Verandering van spijs doet eten

Als ik vertel dat ik een groot deel van mijn tijd investeer in traditionele kerken vinden veel mensen dat gek en vreemd. Als evangelisch christen lijkt het niet logisch dat je enthousiast wordt van het werken in traditionele kerken. Reacties als, ‘maar het gaat toch helemaal niet goed binnen de PKN’ of ‘Dat jij dat kan en daar zin in hebt!?’ hoor ik regelmatig. Toch weet ik heel zeker dat God me geroepen heeft voor de traditionele kerk en voel ik me er helemaal thuis. Ik zal er, naar mijn overtuiging, de rest van mijn bediening grotendeels doorbrengen. Daarbij voel ik in mij Gods hart kloppen voor dit prachtige deel van zijn bruid en heb ik een sterke hoop op herleving van deze mooi denominaties! Inmiddels mogen we vanuit Royal Mission in 7 traditionele kerken helpen met de inzet van onze jeugdwerkers. We zijn daarnaast ook nog in gesprek met een aantal andere kerken die interesse hebben in deze manier van samenwerken. Met vallen en opstaan zijn we aan het ontdekken waar de kansen en mogelijkheden liggen.
We willen meebouwen aan de plaatselijke kerk.

Waarom geloven we dan in de mogelijkheid van herstel en herleving van de traditionele kerk?
Omdat in veel, zo niet alle kerken bijna wekelijks wordt uitgesproken dat….
Onze hulp is in de naam van de HEER, die hemel en aarde gemaakt heeft.  (psalm 124:8)
die trouw houdt tot in eeuwigheid en niet laat varen de werken van Zijn handen. (Psalm 138:8)
Prachtige woorden die elke keer wanneer ze worden uitgesproken, kracht hebben en waarheid openbaar maken.
Als we met wijsheid en passie aan het werk gaan en als medearbeiders van God (1 kor 3:9) onze schouders onder Zijn werk zetten dan kan het goed komen. We moeten wel in beweging komen want het gaat niet vanzelf goed, het gaat wèl vanzelf fout.

Na ruim vier jaar gewerkt te hebben in het kleine maar enthousiaste dorp Jistrum, zijn we begonnen met Ferbining(fries voor ‘Verbinding’). In Ferbining willen we het dorp en de gemeente bereiken en inspireren met de boodschap van Jezus.

Voortraject
Voordat we de eerste samenkomst organiseerden,  hebben we eerst een goed team samengesteld. De eerste drie vergaderingen hebben eerst nagedacht over:  “Hoe willen we als kerk in het dorp bekend staan en hoe staan we op dit moment bekend?”
Pas nadat we hierop een antwoord hadden geformuleerd zijn we gaan nadenken over hoe we een nieuwe samenkomst wilde gaan vormgeven.

De praktische invulling.
De uitkomst is dat we inmiddels ruim een jaar eens per maand samen komen tijdens Ferbining.  De zaal wordt ingericht met allemaal tafels met stoelen er omheen. Er staat lekkers op tafel voor jong en oud en koffie, thee en fris. Bij binnenkomst staat er muziek op en verdelen de mensen zich over de tafeltjes. We willen dat iedereen zich thuis voelt en op zijn of haar gemak.  Regelmatig zijn er 1 of meer nieuwe mensen die we niet eerder zagen. Vaak zijn het bekenden uit het dorp of de kerk. Ook gemeenteleden die al lang niet meer in de kerk komen laten hun gezicht weer zien.
Het concept houdt in dat kinderen vrij mogen rondlopen tijdens de samenkomst, ze horen erbij en mogen er zijn. We doen altijd een spel met de hele zaal, zingen meestal 3 hooguit 4 liederen, waar in ieder geval 1 of 2 kinderliederen. Elke keer is er een laagdrempelige, maar heldere bijbelse boodschap, waarbij altijd een interactief moment is waarbij we mensen aan het werk zetten. Tot slot eten we met alle aanwezigen een eenvoudige maaltijd. Soms pannenkoeken, soms een broodje knakworst of iets anders.
Het bezoekersaantal varieert tussen de 50 en 70 mensen, waarvan ca 25 kinderen. In het bijzonder gezinnen met kinderen (maar ook een groepje ouderen) zijn erg enthousiast en komen graag. We gaan de goede kant op! Verandering van spijs doet eten!
Ik kijk hoopvol uit naar een mooie toekomst van de kerk in Jistrum.
We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg!

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

4 reacties

 1. GEWELDIG WERK GERLOF, DAT JE MAG DOEN, DAT IS GODS WIL ,EN ONZE ROEPING.JE NAASTE ZO DICHT MOGELIJK BIJ ONZE GOD BRENGEN.BEN ZELF OOK PKN LID IN WILLIGE LANGERAK. (SCHOONHOVEN) IK HEB OOK MOMENTEN GEHAD DAT IK ME WELEENS MEER THUISVOELDE BIJ EVANGELISCHE GEMEENTEN.MAAR HET KOMT ALLEMAAL DICHTER NAAR ELKAAR TOE, DE BOODSCHAP VANUIT GODS LIEFDE.ER IS ÉÉN GOD, ÉÉN GELOOF, EN ÉÉN DOOP.WE KUNNEN VEEL VAN EN MET ELKAAR LEREN EN DELEN.IK GELOOF IN GOD EN ZIJN BELOFTEN.AMEN.GOD IS OVERAL, EN ALTIJD BIJ JE.LATEN WE BIDDEN VOOR EN MET ELKAAR, OM TENSLOTTE ÉÉN TE ZIJN , IN GODS KONINKRIJK, HIER OP AARDE, EN HIERBOVEN.GELOOF IN DE GOD, DIE IN U GELOOFT.AMEN.IK WENS EN BID DAT DE KERKEN SAMENWERKEN, AAN GODS KONINGKRIJK.GERLOF, GODS ZEGE TOEGEWENST, OOK DE ROYAL MISSION, GOD HOUDT VAN JULLIE EN IK OOK.EN LATEN WE GOD DANKEN VOOR DE 7 WONDEREN VAN HET KRUIS.GENADE ZIJ MET JULLIE ALLEN.AMEN.

 2. EEN FEEST VAN VERBONDENHEID

  Ja, amen, ja,
  ik spreek je na,
  we zijn steeds meer verbonden.
  We zien steeds meer: gebrokenheid
  maakt wonden, en wat zonde!

  Zó zonde, van
  Gods grote Plan.
  Maar hoor! Kijk! Hier in Ede
  is óók al zoiets schitterends:
  een f e e s t op komst. 🙂 Rond vrede!

  Verbondenheid
  als wapenfeit * !!
  Een maagd… HET Boek… Een Lach
  breekt nu al door. Klik even, en
  kijk maar naar onze vlag !

  josje
  0318-611055

  * Gemeentewapen van Ede 200 jaar

 3. Gerlof, deze bemoediging kwam vandaag precies op de goede moment en tijd. We kunnen alleen dan in liefde samenkomen als we elkaar opzoeken met een bewogen hart. En de strijd niet uit de weg gaan, in de vrijheid gaan staan, wetend en belijdend dat Jezus de overwinning heeft behaald en dat Hij ons die Liefde in ons hart geeft, die we zelf ook zo nodig zijn. Amen. God zal je deze wijsheid en liefde geven om te staan tussen de mensen die samen met jouw een nieuwe weg mogen bewandelen, onder zijn vleugels, bescherming mogen zoeken en vinden. Een lieve gemeende bemoediging, ga door en Gods onmisbare zegen toegebedeb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven