Struikelend achter Jezus aan

Afgelopen week had ik een gesprek met één van onze jeugdwerkers. Op een persoonlijke vraag kwam in de loop van het antwoord de zin: “We gaan allemaal struikelend achter Jezus aan”.
De gedachte sprak me aan en raakte me. Ik denk dat we ons als christen hierin allemaal kunnen herkennen.
In de zin komen voor mij een aantal zaken naar voren: Verlangen, kwetsbaarheid en leerprocessen.

‘Verlangen’, omdat we in deze wereld voor van alles en nog wat kunnen leven. We kunnen gaan voor meer geld en positie, een betere baan of onze hobby’s. We kunnen soms willen worden als degene tegen wie we opkijken, of gelukkig proberen te worden door de aandacht van een ander.
Ik geloof dat God ons bedoeld heeft om meer en meer te worden als Jezus.
Diep van binnen verlangt elk mens daarnaar. God heeft in ons een Jezus-vormige leegte gemaakt zodat we vroeg of laat ontdekken dat we enorm naar Hem verlangen en Hem willen volgen.
Paulus erna te worden als Jezus, maar ontdekte dat ook hij elke keer weer tekort schoot.

De zin geeft ook aan dat we beseffen dat we niet perfect zijn, ook al willen we ons beste beentje voorzetten. Keer op keer zal blijken dat we te kort schieten en falen. Elke christen, die door geloof in Jezus behoort bij de universele christelijk kerk, weet van zichzelf dat hij/zij niet perfect is. We willen echter wel groeien en meer op Hem gaan lijken. Al struikelend, vallend en opstaand, mogen we leren dat Jezus volgen niet die smetteloze triomf hoeft te zijn. Hij wil ons leren dat we kwetsbaar mogen zijn. Zodra we erkennen dat wij het zelf niet kunnen, maar toch verlangen Hem te volgen, geniet Hij van ons en zal Hij ons leiden en voorgaan.
Petrus mocht ontdekken dat vallen en opstaan hoort bij het volgen van Jezus en er mag zijn.

De zin geeft tot slot ook aan dat het een leerproces is. Als we ons oog houden op Jezus en Hem centraal stellen in onze leerproces, zullen we stap voor stap ontdekken wat onze bestemming is. Hij wil je leiden als dat schaapje dat weet dat de Herder je naar sappig gras en stromend water brengt. In jouw proces naar je bestemming zul je heel erg veel mogen leren en ontdekken. Dat is een gunst van die Herder. Hij wil je helpen groeien, zodat je meer op Hem gaat lijken.
Dat is wat we diep van binnen eigenlijk allemaal willen.
Jezus opende de ogen van Zacheus liet hem zien welke stappen Hij mocht zetten om een mooier mens te worden.

Leer te verlangen, durf kwetsbaar te zijn, heb oog voor de mooie leerprocessen waar Jezus je doorheen leidt.
Ik bid je Gods zegen en leiding toe over de stap die je vandaag/morgen mag gaan zetten. En als je struikelt, geeft niet, sta weer op en kijk naar Jezus.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

5 reacties

 1. Hartelijk dank,wat een waarheid! Van de week werd ik opnieuw bepaald bij faalangst, iets wat mijn leven behoorlijk beinvloed heeft. Ik was vervolgens in het zwembad en getuigde van mijn geloof en direct was daar dat stemmetje dat ik het weer niet helemaal goed gezegd had. Maar even daarna de stem van de Goede Herder, goed zo meisje. Ik heb je niet gevraagd volmaakt te zijn maar vrijmoedig! Dank U papa, voor die oefeningen.

 2. Prachtig stukje Gerlof en zo herkenbaar ! Wat een zegen steeds weer te ervaren dat er meer `schapen` onderweg zijn en van elkaar, met elkaar te leren. Wat een zegen om elkaar, al struikelend, weer overeind te helpen en door te gaan ! Voor jou ook Gods zegen bij de kilometers die je maakt.

 3. Dank je Gerlof,

  Je woorden hebben mij weer aan het denken gezet. Ik voel mij idd net een schaapje alleen dan een zwart schaapje dat het groene sappige gras niet kan vinden. Ik heb ruim een half jaar besloten om jezus te volgen. Eindelijk heb ik rust waar naar ik op zoek was en is de leegte gevuld die ik zo voelde. Steeds meer en meer zie ik waar voor ik gemaakt ben. Ik weet dat het geen makkelijke weg is om jezus te volgen in deze wereld vol net ongelovige en al helemaal niet als enige in mijn gezin en familie. Opgeslokt in een wereld van geld, spullen en weinig tijd voor elkaar en je eigen wil is waar ik me met valen en opstaan staande houd. Ik weet nu dat ik het niet alleen hoef te doen jezus leid maar er door heen met een missie om steeds meer en meer op hem te gaan lijken en de verandering te zijn in mijn gezin en langzaam aan het geloof aan hun over te brengen als een mooi en liefde en waardevol kado dat we gratis van god hebben gekregen

 4. Het is OORLOG! Als je achter Jezus aan wilt, dan zul je daar voor de volle 100% voor moeten gaan. Je kunt niet een compromis met de wereld sluiten. De vijand valt aan waar je zwak bent, waar je verwond bent, in je relaties, in je passie voor Hem, zorg dat je NIET VALT! En wees een man/ vrouw van gebed. Altijd! Heb een strategie. Weet je zwakheden. Weet waar je verwond bent en zorg dat je bij Jezus bent in je verwond-zijn. Het is niet gemakkelijk om een volgeling van Jezus te zijn. Het kost je alles. Hallo? Het kost je ALLES! Maar het heeft Hem ook alles gekost om jou bij God te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven