Leuk!

Een paar weken geleden waren we met de groep Fulltime studenten in een klooster in België. Een aantal dagen meebewegen in het ritme van de paters die daar leven, de stilte opzoeken en daarmee geconfronteerd worden met jezelf in ontmoetingen met Jezus. Alsof dat nog niet genoeg is, moesten de studenten aan het begin van de week ook nog hun smartphones inleveren. Voor veel studenten voelde dat als een amputatie. De dag bestond uit bij God zijn, de missen bezoeken en de maaltijden.

Tijdens één van die maaltijden komt een student naast me zitten. Hij slaakt een zucht en zegt, Martin, ik heb een probleem. Ik nodig hem uit om te vertellen wat er aan de hand is. Hij zegt…,ik wil eigenlijk wel naar huis, want ik vind het hier niet meer leuk. Mijn antwoord flapt eruit voor ik er erg in heb…, maar lieve jongen, wie heeft jou verteld dat dit leuk zou worden?

Het gesprekje houdt me al een poosje bezig. Blijkbaar hebben we met elkaar een paradigma ontwikkeld, waarbij we denken dat alles wat met geloven te maken heeft leuk moet zijn. Ik kom in heel veel verschillende kerken en maak veel diensten mee. Uit wat ik vaak zie snap ik eigenlijk wel waar die denkwijze vandaan komt. Een eredienst moet namelijk leuk zijn. Leuke muziek, leuke preek, leuk drama, leuk decor, leuke verlichting, leuke aankleding van het podium. De indruk wordt gewekt dat het volgen van Jezus altijd leuk is. Daar voeden we een nieuwe generatie mee op?

Niet helemaal, want die instelling blijkt van alle tijden te zijn. In Johannes 6 wordt gesproken over het wonder van de spijziging van de 5000. Een geweldig wonder én een wonder waar iedereen bij betrokken is, want ze krijgen allemaal te eten. Dat smaakt naar meer…gratis eten én vermaakt worden door een wonder! Hoe leuk is dat!? Nu Jezus weer verder trekt, zijn de mensen die dat wonder hebben meegemaakt graag bereid om Hem te volgen (vers 24).

Er ontstaat daarna een gesprek, waarbij Jezus de groep mensen uitdaagt om te geloven in God. Hun antwoord is opmerkelijk en ik zeg het in mijn eigen woorden en bewust gechargeerd. Hoe kunt U ons vermaken? Wat kunt U allemaal? Als U dat laat zien, dan zullen we geloven in God!

Jezus geeft nu geen gehoor aan dit verzoek om een wonder en in plaats daarvan spreekt Hij heftige woorden over wat het betekent om het eeuwige leven te krijgen en wat de voorwaarden zijn om Hem te volgen. De mensen vinden dit heel erg vervelend om te horen, zo blijkt. ‘Dit zijn harde woorden, wie kan daarnaar luisteren?’ en verderop in het gedeelte trekken verre weg de meeste mensen hun conclusie; ‘Toen trokken veel leerlingen zich terug en gingen niet verder met hem mee.’ Dit is namelijk niet leuk meer…

De student is uiteraard gebleven in dat klooster. Hij geeft nu aan dat het hem veel heeft opgeleverd, dat wortels een stukje dieper zijn gegroeid. Het was voor hem en voor veel andere student soms een bittere pil en vaak niet leuk, maar vrijwel niemand van de studenten had het willen missen.

Misschien is het helemaal misplaatst, maar ik ben best wel bang en bezorgd over het geestelijk klimaat in kerken. Reproduceren we consumenten die om het minste of geringste afhaken omdat het niet meer leuk is of discipelen die hebben geleerd om koste wat het kost Jezus te volgen. Als mijn angst waarheid is, dan heeft de kerk nauwelijks wortels. Als die wortels er niet zijn, dan blijven we niet staan in de storm.

De vraag is of we bereid dieper te gaan en die vraag stel ik mijzelf ook. Dat betekent dat het vaak even niet leuk is, maar schurend, confronterend en lastig. Zijn wij bereid elkaar vervelende vragen te stellen en elkaar een spiegel voor te houden? Jezus is duidelijk, iemand die daartoe niet bereid is kan mijn discipel niet zijn. Als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik dat soms bijna niet meer leuk vind…

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

7 reacties

 1. Ik snap je Martin, we zijn ook deze weg gegaan.
  Ik hou van je oprechtheid. Je hebt het goed verwoord.
  De wil van de Vader is altijd goed ook als het pijn doet
  of als we er geen zin in hebben.

 2. Wow wat een goed stuk!! Geeft precies weer wat ik denk en voel de laatste tijd! Mag het ook allemaal wat minder leuk? Mag het prikkelen, irriteren en uitdagen? De diensten moeten inderdaad vooral fijn zijn en vooral niet te confronterend want stel je voor dat je daarna het gevoel hebt iets te ‘moeten’. Voorgangers die het niet weten of niet durven zeggen, bang voor kritiek. Het lijkt wel alsof het ons allemaal vooral niks mag moeten kosten. We zijn christen maar daar blijft het bij. Uit onwil of onwetendheid word de stap naar discipel nooit gemaakt. Jouw angst is gegrond Martin! Geen wortels door gebrek aan kennis waar de kerken zelf nog verantwoordelijk voor zijn ook! Ik ben er mee bezig binnen mijn gemeente!!

 3. KOESTEREND DE WORTELS VAN DE KERK

  – reactie op “…ik ben er mee bezig binnen mijn gemeente!!”

  …en ik in de gemeente
  waar ‘k deel van uitmaak, woon.
  …: Ede. -Dat rijmt op vrede.
  Haar vlag kleurt fier de toon
  van aller christenen glorie,
  van onze wortels, en
  wat ben ik blij dat ‘k Hem, maar
  toch ook mijn rechten ken
  als burger, Nederlander.
  Nu kan ik, mèt ’t beleid,
  die oud-getrouwe wortels
  weer voeden, in een tijd
  dat heel veel ouders leven
  met ongekend gemis,
  waarin hun kindshistorie
  zelfs nog niet waardig is
  om tijd voor los te breken
  uit smart-foon en pc,
  waar druk méér eist dan jaarlijks
  een tentje bij de zee.

  Misschien… als lessen komen
  in e i g e n school, buurt, kerk…
  Dan kàn verbinding komen…
  Dan worden we weer sterk
  als mensen met ÉÉN Boodschap.
  Wie helpt?? Ik ben op zoek.
  De N EDE rlandse maagd rust
  op ’t allerheiligst Boek!

  josje

 4. Zelf zou ik het zo willen verwoorden dat er kosten berekend moeten worden om Jeshua te mogen / kunnen volgen.
  Het is niet gestoeld op een pretpakket dan wel op Groeien in Hem, gehoorzamen ( leuk of niet leuk), Karaktervorming, ons vlees op de barbeque ( vlees versus Geest), Vernieuwd worden in ons denken, etc.etc. Met dit pakket kan de Heer ons gelijkvormig maken aan zichzelf.
  Gemakkelijk- Geenszins, maar wel Zijn Weg en dit zal uiteindelijk resulteren in Vrede ( Zijn Vrede, en Gerechtigheid. Denk dat wij niet hoeven te oordelen dan wel begrip voor elkaar tonen en elkaar bemoedigen.SHALOM.

 5. Een huwelijk is ook niet altijd leuk maar geeft wel bescherming zo ook een relatie met de Heer Vergeet niet dat er een vijand is die niet wil dat het goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven