Kracht van de kerk

Kiezen voor de kerk. Een keuze die steeds minder gemaakt wordt door mensen van mijn generatie. Christenen raken teleurgesteld in de kerk en ontdekken dat hun wandel met God ook door gaat zónder kerk. Een keuze die ze maken op basis van teleurstelling. Gekwetst door de kerk. Je kent vast mensen die dit heeft meegemaakt of misschien ben je zelf iemand die zich gekwetst voelt door gebeurtenissen in een kerk.

Twee jaar geleden waren we op zoek naar een nieuwe kerk. We kwamen uit een leuke gemeente in het midden van het land en het kostte ons even tijd om hier te settelen in een nieuwe kerk. Dit was ook een verhuizing. Al snel vonden we een gemeente waar het klikte. Om niet vanuit enthousiasme een keuze te maken (en later weer af te haken!), hebben we de tijd genomen om een keuze te maken. In de loop der jaren hebben we ook heel wat teleurstellingen in de kerk ervaren, waardoor ons enthousiasme voor de kerk nogal eens wisselde. We hebben veel vragen gesteld over de kerk. Waar kiezen we voor? Waarom de kerk? Waarom kiezen we voor deze kerk? Wat spreekt ons aan? Wat is een goede kerk?

Op een zondagochtend zat ik me wat te irriteren tijdens de samenkomst in de kerk. Het sprak me niet aan en ik ergerde me aan gewoontes en maniertjes. De gedachte schoot door mijn hoofd: waarom ben ik hier? God sprak: “Je bent hier, omdat Ik kies voor de kerk.” Helder! God kiest voor de kerk. Hij kiest ervoor om samen te werken met ons. God wil samen optrekken met ons. Met ons als mensen. Met al onze talenten en tekortkomingen. God kiest niet zomaar, Hij kiest bewust voor de kerk. De kerk, het is Zijn bruid. De schoonheid en kwetsbaarheid van een bruid, dat is haar kracht. Is de bruid perfect? Nee. Maakt ze fouten? Vast. Is ze mooi? Zeker!

Wat is dan de kracht van de kerk?

De kracht van de kerk is haar schoonheid en haar kwetsbaarheid. Mensen samen horen zingen, God aanbiddend. Wat een adembenemende schoonheid is het om dát te horen. En daar heb je het al; de kerk bestaat uit mensen. Waar mensen zijn, daar worden fouten gemaakt. Fouten maken is kwetsbaar. De kerk is kwetsbaar, doordat God kiest om te bouwen met en aan mensen zoals jij en ik. We hebben elkaar nodig, niet alleen om aan de kerk te bouwen. We hebben elkaar nodig in onze dagelijkse wandel met God. Juist daarin ligt de kracht van de kerk. Met elkaar bouwen aan Gods plan, door met elkaar te wandelen met God.

Zomer

De zomer is begonnen en het schoolseizoen is bijna afgelopen. De zomer is een tijd waarin we stilstaan en reflecteren. Keuzes maken en koers bepalen voor het komende seizoen. Mensen maken vaak keuzes over een nieuwe baan of een ander huis in de zomer. Ik daag je uit om in de zomer na te denken over jouw keuze voor de kerk. Kies voor de kerk. Maak een weloverwogen keuze. Kies om mee te bouwen. Kies om samen met anderen te wandelen met God en betrokken te zijn in de kerk.

4 reacties

 1. De “kerk” zal je altijd teleurstellen omdat er mensen in zitten, zolang je naar Jezus kijkt is er ruimte voor liefde en geen teleurstelling. Uiteraard is dit erg simplistisch gezegd maar ik heb ervaren dat het een waar woord is.

  Wat betreft de kerk als “bruid”, wil ik graag weten waar dat in de Bijbel staat?

  Groetjes Martin

 2. De keuze voor de kerk hoort bij de keuze voor Jezus. De gemeente is het lichaam van Christus, aldus Paulus (1 Kor. 12:12-27) en de leden kunnen niet tegen elkaar zeggen dat ze elkaar niet nodig hebben (vs. 21). De gemeente is niet zomaar een ‘club’, maar hét instrument in Gods hand om het evangelie te verkondigen: “…opdat nu door de ​gemeente​ aan de overheden en de machten in de hemelse gewesten de veelvuldige wijsheid van God bekendgemaakt zou worden” (Ef. 3:10).

  Ik denk dat de trend om niet voor de kerk te kiezen vooral ook te maken heeft met de trend van velen om hun geloof zelf vorm te geven, in plaats van het te funderen op het Woord van God. Ik merk een algemene afname van bijbelkennis.

  Zo vaak hoor je dat mensen een kerk zoeken waar ze zich thuis voelen, die aanspreekt, goed voelt… Op die manier stel je jezelf centraal. We moeten beseffen dat geen gemeente perfect is, dat we dat zelf ook niet zijn en dat er altijd wel teleurstelling zal zijn. Teleurstelling kan voortkomen uit een gebrek bij anderen, maar ook uit onterechte verwachtingen.

  Niet voor de kerk kiezen is rebellie tegen de door God ingestelde orde, of we dat nu graag horen of niet.
  https://www.cgmaaseik.be/page/blog?id=33

 3. Mensen zoeken echt wel naar God en naar een relatie met hem. Kijk naar programma’s als the Passion. In mijn leven (ben nu 30) heb ik al veel teleurstellingen meegemaakt in de kerk. Mensen worden niet geaccepteerd zoals ze zijn,wordt veroordelend naar mensen gekeken en gepraat. Voor mij was dat te kwetsend om bij een kerk te blijven en toen ik dezelfde ervaring had bij een andere kerk, ben ik afgehaakt. Ik hou van God, maar ook van de mensen om me heen. Je maakt dan de keuze voor God en de mensen van wie je houdt, maar ik kan de keuze voor de kerk nog niet maken. Verdriet en gekwetst voelen door christenen is voor mijn gevoel nog heftiger, omdat je je in een kerk veilig wil voelen en dit niet verwacht. Hoop dat kerken hier zelf ook van doordrongen zijn, een kerk hoeft niet perfect want we zijn allemaal mensen, maar kwets andere mensen niet! Laat ze voelen dat ze ook van waarde zijn, juist in de kerk!

 4. Wij zijn de kerk. De kracht zit in ons. De Here God brengt ons samen om Hem te aanbidden. En dat kan buiten, bij iemand thuis, op straat, in grote of kleine getalen. ‘De kerk’ is geen gebouw, de kerk is de gemeenschap die samen het lichaam van Jezus vormen. Iedereen die Jezus centraal stelt in zijn/haar leven hoort daarbij. En het hoeft niet leuk te zijn, want als je groeit gaat het schuren, prikkelen en zeer doen. Dus kiezen voor een kerk? Ja, kies voor Jezus en dan bén je Zijn kerk, gewoon door wie jij bent. En dát is mega krachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven