Zie je wel!?

I pray that the light of God will illuminate the eyes of your imagination, flooding you with light. (Efeziërs 1:18, The Passion Translation)

“Eerst zien, dan geloven!” Ik zit naar een praatprogramma te kijken en ik hoor de gespreksleider deze vaak gebruikte woorden uitspreken. Mijn gedachten dwalen af. Wat zie ik om mij heen en welk geloof komt daaruit voort?

Ik zie een artikel op de site van de NOS met als kop; “De kerken stromen in rap tempo leeg. Mensen hebben het te druk  voor God.” Om treurig van te worden. Je zou haast gaan geloven dat de rol van de kerk in Nederland uitgespeeld is, met  een paar grotere kerken als laatste stuiptrekking van geloof in Jezus.

Ik zie veel gebrokenheid in (christelijke) gezinnen en ontmoet tieners en jongeren die de weg kwijt zijn, zich depressief voelen en soms zelfs niet meer verder willen leven. Ik ga haast geloven dat deze wereld een té duistere plek is, onveilig voor een toekomst voor mijn kinderen. Als ik eraan toegeef, kan dat me flink benauwen.

Ik zie een kritische mail voorbijkomen in mijn mailbox. Ik schijn iets niet goed te hebben gezegd in een preek of het is verkeerd gevallen. Ik denk er wat over na en reflecteer op eventuele fouten die ik daarin heb gemaakt. Een stemmetje diep van binnen, dat ik heel goed ken, wil mij doen laten geloven dat ik niet competent genoeg ben en eigenlijk niet zoveel voorstel. Een zelfbeeld dat gebaseerd is op wat ik doe.

Om al deze dingen te zien en te geloven, hoef ik niet veel moeite te doen. Het komt op mij af en het dringt zich aan mij op. Het is nodig dat ik mijzelf ertoe aanzet om andere dingen te zien, wat maakt dat ik Gods waarheid ga geloven zonder de realiteit te ontkennen. Om dát te kunnen heb ik andere ogen nodig. Ogen van geloof. Soms is het zo dat ik letterlijk anders moet gaan leren kijken.

Vorige week hebben we met de studenten van de Fulltime School een fantastische tijd gehad in Rotterdam bij Gerard en Lydia de Groot. Onderwijs en praktijk over de kracht van de Heilige Geest. Tijdens die dag ontvang één van de studenten op een bijzondere manier bevrijding en een aanraking van God. Toen ik haar later sprak, zag ik dat ze op een totaal andere manier uit haar ogen keek. Ze zei tegen me dat ze nu letterlijk veel meer kleuren zag en veel meer perspectief in de objecten die ze om zich heen zag.

Elisa werd in Dotan geconfronteerd met een groot leger van koning Aram. Het leger omsingelde de stad. De knecht van Elisa was ontzettend bang en vroeg zich in paniek af wat ze moesten doen. Na een gebed van Elisa opende de Heer de ogen van de knecht en hij zag dat het leger van God veel groter was. Dat maakte de realiteit niet anders, maar het perspectief wel.

Als ik God vraag of Hij mijn ogen van geloof wil openen, dan zie ik dat de kerk in Nederland nog steeds impact heeft en sporen nalaat die tot in de eeuwigheid zichtbaar zijn. Met de ogen van geloof zie ik ook een nieuwe generatie opstaan die met passie voor Jezus licht brengt in de duisternis. Met de ogen van geloof zie ik dat God zijn aangezicht naar mij toe heeft gekeerd en mij vol liefde en goedkeuring aankijkt omdat Hij ontzettend veel van mij houdt.

Ik ontwaak uit mijn mijmering. “Eerst geloven daarna zien meneertje van de TV”. Ik merk dat ik het hardop uitspreek, net iets té hard…

Wat zie jij als God jou de ogen van geloof opent?

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

7 reacties

 1. Ik zie een geweldige toekomst voor de Kerk, als ze volhardt in een onverwoestbaar geloof in God, Jezus en de Heilige Geest. Kostbare en grote beloften (I Pet.2:4)! Alles, wat er nodig is in de strijd. De maatschappij kan volslagen veranderen als wij dit gaan toepassen.

 2. Ik zie een liefdevolle God die door Jezus en de Heilige Geest heen nog steeds de God van wonderen is. Ik zie een God die nog steeds bevrijdt. Ik zie een God die nog steeds troost en hersteld. Ik zie dat de hopeloze nog steeds om hulp vragen bij diegene die op God vertrouwen omdat de wereld ze niet meer kan helpen. Ik zie dat God niet op de achtergrond is geraakt maar juist meer laat zien wie Hij is.
  Ik zie een God die ons trouw is gebleven en niet los laat wat Zijn hand ooit is begonnen.
  Ik zie dat Jezus Zijn armen wijdt opent en zegt: Kom maar , ik heb op je gewacht, bij Mij is het veilig.

 3. Wow, dan zie ik mensen hun ongeloof belijden en hiervan vrij komen. Dan zie ik de leiders van de kerken plaatsvervangend het ongeloof van henzelf en hun gemeenteleden belijden. En dan zie ik, jawel, de Geest met kracht doorbreken en over de gemeentes komen. Dan kunnen gemeenteleden de beloftes van JAHWEH omarmen en krijgen ze rust en vrede. Echte vrede, Gods SHALOM! Dat is ook meteen wat ik jullie voor komende dagen allemaal toewens: SHALOM!

 4. Ik zie een beeld van onrustige mensen in Nederland. Mensen die weglopen uit de kerk. Mensen die hun heil zoeken bij alle aardse dingen die ,,te zien ,, zijn. Mensen die afdwalen en dolende zijn. Kijk maar eens naar de mensen in een drukke winkelstraat , let op de blikken in hun ogen. Blikken van angst, haat, wrok , misbruik ,verslaving , afgunst, vermoeidheid en ga zo maar door …….
  Al deze blikken hebben één ding gemeen: duisternis.

  Ik zie nog een beeld , een beeld van jonge mensen die in Jezus geloven en voor Hem gaan .
  Jonge mensen met al hun beperkingen en tekortkomingen maar wel met een andere blik in hun ogen.
  De blik van Jezus. De blik van Jezus ! Deze blik gaat door diezelfde drukke winkelstraat in kijkt de mensen in hun ogen. Deze blikken van liefde zullen het verschil gaan maken in Nederland. Want een blik vol van het Licht zal het nu en altijd winnen van het duister ! Het Licht werd geboren voor ons in Bethlehem . Een Koninklijk kind werd ons door God gegeven. Koning Jezus en niemand anders dan Hij maakt het verschil !!!

  Gods Zegen uitgebeden over Royal Mission , dat een onderdeel mag zijn van Gods plan in Nederland.
  Het plan van De Herder. De Herder die zijn schapen op het oog heeft en ze dicht bij Hem wil houden.
  Wat prachtig dat jullie allemaal kleine herdertjes opleiden voor de kudde in Nederland !!
  God is met jullie !!!

 5. Vanmorgen kreeg ik tijdens mijn stille tijd 3 keer achter elkaar een telefoontje :’Hi, I’m Alyssha from Microsoft, bladibla…’
  en 3 keer zei ik ‘No!’ en legde ik de telefoon geërgerd neer. Opeens kreeg ik een idee. (waar komen die ideeën toch vandaan?) Toen ik voor de 4e keer gebeld werd zei ik, nadat ze zich alweer voorgesteld had: ‘Goed morning! Jesus loves you!’ en ‘do you have pain in your body? I’ll pray for you..’ Ik vond het gewoon jammer dat ze de telefoon neerlegde.

 6. Het is ondertussen alweer een paar jaar geleden dat ik een taxirit maakte. De chauffeur (een buitenlander) had de radio aan. De muziek vond ik niet mooi en mijn vraag was, kunt U voor mij de tekst vertalen ? Dit is de koran antwoordde hij. Zachtjes bad ik Heer wat kan ik nog meer zeggen ? Hoe vindt
  U het dat ons kleine landje overbevolkt raakt met buitenlanders ? Heel goed zei hij, er zijn hier veel
  oude mensen, wanneer die dood zijn nemen wij dit land over. Ik had voor hem geen woorden meer
  maar ik dacht : Ïk dacht het niet !!!”
  Ik bracht dit in gebed bij de Heer en daarna zag ik a.h.w. Zijn hand uit de hemel komen met een groot visnet en Hij gooide het uit over Nederland en zei : I will make you fishers of men”.
  Verleden week keek ik naar het debat van Kees van de Staay met Thiery Baudet en was zo verrast
  hoe de Kees precies zei wat er mis is met Nederland. Hij zei ook de oplossing, het was echt super.
  Deze week zat ik opnieuw in een taxi en deze keer had ik een chauffeur die mij vertelde dat hij
  uit de Christelijk Gereformeerde kerk kwam maar nu naar een kerk ging waar de Heilige Geest
  Zijn gang mocht gaan. Wat een geweldige tijd hadden we in de auto, de reis was veel tekort we
  hadden zoveel te vertellen over de goedheid van de Heer.
  Hiermee wil ik dus Martin bemoedigen, nee we zien het soms niet meer, maar de Here wel Halleluja !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven