De Geest waait onder theologen

Afgelopen week was ik aanwezig op de theologenconferentie van het Evangelisch Werkverband (EWV) in Harderwijk. Ruim tweehonderd verantwoordelijken in de kerk van Nederland hadden zich verzameld voor maar liefst zes(!) referaten rondom het werk van de Geest. Deze dag was georganiseerd als vervolg en reflectie op de There is More conferentie van september jongstleden in Ede. Randy Clark van Global Awakening heeft ons toen onderwijs gegeven over de kracht van de heilige Geest en ruimte gegeven om die kracht ook te ervaren.

Ik was erbij in september en zat er met mijn neus bovenop. There is More heeft me diep geraakt.  Allereerst het unieke historische feit dat PKN dominees en Evangelische voorgangers elkaar ontmoetten in de context van de Geest.  Maar ook omdat je zoveel liefde voor God kon proeven en de kracht van zijn Geest zag werken. Overweldigend mooi en toch vraagt zo’n conferentie om degelijke reflectie. Dat faciliteert het EWV.

Deze maandag op de theologenconferentie beet Ronald Westerbeek, New Wine Theoloog, de spits af met een sterke toespraak. Daarin deelde hij enkele belangrijke kanttekeningen bij de theologie van Randy Clark. Vooral de spanningsboog tussen het ‘reeds al’ en ‘nog niet’ van het koninkrijk van God en hoe we daar in de genezingsbediening mee om moeten gaan. Prikkelend!

Dominee David ten Voorde uit Nunspeet deed aansluitend een sterke oproep om wel te blijven avonturieren en Gods kracht te blijven verwachten in welke situatie dan ook. Hij deelde zijn warme gevoelens over de conferentie en de bediening van Randy Clark. Vanuit het boek ‘The nearly perfect crime’ van de katholieke priester Francis MacNutt riep hij op om genezing niet te laten roven uit de kerk.

De dag ging verder met Miranda Klaver (VU docent), die een aantal kritische noten en beschouwingen met ons deelde. Prachtig om te zien dat voor en tegen zo naast elkaar kunnen bestaan en juist dat de harten opent voor een goed gesprek en oprechte reflectie. De middag werd ingevuld door sterke inspiratievolle speeches van Gerrit Vreugdenhil, Jos Douma en natuurlijk Hans Maat zelf. Opnieuw een historische dag!

Te midden van al deze observaties, theologische inzichten, eigen interpretaties en unieke belevenissen zat ik op de achterste rij. Nieuwsgierig en tegelijk bescheiden om het proces van de Geest maar niet te verstoren. De Geest waait… ook in Nederland, ook in de PKN. Wat hier gebeurt is uniek. Juist de tijd waarin de kerk terrein lijkt te verliezen, is een ideale voedingsbodem voor verandering en vernieuwing. De nood is groot, maar de honger is wijdverspreid en de roep om Gods kracht neemt toe. Ook onder theologen! Het water van de Geest sijpelt door allerlei kerkmuren heen en maakt kurkdroge harten weer zacht.

Maandag zat ik daar op de achterste rij samen met Wilkin van de Kamp. Nog van slag van de wonderen die we twee dagen daarvoor tijdens de genezingsdienst op het Vrij Zijn Weekend meegemaakt hadden. Voor het eerst in mijn leven was ik getuige van iemand die vanuit een rolstoel door een wonder weer ging lopen, terwijl ik er zelf voor bad. De hemel ging open, ik heb gelachen en gehuild. Ook nu weer terwijl ik het schrijf. God is zo goed en zo ontzettend groot! Laat de Geest maar waaien, vooral bij theologen. Dan komt alles in beweging en is er straks geen houden meer aan de kracht van God!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

9 reacties

 1. GOD is altijd EN Overal Bij je.MAAK NIET UIT WELKE kerk JE MOMENTEEL BEZOEKT.WAAR min.2 GELOVIGE VERGAARDERD zijn, DAAR IS DE HEILIGE GEEST.DAT GAAN WE DIT JAAR zeker BELEVEN IN NEDERLAND.GOD IS ALTIJD GROTER,GELIEFDEN IN CHRISTUS.HOUD GOEDE MOED EN BLIJF BIDDEN VOOR WAT HIJ VOOR JE KAN DOEN.HEEL VEEL IN 2017.LAAT OOK MEER U STEM HOREN.STAP UIT DOOR GELOOF,EN BRENG JE NAASTEN ZO DICHT MOGELIJK BIJ GOD.HIJ ZAL JE DAARIN NOOIT TELEURSTELLEN.GOD BLESS JOU.

 2. HET IS DE “LATE REGEN” !!!……….WANT ER KOMEN heftige tijden aan !!!, aldus Geert Mak in de Visie van deze week !!!
  De Heer rust ons extra toe ; dat is een TROOST .

  Mw Heitkamp ,Zwolle

 3. 40 jaar geleden mocht ik de divine presence van Gods Geest ervaren in samenkomsten juist door de Heilige stilte. Je wist dat er iets aanwezig was van verwachting en dat er iets ging gebeuren.
  Het ontzag was daar omdat de Koning aanwezig was. Deze vaak niet begrepen Heilige stilte is de voorbode van iets dat plaats gaat vinden in de samenkomst als je daar ruimte aan geeft!!! Zie IK doe iets nieuws, zullen we er op Letten?

 4. De Here reageert altijd als zijn kinderen honger en dorst hebben naar meer. Stromen van levend water zullen de droge grond verkwikken, de Heilige Geest zal met grote kracht neerdalen en voor velen zal het koninkrijk van God zichtbaar worden door wonderen en tekenen en velen zullen hun hart aan Jezus gaan geven. Vele goede werken zijn al voorbereid en wachten op het actief worden van de vele werkers die nodig zijn . De oogst zal groot zijn. Wat een voorrecht om in deze tijd dit allemaal mee te mogen maken. Onze God is groot Halleluja

 5. HEILIG PLUIS OP DE BRUG NAAR HUIS

  Je bent een beetje gek. Ik ook: we zijn door God gek end.
  Gek ozen als Zijn bruggen. En ’t plaveisel is talent.
  Kies dan de theologen van de nadruk op ’t “Nog Niet”
  om iedereen te tonen hoe hùn kijk werkt bij verdriet.
  Vraag hen ons te verbinden met hun kracht en hun talent:
  hun schilders en hun musici, zodat hun visie went
  aan taal die nog bedreigend is. Hun werking is hun werk.
  Hun arbeid hun bediening. Maar zo groeit zij, kijk: ÉÉN Kerk!

  josje

 6. Toen ik de tekst die ik kreeg op 8 januari, Psalm 32 : 7, nog eens nalas, zag ik in vers 8 2e gedeelte onze trouwtekst: IK RAAD U, MIJN OOG IS OP U, in een toen gangbare vertaling (juni 1964).
  Ik beschouw dit als een zeer frappante leiding op mijn ziekte probleem, nl. spier reuma.
  Geweldig, evenals de zeer bijzondere genezing van twee aan een rolstoel overgeleverde patiënten op 5 februari. Een duidelijk bewijs dat JEZUS weer aanwezig was.

 7. Ha Martin, wat een geweldige dingen toch! Ik was erbij met het vrijzijn weekend en ook gisteravond bij wonderlijke zondag. Wat is God toch ongelofelijk geweldig!!! Ook net het boek uit van Corlien Doodkorte met haar getuigenis van genezing. Wat een eerlijk verhaal met glorie voor God en tegelijkertijd al haar worstelingen zo herkenbaar. Heb het boek in een ruk uitgelezen en nu uitgeleend aan een nieuwsgierige collega! Martin je doet het goed. het raakt me steeds weer dat je zo open en eerlijk de dingen benoemd en zo bewogen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven