Voedsel brengen en dan …

Ons voedselprogramma in Ethiopië is afgelopen week ten einde gekomen. Iets meer dan 8 maanden lang zijn Berdien en Aberash wekelijks afgereisd naar het gebied Senbete Shalla om de mensen van eten te voorzien. Het doel was om tenminste 200 mensen van eten te voorzien, maar vanwege de vele donaties zijn we in staat geweest om 1270 vrouwen (dus gezinnen) maandelijks van eten te voorzien!

Eerst een paar mooie uitspraken van vrouwen over het voedselproject:
‘We verwachtten jullie altijd als een familie. Zoveel organisaties hebben het eten voor ons gegooid (figuurlijk), maar jullie hebben ons liefde gegeven. Jullie zijn als een moeder voor ons’.

‘Net voordat jullie kwamen was een van mijn kinderen overleden aan ondervoeding. En toen kwamen jullie. Ik had nog twee kinderen ondervoed. Na een tijdje van voedsel ontvangen gaven mensen me als advies om het eten te verkopen en om kleren te kopen. Maar ik zei tegen hen dat ik niet nog meer kinderen wilde verliezen. Het heeft de levens van mijn kinderen gered’.

We hebben grote resultaten op het programma gezien. Zichtbare resultaten van vrouwen en kinderen die uit hun staat van ondervoeding zijn gekomen. Maar nog steeds is er nood en de problemen zijn nog niet over. Nog steeds zijn er mensen met te weinig eten. We hadden gehoopt dat de mensen na dit regenseizoen voldoende eten zouden hebben, maar ook dit jaar is er niet zoveel regen gevallen als we hadden gehoopt.

We hebben nagedacht wat we nog meer voor deze mensen kunnen doen. De vraag is: hoe zorg je voor blijvende voedselvoorziening in dit gebied? Eindeloos doorgaan met eten brengen, is een korte termijn oplossing, maar zet geen zoden aan de dijk voor de toekomst. Dit heeft ons doen besluiten om te investeren in hulp wat ze zelfvoorzienend maakt. Een van de grote problemen in het gebied is het gebrek aan water. We kijken naar mogelijkheden wat we hierin kunnen doen.

Een andere investering is training. De educatiegraad is erg laag in het gebied. De meeste vrouwen zijn niet geschoold en kunnen niet lezen en schrijven. We hebben hiermee een eerste start gemaakt door budget te reserveren om 90 vrouwen een training aan te bieden van 3 dagen.

Women Empowerment Program 

De training is bijna afgelopen en het is echt een succes en goede investering geweest. Alle geselecteerde vrouwen zijn naar de stad Shashemene gekomen waar we een trainingssetting hebben afgehuurd. We hebben ervoor gekozen om de vrouwen even helemaal uit hun omgeving te halen, zodat ze geen verstorende factoren hebben en ze een ontspannen omgeving aan te bieden, om zo een optimaal leerresultaat te krijgen.

Ze kwamen allemaal in schone kleren zoals we ze hadden opgedragen (ook een onderdeel van de training). En wat waren ze blij toen ze uit het busje kwamen. En ze genieten! Een vrouw merkte op: ‘Ik heb nog nooit zo’n mooie dag gehad, zelfs niet mijn trouwdag’. Of: ‘Nog nooit heeft iemand zo goed voor ons gezorgd, jullie zorgen voor ons alsof we een koningin zijn’. Wat is het mooi om ook op deze manier christelijke naastenliefde uit te drukken. Voor ons is het al zo normaal om in een goed hotel te eten, maar voor deze vrouwen een eerste uitstapje in hun leven. Ik vroeg me af of ze het allemaal op kregen toen ze het bord heel vol schepten. Maar de meeste kregen het allemaal op! Het management van het hotel was een beetje bang of ze het eten wel zouden lusten. Maar die zorg bleek voor niets te zijn. Ze hebben letterlijk alles geproefd van het rijke buffet. Een vrouw merkte op: ‘Nu moet ik voor een maand eten’. Ze hebben naar alle waarschijnlijkheid voor maanden ook geen vlees gegeten. Dus het valt te begrijpen.

Het is mooi om ook in deze zin de vrouwen een ontspannen dag te geven. Ook de locatie is erg mooi. In de pauzes kunnen ze lekker op het terras zitten naast het zwembad. Sommige vrouwen wilden wel het zwembad in. Het is een mooi gezicht om deze vrouwen, gekleed in hun traditionele kleding, onder de parasol van een juice drankje te zien genieten. Het schept ook ruimte om met de vrouwen in gesprek te gaan, ook om getuige te zijn!

Het vergt allemaal wel wat extra coördinatie. Zo wisten ze niet hoe ze het toilet moeten gebruiken, dus dit moet allemaal voorgedaan worden. Het gebied van voedselhulp is een streng moslimgebied, maar de mensen de dagelijkse vaste gebeden strikt in acht nemen. Het gebed wat voor de lunch moest plaatsvinden was nog wel een organisatie. Alle vrouwen moesten hun voeten hiervoor wassen. Dus de (stoffige) voeten gingen in de schone wasbak van het Haile Hotel. Indrukwekkend om al die vrouwen te zien bidden voorin de conferentiezaal. Moest aan Paulus denken in Areopagus toen ze baden tot een onbekende God. Heel godsdienstig, maar geen kennis van Jezus.

De inhoud

De training zelf ging over ‘Life Skills’ (levens vaardigheden). Je moet er vanuit gaan dat eigenlijk geen van deze vrouwen nooit enige vorm van educatie hebben ontvangen. Ze zijn jong getrouwd en zijn hun leven gaan leven. De meeste hebben heel veel kinderen. En dit alles vaak onder dominantie van hun man (die vaak meerdere vrouwen heeft) en die alles beslist. De meeste kunnen niet lezen of schrijven. Life Skills die wij in de opvoeding hebben meegekregen, al vanaf de kleuterklas in onderwezen zijn en later meer en meer hebben geleerd in verder scholing… Deze vrouwen hebben er nog nooit iets van gehoord. Een hele nieuwe wereld ging voor hen open; letterlijk en figuurlijk!

Ze hebben les gekregen in zes vaardigheden: communicatie, het maken van beslissingen, problemen oplossen, interpersoonlijke, analytische en kritische vaardigheid. Het gemeenschappelijke van alle vaardigheden was: de vrouwen leren hoe ze zelf hun leven kunnen managen. Zonder afhankelijk opstellen van iemand anders. Laten zien dat ze in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn op problemen op te lossen en ook die vaardigheid in zich hebben! In die zin verschillen we van dieren: we hebben een verstand gekregen om te gebruiken. Er kwamen reacties als: ‘Ja, soms praten we over ons probleem, maar niet met de juiste persoon’. Of een beeldende uitspraak: ‘Als je je pijn verbergt, dan krijg je niet de juiste behandeling’.

De vrouwen hebben heel wat geleerd en de interactie kwam goed op gang. De vrouwen konden hun uitdagingen en problemen delen en kregen handvatten om hier mee om te gaan. De vrouwen gaven aan het einde van de sessie aan: ‘Als je je verstand gebruikt (en ze wezen letterlijk met hun vinger naar hun hersenen) dan zijn er geen uitdagingen meer.’ Ze waren verbaasd dat ze zelf ook kunnen denken. Ze dachten altijd dat anderen voor hun moesten denken.

Een hele mooie reactie wat kwam van een vrouw:
‘We hebben voor 8 maanden eten gekregen, dat hebben we opgegeten en het kwam er weer uit. Niets bleef achter. Maar wat we nu hebben gekregen wil voor altijd in ons hoofd blijven’. Of een andere reactie: ‘Ik leefde in duisternis, maar deze training heeft mijn ogen geopend’.

Het was mooi om te zien hoe het de vrouwen blij maakte met alles wat ze leerden. De training overstijgt al onze verwachtingen. Van een groep vrouwen die we alleen maar kennen die ‘vechten’ om eten te krijgen, op het punt van bedelen, zien we nu vrouwen die capaciteit in zich hebben. We hebben een kracht in ze weten aan te boren en ze uitdaagt dat ze zelf vaardigheden in zich hebben om te werken aan de vele problemen in hun leven. Niet te blijven hangen in passieve negativiteit en alleen maar afhankelijk te zijn van anderen. Maar om zelf aan de slag te gaan. ‘De wereld veranderen begint bij jezelf!’.

We willen alle sposors, bidders en bemoedigers bedanken jullie hulp. Jullie hebben dit voedwelproject mogelijk gemaakt en de jullie hebben deze levensveranderende training aan deze vrouwen gegeven!

Berdien en Aberash

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven