Hoop voor de traditionele kerk

Elke zondag wordt er in honderden, vaak traditionele kerken in Nederland, aan het begin van de dienst het zogenaamde ‘Votum en groet’ uitgesproken. Verreweg de meeste christen hebben het een voorganger of predikant wel eens horen uitspreken. Het is veelal een vaste formulering die bestaat uit een aantal bemoedigende en hoopvolle Bijbelteksten.

 • ‘Onze hulp is in de Naam van de Here, Die hemel en aarde gemaakt heeft’ (Psalm 124:8).
 • ‘Die trouw houdt tot in eeuwigheid’ (Psalm 146:6).
 • ‘En nooit laat varen het werk van zijn handen’ (Psalm 138:8).
 • ‘Genade zij u en vrede van God de Vader en van onze Heer Jezus Christus’ (1 Korintiërs 1:3).

Wanneer deze woorden worden uitgesproken, geven we aan dat we vertrouwen op Gods hulp. Hij is almachtig en trouw aan Zijn beloften. Hij maakt af waar Hij aan begint. Altijd en overal.

Inmiddels werken we met Royal Mission jeugdwerkers in elf1 (volgend seizoen naar verwachting vijftien!) grotendeels traditionele kerken in Noord-Friesland. Dit zijn bijna allemaal kerken in dorpen op het platteland. Met veel passie wordt er door acht enthousiaste jeugdwerkers wekelijks in deze kerken gewerkt. Ook al gaat het niet altijd makkelijk, er zijn heel erg veel hoopgevende momenten, processen en wonderen, waardoor we zien dat God niet los laat wat Zijn hand begon. Lees bijvoorbeeld mijn vorige blog op de Royal Mission website.
God weet altijd nieuwe wegen om Zijn levensveranderende boodschap in harten van jongeren te laten landen. Hiervoor zijn vaak wel nieuw wegen en nieuwe manieren nodig.

Ondanks statistieken waaruit kerkverlating blijkt ben ik erg hoopvol op een herleving van de kerk. God maakt dingen af! Hij wil Zijn Geest opnieuw uitstorten over Zijn gemeente. Waar we met elkaar bidden om vernieuwing en herleving van de kerk, komt God in beweging.

Om de volgende generatie te kunnen bereiken wil ik hier een paar handvaten geven.
1. Allereerst moeten we jongeren ophalen vanaf de plaats waar zij zich bevinden. Een Jood bij de Joden en een Griek bij de Grieken, zou Paulus het noemen. Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. Voor jonge gezinnen geld naar mijn idee hetzelfde. Relaties met elkaar vormen hierin de basis.
2. De vorm en manier van kerkzijn is de grote zoektocht in Nederland op dit moment.
Als verschillende generaties binnen de kerk geloven we het zelfde maar beleven we dit vaak anders. De traditionele vorm van een kerkdienst was en is erg goed. Doordat die echter niet meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren, zal het ons hiermee niet gaan lukken de volgende generatie hiermee te bereiken. Ik zeg hiermee niet dat we de traditionele kerkdienst op zondag af moeten schaffen. Ik denk dat dit voor ouderen de vaste en vertrouwde manier van kerkzijn moet blijven. Voor de nieuwe generatie zullen we echter nieuwe vormen moeten gaan vinden. Dit gebeurd inmiddels op grote schaal.
3. Als jonge en oudere generaties zullen we elkaar moeten leren zegenen. Elkaar liefhebben en accepteren in een verschillende manier van geloofsbeleving.
4. Voor tieners, jongeren en jonge gezinnen is ‘echt zijn’ van cruciaal belang. Echte verhalen die gaan over de werkelijkheid van Gods liefde in het leven van alledag. Verdriet, pijn en vreugde mogen gezien worden in een groeiende relatie met God.
5. Gebed is de sleutel.
Gebed is de meest krachtige, effectieve en noodzakelijke sleutel die God ons heeft gegeven en waar we gebruik van moeten leren maken.

Er is Hoop voor de kerk van morgen!
Want God laat niet varen het werk van zijn handen.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

8 reacties

 1. Als ik zo vrij mag zijn om te reageren.. kijk dan ook es naar de leer van die eindeloze verdoemenis, want dat strookt niet met wat geschreven staat dat God nooit zal laten varen het werk van zijn handen.

  Ik ben benieuwd hoe Gerlof dit dan ziet.

 2. Hallo Gerold, wil graag hier eens met jou over door praten, zijn inWijnjewoude sins kort met appartementen tienerdiensten begonnen.

 3. Hallo Tonnie,
  Ik ben opgegroeid in een PKN gemeente maar heb nooit die verdoemenis ervaren. Er zijn genoeg blijmoedige, positieve PKNgemeentes te vinden in Nederland.

 4. Charlotte, wat ik dan niet snap is dat hun belijdenisgeschriften wèl spreken van bijvoorbeeld het eeuwige (wellicht eindeloze neem ik aan) vuur ingaan, of wat dacht je hiervan: “God is ook rechtvaardig, doordat Hij de anderen laat in hun val en verderf, waarin zij zichzelf gestort hebben.”

  Misschien zijn er wel blijmoedige gemeentes, maar ze onderschrijven allemaal dat idee over die eindeloze verdoemenis. Vandaar mijn bedenkingen.

  • Hallo Tonnie, zonder Jezus is dat ‘eeuwige vuur’ alleen maar een probleem. Jezus heeft alle ellende gedragen, maar als je dat niet kunt accepteren, zal God recht gaan spreken over je omdat hij een rechtvaardig God is. Tenminste… dit is wat gelovigen dus geloven. Zij noemen zich christen. Maar ze doen elkaar veel pijn. Kijk dus nooit naar gelovigen om Jezus te leren kennen! Je komt bedrogen uit. Ga Jezus zelf zoeken.

 5. Wat is het toch mooi dat die dominees hun hoop en verwachting op zo’n formele manier uitspreken aan het begin van een kerkdienst. Heel netjes.
  En misschien is het wel niet zo leuk voor jongere generaties om in die diensten te zitten, maar misschien heeft dat ook te maken met waar je precies in geïnteresseerd bent en waar je je tijd aan wilt besteden. Òf dat het nog gewoon de gewoonte/ cultuur is om gewoon naar de dienst van je kerk te gaan, daar ben je gewoon trouw aan!
  Vroeger had je een tijdje ‘jeugdkerken’, ik herinner mij ‘Godfashion’ in Zwolle, bijzondere tijden waren dat. De kerken vonden dat niet zo leuk omdat de jongeren niet meer naar de diensten zouden komen, terwijl GF maar eens in de maand was en alleen op zondagavond. Rijen stonden er voor de WRZV hallen.
  Ik weet niet of er tegenwoordig nog zulke initiatieven worden genomen.
  Zou mooi zijn voor jongeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven