Wij dromen van een reformatie

Het woord reformatie is (bijna) hot. Bloggers, schrijvers, sprekers, predikanten en leiders van christelijke organisaties nemen het begrip geregeld in de mond. Logisch, omdat het precies 500 jaar geleden is dat Luther zijn 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde en een revolutie ontketende in het religieus denken in Duitsland, Rome en de rest van Europa. Het startschot voor de protestantse kerk om zich af te scheiden van de algemene katholieke kerk. Toch is er meer gaande dan een viering of herdenking van een historisch feit. Er klinkt gelukkig af en toe ook een nieuw verlangen door in al die teksten en toespraken over reformatie.

In de kerk waar ik ben opgegroeid kwam het woord reformatie amper voor. Ik kan me niet herinneren dat het ooit genoemd werd en al zeker niet dat er een verlangen naar was. Daar tegenover stond een enorme hunkering naar opwekking. Niet zozeer de opwekkingsconferentie dan wel naar een enorme geestelijke doorbraak. We hadden zelfs bidstonden, die zich grotendeels richtten op een plotse geestelijke herleving. Een fenomeen waarbij mensen massaal tot bekering komen en er dagelijks bijzondere wonderen gebeuren. Een tijd waarin het verlangen naar de aanwezigheid van God zo overweldigend is, dat mensen hun dagelijkse routine omgooien voor gebed, ontmoeting en eindeloze aanbidding.

Die opwekkingsbidstonden waren altijd gepassioneerde en bewogen avonden, alleen zat er altijd een soort druk op. Het moest snel komen. We hadden ‘altijd haast’, want het zou ‘nu’ gaan gebeuren. Destijds werden geregeld uitspraken gedaan, dat we aan de vooravond stonden van een grote doorbraak. Nu dertig jaar later kan ik met zekerheid zeggen dat die opwekking niet gekomen is.

Toen wij acht jaar geleden gestart zijn met Royal Mission, was het zoeken naar de juiste termen om onze droom onder woorden te brengen. We wisten precies wat we deden. Onze missie is helder: ‘Wij zijn gepassioneerd om het Koninkrijk van God te verkondigen en anderen te trainen hetzelfde te doen’. Leven vanuit het Koninkrijk en anderen meenemen in dat avontuur. Maar waarom deden we dat? Waar moesten al die inspanningen toe leiden?

Pas nadat we twee jaar onderweg waren, werd de onderliggende bewogenheid die God ons gegeven helder. We kregen het inzicht en het lef om te zeggen waarom we al die activiteiten ondernamen: ‘Wij dromen van een reformatie in de kerk’. Wij willen ruimte maken voor en meewerken aan een wezenlijke vernieuwing van de kerken in Nederland. Niet zozeer een opflakkering, die snel moet komen. Maar een diepe vernieuwing van het DNA in elke gemeente, klein of groot, reformatorisch of evangelisch. Zodat in elke kerk Jezus centraal staat, er volop ruimte is voor het werk van de heilige Geest en we overal het goede nieuws van het Koninkrijk verkondigen. Precies zoals in Handelingen 2. Laat maar komen!

Geregeld hebben we gedacht dat het woord reformatie misschien ‘te groot’ is voor wie we zijn. Toch geloven dat we mee mogen werken aan een wezenlijke herleving en herdefiniëring van de Nederlandse kerken. We mogen partners zijn met wat God wil doen in deze tijd. Hebben we haast? Nee! God heeft geen haast, dus waarom zouden wij het moeten hebben! Zijn we gepassioneerd? Ja! Reformatie kost meer tijd, maar de impact kan verder reiken dan 500 jaar. Kijk maar naar Luther!

Mijn verlangen naar opwekking is er nog steeds. Echt waar, maar ik heb geen idee of die geestelijke herleving voor de deur staat. Dat is ook niet onze verantwoordelijkheid. Onze opdracht is om medearbeiders te zijn met Jezus, die Zelf zijn kerk bouwt. Vol passie te geloven dat God in deze tijd zijn kerk wil doen herleven en daar alles voor op te geven. Laat 500 jaar reformatie niet alleen geschiedenis zijn, maar vooral een nieuw verlangen naar een wezenlijke herleving van de kerk. Dat is onze Royal Mission!

De visie van Royal Mission: ‘Wij dromen van een reformatie in de kerk’

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

7 reacties

 1. AMEN.HET WORDT TIJD, DAT IN DE NED HERVORMDE KERK, JEZUS MAG GAAN LEVEN.IK BEN 2 JULI GEDOOPT IN DE LEK , TIJDENS Z!P FESTIVAL.HEEL BIJZONDER DAT JEZUS, MIJ UITNODIGDE: OPRECHTE GELOVIGE, LAAT JE DOPEN.WOW, DAAR ZEG IK GEEN NEE TEGEN.MIJN OUDE HART BEGRAVEN, EN EEN NIEUW HART , MOGEN ONTVANGEN.SINDSDIEN LEEFT JEZUS IN MIJ, WOW, DAT EEN GENADE.IK HEB EEN MOOIE GETUIGENIS GESCHREVEN, EN WILDE HEM VOORLEZEN IN ONZE KERK.NA OVERLEG IN KERKERAAD, HET VOLGENDE; EEN OVERDOOP ( VOOR MIJ EEN GELOOFSDOOP) KOMT NIET VOOR IN DE REFORMATORISCHE WETGEVING.ZEER TELEURGESTELD IN DEZE /MIJN KERK.BEN NU TIJDELIJK??IN EEN EVANGELISCHE GEMEENTE ,WAAR IK ALLES KAN DELEN.WOW.DE KERKERAAD NODIGT MIJ EEN KEER UIT, VOOR EEN GESPREK.IK STA ER VOOR OPEN, GA VERTELLEN , HOE GROOT MIJN JEZUS IS, EN IN MIJ LEEFT.AMEN.WILLEN JULLIE VOOR MIJ BIDDEN, OM WOORDEN VAN KRACHT.HET WORDT TIJD VOOR EEN WONDERLIJKE ZONDAG, IN SCHOONHOVEN.IK GOD VEEL VOOR DE ROYAL MISSION.GOD HOUDT VAN JULLIE, EN IK OOK.GENADE EN VREDE, WENS IK JULLIE DAN OOK TOE, ZEGEN VOOR DE BEDIENING.IN JEZUS NAAM.AMEN.

   • Hoi Martin en/of andere lezers. Even een korte reactie op dit stuk omdat het woord reformatie bij mij wat naar boven brengt:

    We hebben een reformatie nodig van het kerksysteem. Het ontbreekt in veel kerken (en seminars/congressen) aan discipelschap. De kerk zou een plek moeten zijn waar je toegerust wordt in het volgen van Jezus. Een plek waar je leert hoe je het evangelie deelt met iemand, hoe je bidt voor een zieke, hoe je demonen uitdrijft en hoe je iemand dopen kan en voor de vervulling met de Heilige Geest bidt.

    Mooi om het verlangen te lezen voor een opwekking en reformatie. Het mooie is, dat er op dit moment al een beweging wereldwijd groeiende is genaamd ‘The Last Reformation’ of in NL de Laatste Reformatie. Deze beweging organiseert kickstartweekenden waarin je bovenstaande dingen leert die ons volgens Jezus zouden moeten kenmerken. Echt mooi! Het activeert veel mensen over kerkmuren heen en het is zo mooi om te zien hoe God door steeds meer mensen grote dingen doet. De opwekking waarover geschreven wordt is dus al aan de gang 🙂 Halleluja!

    Als je een verlangen hebt om Jezus radicaal te volgen dan beveel ik van harte aan om eens een kijkje te nemen bij één van de kickstartweekenden!

    Mooie dag gewenst en zegen.

    • AMEN, MOOI ZEG DEZE REACTIE SEBASTIAAN.IK GA ZEKER KICK STARTEN.GODS ZEGE 👐, WENS IK JOU EN AL MIJN BROEDERS EN ZUSTERS EN BEMOEDIGERS TOE.VANUIT DE GLORIE VAN ZIJN NAAM.AMEN.

 2. over “reformatie” gesproken….
  Afgelopen week kwam ik iemand tegen die ik al 20 jaar niet gezien had. Hij vertelde mij dat hun kerk leeg begon te lopen. De jeugd komt niet meer en loopt weg. “Ik ben daarom ouderling gaan worden” zei hij. Tijdens het gesprek vroeg ik hem ;”Maar wat geloof jij dan?” “Nou”zei hij, “dr mat wol wat weze” Oftewel vrij vertaald uit het Fries; “Er moet wel iets zijn”. Ik stond versteld. Ouderling zijn, en geen echt antwoord weten over het onderwerp; Wat betekend Jezus voor je…. Hij zei nog net niet ; “Jezus? daar heb ik nog nooit van gehoord”. Dit raakte mij diep, vroeger heb ik in dat dorp gewoond. Voor de jeugd en de ouderen moet er heel wat gaan gebeuren, daar in het Friese dorpje, in dat kleine kerkje…. Reformatie? Opwekking? Nooit van gehoord…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven