Wie bidt, is de baas!

Wanneer wij onze meiden naar bed brachten (toen ze nog klein waren), zei Ingeborg vaak: “Kom, we gaan prijzen”. Dan zaten we met zijn vieren op bed en zeiden tegen God wat we mooi vonden aan Hem of waar we dankbaar voor waren. Ieder om de beurt, in een paar zinnen, maar je mocht het ook zingen, op een zelf bedachte melodie. Meestal begon een van de meiden. Als ze klaar waren, kreeg de volgende een tikje op de schouder en die mocht dan verder gaan met prijzen. Soms zei Ingeborg, die hierin meestal de lead nam: “Nu allemaal de handen omhoog”, en dan deden we onze handen omhoog. Zo leerden wij onze kinderen al heel jong om te praten met God en naar Hem te luisteren. Bidden is iets wat een kind het beste in het gezin kan leren. Iets wat er echt bij hoort en wat je heel natuurlijk kunt doen op allerlei momenten en voor allerlei situaties. Kinderwerk is belangrijk maar  ouders zijn belangrijker als het gaat om de geloofsopvoeding van je kind.

Graag wil ik je nog een paar tips geven over hoe je het bidden in je gezin meer aandacht kunt geven.
Ga ervan uit, dat je de enige bent die je kind voorgaat in gebed. Van jou moeten ze het leren! Gebruik eenvoudige, korte zinnen zonder moeilijke woorden en wees concreet. Bid niet met ‘omhaal van woorden, zoals de heidenen’ (Matteus 6:7 NGB).  Ga ‘voor’ in gebed. Het gaat niet om de vorm, maar om je hart. Het hoeft ook niet te mooi te zijn, want dat ontmoedigt kinderen; zij kunnen het niet zo mooi. Toon je vertrouwen maar. Geef de kinderen het gevoel dat God tegen ze zegt: “Kom nu eens bij me zitten en vertel het me maar …”

Zelfs kinderen van een jaar oud doen je na en hebben heel snel door wat bidden is. Naarmate ze ouder worden, kun je ze helpen God bij alles te betrekken – bij hun zorgen, problemen en fijne dingen – door hen te stimuleren tot gebed. Ze zullen dat al snel voor zichzelf beginnen te doen.
Heb jij als ouder zelf een vast moment van de dag om met God te praten? Ziet je kind dat, of is dat op een tijd dat je kind naar school is of slaapt? Het is goed om na te denken welk beeld jouw kind heeft van jouw gebedsleven. Laat je kinderen zien hoe jij leeft met God: hoe je de Bijbel leest, hoe je bidt en ook hoe je geeft.

Onze kinderen waren zo vol vertrouwen dat als ze een ergens wondje hadden of pijn in hun hand het eerste wat ze zeiden was: “Papa bidden”!

Je kunt op allerlei momenten met je kind(eren) bidden, maar je kunt er ook een vast moment voor kiezen. ’s Avonds voor het slapen gaan bijvoorbeeld, aan het begin van een lange autorit of reis of voor het eten (thuis, maar ook als je bij McDonalds eet). Valt er iets voor – je kind bezeert zijn knie, oma is gevallen en moet naar het ziekenhuis, de buurjongen heeft zijn rijbewijs gehaald – wacht dan niet tot de bedtijd is, maar bid of dank God er meteen voor, samen met je kind.

Je kunt bidden voor gebeurtenissen in de wereld. Voor dingen die hen dwars zitten of pijn hebben gedaan. Vertel daarbij hoe God jou of iemand anders in moeilijkheden heeft geholpen. Geef ieder kind een gebedsschrift en laat ze hun gebeden opschrijven. Zet er een datum bij en laat de kinderen er ook bij schrijven hoe en wanneer hun gebed is verhoord en dank God er samen voor.

Probeer bidden tot de meest vanzelfsprekende zaak ter wereld te maken en zoek manieren om de kinderen zo vaak mogelijk te herinneren aan Gods goedheid. Bidden is iets wat kinderen kunnen leren. Het vraagt om een leven in geloof, echt geloof. Het vraagt dat je deelt wat je beweegt, van hart tot hart.

Als ouders geen tijd hebben om naar hun kinderen te luisteren,
hoe zullen ze dan ooit leren dat God wél tijd voor ze heeft?

Een paar maanden geleden belde Ingeborg mij op en vroeg: Mam, ga je mee naar een week bidden en vasten bij Herman Boon? De vraag overviel mij even maar ik dacht meteen hoe bijzonder het was dat mijn dochter mij uitnodigt om samen met mij en haar vriend naar zo’n week te gaan. De week viel in de herfstvakantie die ik toch al vrij had gehouden. Ik heb samen met haar en 500 anderen een geweldige week beleefd, veel met haar opgetrokken en samen gebeden. Wat een rijkdom om zo op te trekken en te zien dat alles wat we gezaaid hebben in haar leven, opgroeit en vrucht draagt. Wat ga jij doen om je kinderen te betrekken in het bidden?

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

4 reacties

 1. Geweldig dat kinderen zo makkelijk bidden, laatst begon onze oudste dochter ( hebben er 3) spontaan in haar eigen woorden te zingen over wie God is een hoe groot Hij is een dat de duivel verloren heeft een over engelen die je helpen. Ik was zeer ontroert

 2. Dankjewel Karin, we gaan het nog meer doen. Laatst bracht ik onze zoontje van 2 en een half jaar naar bed. Hij had ruzie gehad met een jongentje op het kdv. We zingen hoger dan de blauwe luchten en de sterretjes van goud. Ook voor de zieke kindjes zorgt Hij kent hun tranen en hun pijn. En onze zoon zegt mama hier au en daar au en noemt de naam waar hij ruzie mee had. Zullen we vragen aan Jezus of Hij het weg wilt nemen zodat je lekker kan slapen? Ja en zo zongen we vrolijk verder. Hij heeft heerlijk door geslapen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven