Aan tafel!

Jezus hield ervan om een maaltijd te delen met de mensen die hem volgden. Een maaltijd, thee moment of samen een spelletje aan tafel te doen. Aan tafel is mijn favoriete moment van de dag. Aan tafel, dat zijn de momenten dat je de goede gesprekken hebt met elkaar. Het is het moment waarin je hoort wat er speelt op school, wat de ander bezig houdt of dwars zit. Het moment om met elkaar te praten en het leven te delen. Aan tafel is ook het moment waarin voor gezinnen een grote klus in opvoeding plaats vindt. We leren de kinderen om gezond te eten, we leren ze om de beurt te praten, te luisteren naar elkaar en ga zo maar door.

In het nieuwe testament lezen we keer op keer dat Jezus de maaltijd deelt met de mensen waarmee Hij optrekt. Het Heilig Avondmaal is de bekendste maaltijd, maar denk ook aan de zalving van Jezus, dit gebeurde tijdens een maaltijd. In Johannes 6 lezen we dat Jezus de maaltijd deelt met de menigte op de berg, het bekende verhaal van de 5 broden en 2 vissen. In de gelijkenissen die Jezus vertelde gebruikte Hij menigmaal het voorbeeld van de maaltijd, bijvoorbeeld het Koninklijke bruiloftsmaal, zie Mattheus 22: 1-14. Niet alleen voor Zijn dood maar ook erna schoof Jezus aan bij een maaltijd. Hij verscheen aan de discipelen terwijl zij aan een maaltijd deelnamen, zie Marcus 16:14. Jezus kiest ervoor om Zijn maaltijden te delen met zijn volgers. Het leven delen onder het genot van een maaltijd. Dat is discipelschap, het leren van Jezus in het alledaagse.

Jezus daagt ons uit om niet alleen een discipel te zijn maar ook om discipelen te maken, zie Mattheus 28:18-20.

Binnen Royal Mission staat discipelschap voor: training, leren, persoonlijk, leven delen, jong en oud. Discipelschap gaat over investeren. Het is samen optrekken en het meenemen van de ander. Het is niet alleen gaan, maar samen.. Samen leren, samen groeien. Samen worstelen, samen winnen. Samen het avontuur van de Koning aangaan!

Een ander aspect van discipelschap is de houding van een discipel. Het is een gretige houding, je wil steeds opnieuw blijven leren. Als het goed gaat, maar ook (en juist!) als het fout gaat. Je bent open en laat jezelf zien, laat je aanspreken en aanvuren. Je blijft hongerig naar meer, om steeds meer te leren van Jezus.

Hoe doe je dat, discipelschap? Hoe geef je dat vorm in je leven? Nog een meeting of afspraak? Serieuze gesprekken? Laten we naar Jezus kijken, naar de stijl waarop Hij Zijn discipelen meenam in de tijd dat Hij op aarde was. Het meest kenmerkende van Jezus stijl van discipelschap is dat hij Zijn discipelen meenam in het alledaagse. Lopen, reizen, eten. Hij heeft een eenvoudige aanpak. Eenvoudig en zeer krachtig. De maaltijd was een van de momenten waarin Hij het leven deelde, waar vriendschap groeide en waar Jezus Zijn discipelen leerde over het leven en het Koninkrijk.

Hoe kan ik, hoe kan jij iemand meenemen als discipel? Deel een maaltijd met elkaar, ga aan tafel! De tiener van de club, de moeder op het schoolplein, de alleenstaande buur. Bouw relatie op door aan tafel te gaan. Aan tafel, het is de manier om elkaar te leren kennen en samen te ontdekken wie Jezus is. Aan tafel! Een eenvoudig en krachtig moment voor discipelschap.

3 reacties

 1. Mooi geschreven Hilde! Het haalt de ‘druk’ even af van het idee dat discipelen maken iets is waar je tijd voor ‘moet’ maken. Mensen meenemen in de dingen die je toch doet op een dag maakt het lekker relaxed! Mooi om zo bij stil te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven