap, wie mag ik vandaag geven in Uw liefde..

 4. Hoi

  Geef je om t geven? Omdat je denkt dat t moet?
  Ik vind t zelf ook een lastige..we moeten niet weer onder de wet gaan zitten. God wil dat we met een blijmoedig hart geven. Hoe is ons hart hierin? Andrew wommack heeft een mooie studie over financial stewardship op vergadering.nu staan. Veel wijsheid toegewenst!

 5. Lieve Marianne, jouw laatste woorden ‘Ik heb niets meer te geven dan wie ik ben…’ die zijn zo mooi! Je hebt jezelf! Jouw kostbaarste bezit. Een prachtige persoonlijkheid waar je van mag houden. Heb jezelf lief. Wees compleet en gelukkig met God en met jezelf. Pas dan kan je geven wat jij als persoon te bieden hebt. Vanuit je hart. Pas dan kan je jezelf openstellen om te ontvangen. Alles wat je nodig hebt om compleet, gelukkig en succesvol te kunnen zijn. Ik wens je heel veel Liefde toe.

 6. [41] Gezeten tegenover de offerkist, bekeek Hij hoe de menigte kopergeld in de offerkist gooide. Veel rijken gooiden er veel in. [42] Er kwam een arme weduwe, die er twee muntjes in gooide, ter waarde van een quadrans. [43] Hij riep zijn leerlingen bij zich en zei tegen hen: ‘Ik verzeker jullie, die arme weduwe gooide meer in de offerkist dan alle anderen. [44] Want allen gooiden er iets in van hun overvloed, maar zij gooide er van haar armoede alles in wat ze had, heel haar levensonderhoud.# een pakfrisdrank of 25,000 euro. Gelukkig kent God ons hart lieve marjanne. Jezus had alleen zichzelf nodig op deze aarde. En kijk eens wat een succes HIJ!! Had.

 7. Goed dat je dit deelt Martin!
  Het is zo’n onderbelicht en soms zwaarbeladen onderwerp. Maar het is zo belangrijk de principes van het Koninkrijk met betrekking tot dit onderwerp te ontdekken, bekend te maken en bovenal toe te passen.

  Bedankt man!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven