Wonderen van het Koninkrijk

Deze weken ben ik een nieuw boek aan het schrijven. Over wonderen. Het is een flinke uitdaging om op een balanceerde én tegelijk confronterende manier te schrijven over de kracht van God. Wonderen zijn kenmerken van de doorbraak van Gods Koninkrijk en horen daarom bij het leven van een christen. Ik wil je graag al een stukje laten lezen.

Het is een race tegen de tijd om het boek af te krijgen. Ik wil het graag presenteren tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking. Tijdens dat weekend mag ik voor het eerst leiding geven aan de genezingsdienst. Een paar weken geleden heeft Kees Goedhart na 45 jaar die gebedssamenkomst op de zondagavond aan mij overgedragen. Ik voel me vereerd en bevoorrecht.

Je kunt je terecht afvragen of we ons eigenlijk wel op wonderen moeten richten. Is het niet iets dat we aan God moeten overlaten en dat ons wel overkomt als en wanneer Hij dat wil?Ik besef dat dit onderwerp sowieso veel discussie oplevert en we zien in sommige kringen zelfs wat voor gevolgen excessen kunnen hebben. Veel over wonderen praten of door wonderen gegrepen zijn leidt geregeld tot spanningen en debatten. Ook in Jezus’ tijd was dat zo, maar Jezus zelf deed er nooit moeilijk over omdat het bij zijn levensstijl hoorde.

Steeds weer kom ik mensen tegen die bang zijn voor wonderen en het extreem vinden als je zegt dat je ernaar verlangt om ze mee te maken. Sommigen schrijven wonderen zelfs blindelings toe aan het rijk van de duivel. Natuurlijk zijn wonderen indrukwekkend en overweldigend, maar dat is juist omdat ze Gods grootheid laten zien. Een ingreep uit de hemel is altijd overdonderend, soms zelfs beangstigend. Bijna elke engel van God die zich in de Bijbel vertoont, zegt eerst: ‘Vrees niet’. En de discipelen van Jezus waren ook geregeld overdonderd. Wanneer Jezus na zijn opstanding aan hen verschijnt, beven ze van angst. Na het stillen van de storm kijken zijn leerlingen elkaar beduusd aan met de woorden: ‘Wie is Hij toch?’ En als Jezus over het water aan komt lopen, zijn ze zo geschokt dat ze denken met een spook te maken te hebben.

Het feit dat bovennatuurlijke ingrepen je eerst bang maken, is geen reden om het toe te schrijven aan het rijk der duisternis of je ervan af te keren. En misbruik van geestelijke gaven los je niet op door de inzet van gaven te verbieden, maar door een on-Bijbelse inzet ervan te corrigeren. Dat is precies wat Paulus in de eerste brief aan de Korintiërs doet. Wonderen zijn gewoon wonderbaarlijk en maken altijd indruk op aardse mensen zoals wij. Het zijn wegwijzers die je aandacht richten op God zelf. Dat is altijd goed en absoluut broodnodig!

Wonderen horen bij Gods natuur. Het is niet zozeer iets wat Hij af en toe doet, maar het is zijn wezen. God is wonderlijk. Hij hoeft er zijn best niet voor te doen of er diep over na te denken. Zodra Hij spreekt, gebeurt er iets. Dat wordt al op de eerste scheppingsdag zichtbaar. Hij zegt: ‘Er moet licht komen’ en boem — er is licht. Hij draaide niet langzaam aan een dimmer. Integendeel, het was meteen raak bij het eerste woord. Terwijl er nog geen zon, maan of sterren te zien zijn, breekt het goddelijke licht in alle kracht door de duisternis heen. God heeft voor een wonder niets anders nodig dan zichzelf, want zo is Hij.

De psalmist roept ons op om diep ontzag voor God te hebben en hem zelfs te vrezen vanwege de bovennatuurlijke kracht van zijn woorden: ‘Want Híj spreekt en het is er, Híj gebiedt en het staat er’ (Psalm 33:9 HSV). God hoeft maar iets te zeggen en alles komt in beweging. De wonderkracht die daarbij vrijkomt overtreft elke natuurwet, want God overstijgt het gewone. Hij is bovennatuurlijk, fenomenaal en verbazingwekkend. Voor God is niets natuurlijker dan het bovennatuurlijke!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

20 reacties

 1. WoW, ik zie uit naar het boek! Ik kom op plekken waar wonderen gebeuren dus zodoende mag ik getuige zijn van wonderen. Helaas gebeuren ze niet zichtbaar in mijn gemeente terwijl die niet echt traditioneel is. Jammer! Zichtbare wonderen zouden onderdeel moeten zijn van het gemeente zijn! Waarom hebben mensen toch zo’n moeite om verder te gaan met het werk van Jezus? Om als discipel dat te doen wat we behoren te doen? Niet iedereen geloofd dat trouwens, dat we dat behoren te doen. Als wíj het niet doen? Wíe dan wél??

  • Wondeen en tekenen zullen diegenen volgen die worden geleid door de Heilige Geest. Het is ook een oodracht van Jezus aan een ieder van ons om zieken de handen op te leggen ,gebrokenheid te herstellen en gebonden mensen te bevrijden. Wonderen en tekenen horen net zo gewoon voor ons te zijn als ademen en praten. Dat er zoveel mensen zijn die hier huiverig voor zijn of dit niet zo hebben ervaren betekent dat wij als Christenen nog meer moeten getuigen van alle goede dingen die de Here bewerkstelligt in ons leven en door ons in dat van anderen. Laten wij als christenen eenheid uitstralen naar de wereld door de levende Jezus die in ons allen leeft te laten zien. Een inspirerend boek als levende getuigenis en leidraad kan daarbij zeker helpen. Martin Gods liefde bij de leiding van de genezingsdienst bij opwekking toegewenst.
   Zola’s je zelf getuigd , kracht volgt liefde !!! We mogen dus uitkijken naar een dienst vol tekenen en wonderen.
   Groeten uit Frankrijk

 2. Martin fantastisch hoe God door jou heen wil werken. Ik Lees vanmorgen even gauw de blog, maar dit grijpt me direct door het aanstekelijk enthousiastme dat ervan af spat. Dank je wel dat je je beschikbaar blijft stellen voor Zijn werk, we hebben mannen als jij zo hard nodig!

 3. Hoi Martin,

  Dit boek gaat me heel wat moois opleveren. Dingen die ik kan gaan gebruiken om te dienen in God’s Koninkrijk.
  Kan je mij een van de eerste exemplaren toezenden?

  • Over een paar weken kun je hem bestellen via onze website en als een van de eerste ontvangen. Komt goed!

 4. Goede middag Martin,
  Met veel belangstelling heb ik het artikel over wonderen gelezen.
  Ik heb een wonder nodig, op 9 juni 2008 werd ik na een zeer stressvolle tijd, waarin mijn oudste zoon zich bevond (hij wilde zelfmoord plegen) getroffen door een herseninfarct, ik heb echt iets voelen knappen in mijn hoofd.
  Sindsdien leef ik letterlijk in een hel ik heb spastische dystonie. Ik leef in een hel van pijn.
  Alleen God kan mij nog helpen, ik sleep me door dit leven.ik ben halfzijdig verlamd
  Ik ben diep gelovig, dit leven maakt mij zo wanhopig. Is er niet een gebedsgenezingsdienst waar ik genezing kan ontvangen?

 5. Wauw ik kan niet wachten .Je bent ook in de maranatha Maassluis geweest waar je voor mij heb gebeden. Je werd zelf ook heel emotioneel en zei heer help deze gebroken vrouw. Nadien vroeg wie heeft iets gevoeld .ik dus maar hoe kon ik het uitleggen. Ik zei “I’m free at last I’m free .ik hoop u daar weer te ontmoeten. Volgens de mensen om mij heen kijk ik helder uit mijn ogen . Het grauwe sluier is weggehaald. WONDER jazeker.

 6. Ik wens je Gods liefdevolle rust en inspiratie toe bij het afleggen van de laatste loodjes en tegen je race tegen de klok! We zijn erbij bij opwekking en zien uit naar wat God daar gaat doen! We wensen je zijn shaloom toe!

 7. Hoi, Martin, God maakt van ons sterke helden !
  Yes, de high 5 van Marcus 16 in actie voor elke gelovige.
  Vissers van mensen door krachten, tekenen en wonderen
  net als onze Meester, Messias en Heiland = Koning Jezus !
  Love you & appreciate you, man of God en vriend van onze Vader.

 8. Hoi MARTIN, Ik ZIE UIT NAAR JE NIEUWE BOEK.WAT GEWELDIG Ook, DAT JE TIJDENS OPWEKKING OP ZONDAGAVOND EEN GENEZINGS/GEBEDSDIENST MAG LEIDEN.GOD GAAT ZEKER MOOIE DINGEN DOEN.HET WORDT STEEDS WONDERBAARLIJKER HOEVEEL TEKENEN EN WONDEREN GOD LAAT ZIEN.IK BEN NET TERUG VAN DE CONFERENTIE ,De 7 WONDEREN VAN HET KRUIS , VAN VRIJ ZIJN IN DE BETTELD.GEWELDIG DAT GOD ERBIJ WAS, ECHT BIJZONDER.IK WENS JE EEN GEZEGEND GENEZEND jAAR TOE.DIT ALLES VANUIT GODS LIEFDE.SUCCES MET DE STICHTING ROYAL MISSION.GOD HOUDT VAN JULLIE, EN IK OOK.HOU VOL, HOU VOL, HIJ LAAT NIET LOS.

 9. Hoi Martin, Wat een bijzonder boek over wonderen. Het is zo jammer dat veel christenen het afwijzen. Alsof wonderen alleen in de tijd van de bijbel gebeurden. Nee, God wil ook nu nog mensen genezen. Zo groot is zijn liefde voor ons. Ik kijk uit naar je boek Martin. Succes met de laatste loodjes.
  Zelf kijk ik ook uit naar een wonder. Ik twijfel of ik mij moeten laten dopen. Ik heb dooponderricht gevolgd en vanuit die kennis zou ik direct ja zeggen. Verstandelijk weet ik wat Jezus voor mij heeft gedaan. Maar ik voel er niets bij. Het wil maar niet landen in mijn hart. Ik verlang dus ook naar een wonder. Want hoe zou ik me kunnen laten dopen als ik geen dankbaarheid kan voelen naar Jezus toe. Als ik het doe moet het volkomen oprecht zijn.

 10. In de discussie en gesprekken over genezingen en andere wonderen, wordt, denk ik, te veel uit het oog verloren dat wonderen tekenen zijn van dat wat komen gaat. Ook als Jezus zegt dat wij grotere dingen zullen doen dan Hij zelf, moeten we dat zien in de context van de nieuwe wereld die gaat komen (het komende koninkrijk). We kunnen niet alleen de ‘krenten uit de pap’ willen en de ‘pap’ zelf niet willen. We leven in een tijd waar de schaal van Gods toorn op ontzettende manieren gevuld wordt. De verdeeldheid, liefdeloosheid, ongelijkheid in armoede en rijkdom en ook de vele arbortussen e.d. De doorbraak van Gods koninkrijk zal gepaard gaan met vele wonderen, genezingen en tot leven komen van gestorvenen. En uiteindelijk zal er geen ziekte en geen dood meer zijn.

 11. Wat mogen wij als mensen elkaar toch bemoedigen, met datgene wat God door de Geest van zijn Zoon aan ons wil uitdelen en met ons wil delen. Dat jij Broer Martin daarin ons meeneemt en ons samen met vele andere broers en zussen, mee mag nemen, op en onderweg in Zijn Koninkrijk. Graag wil ik je bemoedigen, de boeken die we van jouw hand mochten ontvangen tijdens de opleiding, de inspirerende inleidingen, en gebeden. Ze kunnen niet leeg terug keren. Veel goede tijd gewenst om je boek binnen de tijd, af te hebben, maar vooral geïnspireerd gevuld te worden, met Zijn Geest, die jouw de woorden zal geven, tot opbouw van zijn Gemeente, bevrijding van de gevangenen. En een rijker leven door zijn Geest. Dank je wel en Succes Broer. vr gr Tineke Bosma

  • Geachte lezer,
   Om maar met de deur in huis te vallen, ik hen een
   wonder nodig.
   Op 9 juni 2008 werd ik getroffen door een herseninfarct, waarbij ik halfzijdig verlamd raakte en spastische dystonie op liep.
   Sindsdien is mijn leven een hel van pijn.
   God is machtig en Hij is de enige die mij kan genezen. Is er voor mij genezing mogelijk?
   Met hartelijke groet,
   Diety Schuurs-Hosmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven