Zij maken een verschil

Een paar weken geleden zijn Karin, Lieselot en ik op bezoek geweest bij Gerard en Baukje van der Wal in Ethiopië. Acht jaar geleden waren zij studenten in de eerste lichting van onze fulltime Royal Mission School in Drachten. Na een uniek vormingsjaar zijn ze aan de slag gegaan met hun roeping om via het opzetten van een onderneming mensen uit armoede te halen: ‘Business as mission’. Ondertussen wonen en werken ze al 5 jaar in Debre Zeit, net onder Addis Abeba.

Op afstand is dit een prachtig en succesvol verhaal. Het verpakkingsbedrijf Crown Packaging & Plastics van Gerard en Baukje heeft ondertussen meer dan 40 mensen in dienst. Tientallen  gezinnen worden geholpen, gevoed, getraind en gezegend door dit bedrijf. Een enorme impact en ze doen nog meer. Op de hoek van het bedrijfsterrein zijn meerdere kranen voor schoon drinkwater neergezet, waar mensen uit de buurt dagelijks vrij hun jerrycans komen vullen. Er loopt een stroomkabel vanaf hun perceel naar vele omliggende hutjes en huisjes. Voor het eerst hangt er een lichtgevend peertje bij de ingang van deze onderkomens in de wijde omgeving. De lijst is nog langer met concrete ‘daden van barmhartigheid’ en ‘lichtgevende activiteiten’ in de omgeving. Prachtig werk!

Zo kijken mensen vanuit Nederland meestal naar Gerard en Baukje. Ze vinden het mooi. We hebben respect voor wat ze doen. Veel mensen kijken zelfs met een soort afstandelijk respect tegen hen op. Dat is terecht en tegelijkertijd word ik er wat verdrietig van. Om twee redenen.

Allereerst hebben heel veel mensen geen idee van de offers die Gerard en Baukje gebracht hebben. We zien de mooie resultaten, maar weten niet hoeveel ze daarvoor hebben moeten incasseren. We zijn trots op wat ze bereiken, maar kunnen eigenlijk niet inschatten wat het hen gekost heeft.

 • Je vaderland achterlaten en inruilen voor een chaotisch land, waar ze een taal spreken die bijna niet te leren is.
 • Je kerk, christelijke vrienden én inspirerende conferenties loslaten, om met enkele christelijke vrienden proberen (geestelijk) te overleven in een geestelijk donker land.
 • Als jong getrouwd stel leren zorgdragen voor elkaar midden in alle uitdagingen van een startende onderneming.  
 • De financiële druk van leningen en investeringen dragen voor een startend bedrijf in een economie die je amper kent en in een bedrijfstak waarin je niet bent opgegroeid.
 • Kinderen krijgen en die proberen op te voeden in een on-Nederlandse situatie en zonder de support van ouders en familieleden.

Ten tweede, en dat raakt me nog het meest, ken ik bijna geen andere mensen van hun leeftijd, die bereid zijn (geweest) om alles op alles te zetten voor de roeping die God hen gegeven heeft. We kijken met bewondering naar twee kanjers en beseffen te weinig dat God eigenlijk vergelijkbare offers van ons vraagt op de plek waar Hij ons zendt. We kijken vanaf een bepaalde afstand naar hun leven en vergeten dat we precies dezelfde Jezus volgen, die ons precies dezelfde toewijding vraagt aan Zijn plan.

Maak jij een verschil? Geef je alles wat je hebt voor de Meester, die je vraagt om alles achter te laten voor Zijn plan met je leven? Het is pijnlijk en het kost je alles, maar dan ga je verschil maken. Je roeping navolgen, vraagt veel van je én het brengt je in het land van Belofte. Wauw!

Naast het bedrijf zijn we door Gerard en Baukje betrokken geraakt bij de hongersnood in Ethiopië. Sinds januari zijn we begonnen met voedsel brengen naar een moslimdorp genaamd Shalla. Hier lees je daar meer over. Er is meer dan € 200.000 binnengekomen voor dit project, waaraan ook wij als Royal Mission een flink bedrag hebben bijgedragen. Ook dit project zouden we nooit opgepakt hebben, als Gerard en Baukje niet geluisterd hadden naar de roeping voor hun leven. Al was het maar voor deze vrouw en haar 2 kinderen, dan is het de inzet al waard geweest.

met-en-zonder-honger

Wie ga jij redden? Waar ga jij (nog meer) verschil maken? Laat je ‘afstandelijke respect’ voor mensen als Gerard en Baukje veranderen in een verlangen om ook alles voor de Koning te verliezen en zo het echte leven te winnen!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

4 reacties

 1. Heel veel respect voor Gerard en Baukje!! Go for it, precious couple!

  We gaan volgende week twee kerken bouwen in Kenia. Er is genoeg geld, dat we er twee gaan bouwen ipv een,(!) prijs God, met 14 mensen samen, wauw. SEEK ye first… and all other things will be added, echt waar!

 2. Ben diep onder de indruk van deze kanjers en de vrucht die zij da dragen.Bid hun Gods Zegen toe en ga meer beseffen wat een verschil wij als kinderen Gods kunnen maken

 3. Het is een werkelijke uitdaging om uit je ‘comfort-zone’ te stappen zoals Gerard en Baukje .
  Aan de andere kant is het ook zo dat GOD niet iedereen roept over seas. Ik merk dat HIj me wil gebruiken in mijn omgeving, of misschien verder…. Who knows? Wat ik wel weet is, als je open staat als ambassadeur van HEM, Hij je ook zal gebruiken binnen je eigen mogelijkheden.
  Zegen voor jullie werk en voor de zendelingen. En…degenen die nog (t)wijfelen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven