Bouwen aan de koninklijke Kerk

De Vrije Baptistengemeente ‘De Wijngaard’ in Leeuwarden en Royal Mission gaan dit seizoen een hele bijzondere samenwerking aan. Ik wil er graag wat over vertellen, omdat ik ontzettend enthousiast ben over dit traject. Het beantwoordt namelijk aan de droom die we bij Royal Mission hebben.

Op de website is die droom in onze visie verwoord:

“Vanuit onze passie voor het koninkrijk van God dromen we van een herleving in de kerk, zodat de ‘koninklijke kerk’ ontstaat. We geloven dat discipelschap hierbij een belangrijke sleutel is.”

Dit is ons oprechte verlangen, maar het is tegelijkertijd een uitdaging om handen en voeten te geven aan deze visie. Eén van de manieren waarop we dat doen is middels de scholen die we hebben. De Fulltime School voor jongeren en de Parttime School voor volwassenen. We zien dat deze opleidingen levensveranderend zijn voor de jongeren en volwassenen die er aan meedoen. Onze insteek is dat deze studenten met nieuwe passie en visie in hun gemeente aanstekelijk zijn, om zo voor een ommekeer te zorgen in hun kerk.

De praktijk is echter weerbarstig. Als enkeling kun je je in de kerk voelen als een roepende in de woestijn en zelfs teleurgesteld raken. Onze conclusie is dan ook dat de opleidingen die we bieden tot grote zegen zijn voor de mensen die er aan deelnemen, maar dat het nog niet helemaal beantwoordt aan onze droom van een herleving in kerken.

Waar het mee begint is een kerkelijke gemeente die zelf inziet dat ze geroepen is om Gods Koninkrijk heel concreet zichtbaar te maken en die haar leden met dat doel wil discipelen. Gods Koninkrijk kan dichtbij gebracht worden niet slechts door grootse diensten of campagnes, maar juist ook op jouw werk, op school, in de straat, in de wijk, in jouw familie en gezin. Het is het zo ontzettend waard om daar op in te zetten en doelgericht te trainen. Dát is bouwen aan de koninklijke kerk.

Een training met dat doel is veel meer dan een cursus ‘Hoe word ik een spontaan christen?’. Het vraagt om een ingrijpende verandering van binnenuit door de werking van Gods Geest. Daarin willen we faciliteren en helpen. Het onderwijs is in potentie levensveranderend, zo is gebleken, maar het staat of valt met de mate waarin je naar jezelf wilt en durft te kijken.

Zoals ik al zei gaan we dat avontuur aan met De Wijngaard in Leeuwarden. Ik noem het met recht een avontuur, want dat is het zowel voor deze gemeente als voor ons. Het getuigt van moed dat deze kerk ervoor wil kiezen het roer radicaal om te gooien door op een andere manier kerk te zijn. Kerk zijn vanuit de wijk en de mensen in de kerk trainen koninklijk te laten leven op de plaats waar ze zijn.

Het heeft nogal wat consequenties voor deze gemeente. We gaan namelijk vanaf januari een jaar lang de gemeente trainen. Dat betekent elke twee weken een plenaire training. De huiskringen worden leerteams en leiders worden getraind voortrekkers te worden. In de leerteams zal er, naar aanleiding van de trainingsavonden, worden bemoedigd, zullen plannen worden gemaakt, zal met elkaar worden gebeden, maar zullen soms ook harde noten worden gekraakt.

Dit alles is nodig, omdat er ontzettend veel op het spel staat. In tegenstelling tot wat we elkaar soms wijsmaken hunkert de wereld, dat is dus ook jouw directe leefomgeving, naar zicht op het Koninkrijk. De kerk heeft te lang (soms onbedoeld) gecommuniceerd dat ze een exclusief clubje mensen is, dat alles beter weet. Wat mij betreft is die tijd voorbij en gaan we naast mensen staan met het eerlijke verhaal, om daarmee Here Jezus dichtbij mensen te brengen.

Dit alles is ook voor ons best spannend. Elke verandering is echter spannend, maar ik geloof dat het een stap is die ons dichter brengt bij het realiseren van onze droom…

https://www.royalmission.nl/school/parttime-school/

https://wijngaard-leeuwarden.nl/

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

9 reacties

 1. Wat ontzettend gaaf, bijzonder en mooi!! Dit wens ik zo voor de gemeente waarin ik zit! Maar door uitgesproken profetische woorden heb ik vertrouwen dat er dingen gaan veranderen en ik kan niet wachten, kom maar op!!!

 2. Hoi Martin, ik heb je stukje met een warm gevoel gelezen en ben dankbaar, dat jullie dit initiatief nemen. De wereld is zo hard toe aan christenen die buiten de kerkmuren leven brengen! Ik wens jullie veel succes met deze vernieuwende opzet.

 3. Hoi Martin, dit sluit precirs de kloof, die zo voelbaar en merkbaar is, in mezelf en in de gemeente. Hoe wordt ik als volger van Christus, Zijn Licht in de duisternis. Waar kan ik en allen die zijn Roepstem willen volgen, laten zien waar het Koninkrijk van God naartoe wil werken. Veel zegen op de ingeslagen weg. Ook hard nodig om voor te bidden en mensenharten te bewegen, inclusief dat van mij. God wees ons genadig, in uw Alomtegenwoordige Kracht. Alleen dan kan het groeien en uitbreiden

 4. Ik wordt er ook blij van als ik dit lees,
  Ben dankbaar voor jullie vizie, inzet enthusiame en liefde voor de Heer!
  Bless you and your work for the Lord!

 5. Dit sluit precies aan bij mijn hartsverlangen. Mijn vrouw en ik hebben het idee dat ook in onze gemeente weinigen dit verlangen delen en er echt voor willen gaan. We voelen ons ook vaak eenlingen. De integrale aanpak zou kunnen werken, maar is een jaar voldoende voor duurzame verandering.

 6. Mooi initiatief ben benieuwd hoe het werkt, maar alle zegen en succes gewenst. Fijn en bemoedigend om initiatieven te ontwikkelen en gewoon op durven pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven