Alleen op de wereld

Als kind lag ik met een zaklamp onder mijn deken te lezen in ‘Alleen op de wereld’. Het boek gaat over Rémi die als baby te vondeling is gelegd en op achtjarige leeftijd door zijn pleegvader verkocht wordt aan een reizende artiest, Vitalis. Samen met het aapje Joli-Cœur leiden ze een zwerversbestaan. Wat vond ik het zielig toen het aapje longontsteking kreeg en doodging. Ik moest er zelfs van huilen. Als Vitalis en Rémi ’s winters in een greppel slapen, sterft Vitalis van de kou. Rémi zelf blijft leven, omdat een hond hem warm gehouden heeft. Nu is hij helemaal alleen op de wereld. Ik kon het boek haast niet wegleggen, zo prachtig vond ik het.

Ik denk dat iedereen wel herinneringen heeft aan verhalen die je hebben geraakt. Toen je moeder je voorlas voor het slapengaan, bij het kampvuur, als opa over vroeger ging vertellen – verhalen zijn iets van alle mensen, alle tijden en culturen. De mythen, sagen en legenden die we tegenwoordig kennen, zijn eeuwen geleden ontstaan uit mondelinge verhalen. In culturen met rijke verhalentradities, zoals in Afrika, worden nog steeds verhalen van familie op familie doorverteld. Wat niet vergeten mag worden, wordt doorverteld in een verhaal.

Ook de Bijbel staat vol met verhalen. Jezus zelf vertelde veel verhalen. Vertellen is een opdracht van God: zijn Woord moet doorgegeven worden, omdat kinderen er iets aan hebben voor hun leven. Daarom is het belangrijk om kinderen de Bijbelse verhalen te vertellen.

“Ik wil verhalen van het verleden, de diepe zin ervan onthullen. Wat wij uit overlevering weten, wat ons verteld is van vader op zoon, dat moeten wij onze kinderen niet onthouden. Aan het nieuwe geslacht vertellen wij door wat de Heer beroemd heeft gemaakt: zijn krachtig optreden, zijn wonderbaar ingrijpen.” (Psalm 78:3-5, Groot Nieuws Bijbel)

Wat een prachtige Bijbeltekst. De tekst spreekt over het feit dat wij als volwassenen al veel hebben gezien van de grootheid van God, dat wij Hem hebben ervaren in ons leven maar dat kinderen dat nog moeten ontdekken en leren. Daarom is het zo goed om de Bijbelverhalen bij kinderen in te prenten en te herhalen. En ook de bijzondere dingen die je al met God hebt meegemaakt, een bijzonder moment dat God ingreep, een genezing of extra financiën die je kreeg toen je het zo nodig had. Dat is wat onze kinderen moeten horen en zien.

Ik heb een mooi notebook aangelegd met allemaal bijzondere verhalen van ons gezin, allemaal wonderen die Martin en ik in ons leven hebben meegemaakt en later gebeurtenissen met onze kinderen erbij zodat mijn kinderen het nooit zullen vergeten dat God altijd voor je zorgt. Misschien leuk idee om als gezin of als familie te gaan praten en elkaar te vertellen over jullie “wonder verhalen” en ze ook op te schrijven voor momenten dat het moeilijk is en je elkaar kunt bemoedigen. Je kinderen zullen het geweldig vinden.


Binnenkort verschijnt Karin haar boek ‘Aanstekelijk Kinderwerk in jouw kerk’. Na tientallen jaren van kinderwerk, kinderkampen, kinderkoren en het trainen van kinderwerkers en ouders heeft ze eindelijk alles op papier gezet.

Je kunt hem HIER nu al portvrij bestellen via onze website.

 

 

 

 

 

 

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

3 reacties

 1. AANGEKNAAGDE AANDACHT

  -over onthullen
  en de andere kant

  Vertellen… Jaaa: een Opdracht Gods.
  ‘k Ben van verhalen vol.
  Zoals, verloren in de berm,
  een zaadjes- pluizenbol.

  Want wat als kinderen groot zijn en
  bedolven onder druk ?
  ‘k Weet: elk verhaal kost wel veel tijd…
  En zeker dat geluk:

  zo, samen -grootouders erbij!
  Ik zie zooo’n grote kloof…
  Wat leren jullie kinderen
  van hùn wel-/niet geloof?

  ’t Belangrijkste is: liefde. Maar
  ook liefde kost veel tijd.
  Verschrikkelijk veel tijd. Aan druk
  raken we aandacht kwijt.

  -De Aandacht die zo nodig is,
  en ‘k thuis ook heb gekend…
  als mama…, kind…
  Maar wat als God
  jouw kroost
  als dienaars zendt…?

 2. AANGEKNAAGDE AANDACHT

  -over onthullen
  en de andere kant

  Vertellen… Jaaa: een Opdracht Gods.
  ‘k Ben van verhalen vol.
  Zoals, verloren in de berm,
  een volle pluizenbol.

  Maar wat als kinderen groot zijn en
  bedolven onder druk ?
  ‘k Weet: elk verhaal kost wel veel tijd…
  En zeker dat geluk:

  zo, samen -grootouders erbij!
  Ik zie zooo’n grote kloof…
  Wat leren jullie kinderen
  van hùn wel-/niet geloof?

  ’t Belangrijkste is: liefde. Maar
  ook liefde kost veel tijd.
  Verschrikkelijk veel tijd. Aan druk
  raken we aandacht kwijt.

  -De Aandacht die zo nodig is,
  en ‘k thuis ook heb gekend…
  als mama…, kind… Maar wat als God
  jouw kroost
  als dienaars zendt…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven