Is er hoop voor de kerk in Nederland?

Wat is er aan de hand met de geestelijke toestand van ons land? Is er nog hoop voor een kerk die schijnbaar vooral verliezen lijdt? Is het nog wel reëel om een doorbraak van Gods Koninkrijk in ons stukje Europa te verwachten?

Gelovigen zijn sinds kort een minderheid

Een maand geleden kwam het CBS-rapport uit over het kerkbezoek in Nederland, waaruit blijkt dat religieuzen voor het eerst in de minderheid zijn in ons land. Minder dan 50% van de Nederlanders bezoekt regelmatig een dienst. Nederland lijkt zelfs bij de minst christelijke landen van Europa te gaan behoren, omdat slechts 12% van de Nederlanders minstens een á twee keer per maand een kerk bezoekt. Alleen in Finland ligt dat cijfer lager op 10%. De verschuivingen blijken niet alleen uit de grote getallen, maar ook uit de individuele keuzes van publieke figuren als politicus Klaas Dijkhoff en de Brabantse tv-persoonlijkheid Albert Verlinde. Beiden namen recent via de media afscheid van de kerk.

In mijn ouderlijk huis in België hing een poster aan de muur met de volgende woorden: ‘The lowest ebb is the turn of the tide’. Het dieptepunt is de plek waar de ommekeer plaatsvindt. Zou deze moeilijke fase juist de honger naar verandering en vernieuwing in de kerk aanwakkeren? Als kerkenraden of gemeenteleiders met de rug tegen de muur staan, is dat misschien ook het moment waarop ze door de knieën zakken en bereid zijn om mee te bewegen met een God die opwekking wil geven? Misschien moet er juist eerst iets ‘sterven’, zodat God het in al Zijn kracht kan laten herleven?

Toch zijn er hoopgevende ontwikkelingen dwars tegen de stroom in

Ondanks de ontmoedigende berichten zijn er gelukkig ook unieke en hoopgevende ontwikkelingen waar te nemen binnen de kerk:

 • De vriendschap onder geestelijke leiders en het respect voor elkaar groeit enorm en is misschien wel sterker dan ooit.
 • De honger naar een nieuwe beweging van Gods Geest is bijna in de volle breedte van de kerk waar te nemen.
 • Het aantal verhalen over wonderen en bijzondere ingrepen van God lijken op meerdere plaatsen en in verschillende kerkelijke achtergronden toe te nemen.
 • Het verlangen naar daadwerkelijke discipelschap in plaats van nominaal christendom zwelt aan in de verschillende denominaties.
 • De bereidheid om input en support uit andere kerkstromingen of organisaties te ontvangen vermeerdert zienderogen.

Toch vragen de huidige ontwikkelingen van kerkverlating en sluiting van kerken van ons inzet, toewijding en offers om de droom voor reformatie van de kerk tot stand te zien komen. Stefan Paas, de Theoloog des vaderlands, tweette het volgende bericht.

De oproep en de uitnodiging om veel energie te steken in vernieuwing en versterking van de kerk klinkt duidelijk. Als Royal Mission willen wij daar maximaal voor gaan. Onderwijs en opleiding horen bij de kern van onze activiteiten. Discipelschap is een kernwaarde die we nastreven in alles wat we doen om de droom voor reformatie in de kerk tot stand te zien komen, met de hulp van God. Wij willen (samen met anderen) maximaal inzetten op een herleving van de kerk in Nederland en we zien dat God dit op een heel bijzondere manier bevestigt.

God daagt ons uit om met Hem het avontuur aan te gaan

De afgelopen weken heeft God voor onze ogen bijzondere wonderen gedaan en ons ervan overtuigd om een stap in geloof te zetten door een bijzonder gebouw aan te schaffen als opleidingscentrum voor de kerk in Nederland.  Binnen 2 weken tijd is er een 1 miljoen Euro toegezegd of gegeven voor de aankoop van het Grafisch Opleidingscentrum in Veenendaal. Hoewel nog niet het hele bedrag binnen is, is hiermee een belangrijke stap gezet en zal Royal Mission vanaf 1 april 2019 dit gebouw in gebruik nemen als opleidingscentrum voor de kerk van Nederland. Bekijk het filmpje onderin deze pagina of lees het hele verhaal en ontdek hoe jij mee kunt doen.

Zaai jij mee in herleving van de kerk?

We weten als geen ander dat een groter gebouw slechts een middel is. Het kan echter wel heel goed gebruikt worden om nog meer mensen te trainen, toe te rusten en klaar te stomen voor herleving in de kerk. Doe jij mee in dit prachtige avontuur, want God heeft bijzondere plannen! We nodigen je van harte uit om te zaaien in de bediening van Royal Mission via een bijdrage aan ons nieuwe Royal Mission Opleidingscentrum in Veenendaal.

Je kunt zelf een gift overmaken op:
Stichting Royal Mission –  NL27 INGB0004498297 – o.v.v. Opleidingscentrum 

Of je kunt meedoen via iDeal of een machtiging in het formulier hieronder.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

3 reacties

 1. Mijn man gaat zéér regelmatig de straat op en spreekt dan ontzéttend veel mensen. De reden dat de mensen de kerk verlaten is helaas bijna altijd dat ze teleurgesteld zijn geraakt in de kerk! En omdat ze het verschil niet kennen tussen religie en relatie. (met God/Jezus in dit geval) Vaak als hij over relatie begint merkt hij verandering bij de mensen. Hoe kan het dat ze dat begrip niet kennen?

 2. Hallo Roeline,…

  Misschien is het woord “Theologie” een antwoord?
  Want Theologie,… een studie richting (oneerbiedig gezegd staat het in de boekenkast naast de studie bedrijfskunde, …..

  Want hoeveel onderwijs instellingen,….. geven de cursus, Relation building with God,?
  Want ik kan mij niet herinneren dat ik die op school gehad heb,…

  Nee het Christelijk onderwijs was eerder, (schrik niet) “als een sprookjesboek”, verhalen over wat God deed, doet en kan doen,… Maar dat je met Hem een persoonlijke relatie kan opbouwen,… Hoezo?

  Bidden,…. Een speciaal hoofdstuk,… waar naar mijn inzien veel te weinig aandacht aangeschonken werd,… Gericht bidden,…. Nu achteraf,… (ik ben 55) denk ik wel, ergens werd God meer als een soort ‘sinterklaas’ neer gezet.

  Mag ik hierbij wel vermelden, dat het leven mij een “gekleurde bril” heeft gegeven,…

 3. Ondanks alle vervelende verhalen maak ik mee dat er nog veel goeds plaatsvindt.
  De kerk trekt nog bezoekers en het woord gaat God gaat door. Veel mensen nemen deel aan de opleiding van het evangelisch college. Bij ons, in Ermelo, hebben we en interkerkelijke winkel “de Oase”” waar mensen tot ontmoeting komen, cursussen worden gegeven etc.
  Fijn dat er zoveel goede dingen gebeuren en God door gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven