In welke grond zaai jij dit jaar?

Recent ontmoette ik de buitenlandse leider van een wereldwijde onderwijsbediening. De preken die hij houdt en de studies die ze als organisatie uitbrengen, hebben letterlijk honderdduizenden bereikt en beïnvloed. Het was een voorrecht om deze man live tegen te komen en al snel raakten we in gesprek over de groei van hun bediening. En daarmee kwam ook het onderwerp financiën aan bod en zijn getuigenis over de bouw van een enorm groot nieuw hoofdkantoor, waar ze recent aan begonnen zijn. God heeft overweldigend voorzien in de benodigde gelden om dit miljoenenproject schuldenvrij te realiseren.

Zijn verhaal intrigeerde me en ik vroeg door over principes rondom geld en geven in het koninkrijk van God. Zeker omdat wij als Royal Mission zelden of nooit oproepen doen voor financiën via onze nieuwsbrief of website. We geloven dat mensen die gezegend worden door onze activiteiten ook gaan zaaien in onze bediening. Net als bij de levieten in het Oude Testament, die werkten in de tempel en leefden van wat de andere stammen hen als offers gaven. God zegent ons enorm en tegelijk staan we nu voor de grootste financiële geloofsstap die we ooit gezet hebben.

De man waarmee ik in gesprek was, wist dat ik veel voor wonderen bid en genezingen meemaak. Hij vroeg me: ‘Waarom preek je eerst over de kracht van God, voordat je gaat bidden voor genezing?’ Ik antwoordde dat geloof komt door het horen van het woord (Romeinen 10:17) en dat mijn prediking bedoeld is om mensen te helpen om een wonder te ontvangen. ‘Klopt!’ zei hij, ‘dat is een basisprincipe in het Koninkrijk van God.’ Zo is het ook met financiën. Als je wil dat mensen geloof krijgen in de principes van het Koninkrijk van God rondom geld en geven, dan zal je ook daarover moeten spreken en onderwijs geven. Want zo groeit geloof en zal iedereen, je luisteraars en jullie zelf, meer financiële wonderen zien.

Ik heb die woorden tot me door laten dringen en er diep over nagedacht. Deze zomer heb ik me gerealiseerd dat ik God (zo goed als ik kan) vertrouw voor wat we nodig hebben, maar dat ik eigenlijk bang ben om meer over geld en geven te (s)preken. Vooral omdat ik zelf zo’n hekel heb aan gemanipuleer rondom collectes en geforceerde oproepen om te investeren in projecten en bedieningen.

Toch heeft dit gesprek iets losgemaakt in mij. Ik heb meteen ook het boek ‘Gods economie’ van Michiel Koelewijn gelezen. Geweldig boek! God daagt me in deze fase van mijn leven uit om niet bang te zijn voor de Mammon en zijn invloed, maar juist Hem te dienen voor Wie ik leef en te bouwen op de geestelijke wetten van Zijn Koninkrijk. Bijvoorbeeld op deze woorden van Jezus: ‘Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jou gebruikt worden’ (Lucas 6:38). Geven of niet geven bepaalt veel meer dan je denkt. Ik geef zelf nu nog bewuster en nog meer!

Christenen willen altijd graag ontvangen of gezegend worden of vernieuwing ervaren. Dat is een goed verlangen, maar de zegen van geven is nog veel groter. Jezus zegt letterlijk: ‘Het is beter te geven dan te ontvangen’. Dus ga en geef, want je zult de zegen er van zien!

Waar kun je het beste zaaien? In de ‘levieten’ die jou helpen in je geloofsgroei. Dat is je thuisgemeente of kerk en de bedieningen waardoor je gezegend wordt. Het principe is dus ‘zaai in goede, vruchtbare grond’, want dan weet je dat jouw investering sterk gezegend zal worden en ‘wie overvloedig zaait, zal overvloedig gezegend worden’.

Zoals ik eerder schreef staan we voor de grootste financiële uitdaging in 9 jaar Royal Mission: Een eigen gebouw in Veenendaal. We geloven dat God gesproken heeft dat het dé tijd is. Tegelijk besef ik ook dat we dan gigantische bedragen nodig hebben uit de hand van God. Blijkbaar was het gesprek met die buitenlandse leider door God geregisseerd om ons klaar te maken voor dit nieuwe avontuur. Mijn vraag aan jou is: Waar word jij gezegend? Door welke bediening groei je? Als wij daarin een rol spelen, wil je dan (meer dan ooit) zaaien in ons werk en geloven dat God je daarvoor overvloedig zal zegenen? Dat is een principe in Gods Koninkrijk.

In welke grond zaai jij dit jaar?

Als je mee wilt investeren in ons nieuwe gebouw, dan kan dat via Stichting Royal Mission, IBAN: NL27 INGB0004498297. Graag onder vermelding ‘Gebouw Veenendaal’. De komende tijd zullen we je meer gaan informeren over dit unieke project en de geloofsstappen die we gaan zetten.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Hoi Martin, je zou ook eens in het “aanstekelijk kinderwerk” boek van je vrouw kunnen kijken. Er zijn veel mensen die wel willen helpen, maar waar het financieel niet haalbaar is. Terwijl deze mensen blij zijn dat ze iets met “hun” vakgebied (knowhow) voor de stichting kunnen betekenen en jullie hebben geen loonkosten, want je hoeft alleen maar het materiaal aan te schaffen.
  Zo kun je een groot gebouw, met weinig geld realiseren.
  Jy weet toch “God voorziet” altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven