SUPERNOVA

Afgelopen zomer mochten we voor de 6de keer het jeugdprogramma leiden op de Vrij Zijn Zomerweek. Ons thema bij de jongeren was SUPERNOVA. Dit is het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert en toeneemt in helderheid. Deze gigantische uitbarsting zorgt voor prachtig, veelkleurig licht dat de ruimte instraalt en het hele melkwegstelsel verlicht.

Het idee voor dit thema komt bij Paulus vandaan. Hij schrijft dat wij schitteren als sterren aan de hemel in een donkere wereld. Je voelt je misschien wel een onbeduidende ster, maar God wil jou een SUPERNOVA geven. Hij staat klaar om je leven te overweldigen met kracht en kleur. Je mag gezien worden en daar ging het deze week om.

Het werd een onvergetelijke week met 300 jongeren en een team van 35 prachtige leiders. Toch kun je je afvragen hoe zinvol zo’n week is? Natuurlijk is het gezellig en gebeuren er mooie dingen, maar blijft dat wel? Veranderen jongeren wel echt of is het ‘weer’ een boost, die snel uitgewerkt is?

We beseffen dat niet alle keuzes, die tijdens zo’n week gemaakt worden werkelijk uitgevoerd zullen worden. We weten dat je je kunt laten meeslepen door het moment. We erkennen dat de groep en misschien zelfs de groepsdruk je tot uitspraken of handelingen kan brengen, waar je later niet meer achter staat. Maar is dat niet bij elke activiteit? Gebeurt dat ook niet op je werk of bij je sportclub? Wordt je gedrag sowieso niet bepaald of ten minste beïnvloed door de mensen of vrienden om je heen? Als dat zo is, is dat geen reden om de impact van zulke weken te bagatelliseren!

Laat ik een aantal argumenten op een rij zetten, waarom ik zo enthousiast ben over weken zoals de Vrij Zijn Zomerweek of de Royal Adventure weken op De Betteld.

 1. Unieke ervaringen hebben enorme impact

Jongeren zijn op een leeftijd waarin indrukwekkende momenten veel meer impact hebben dan wanneer je ouder wordt. Vroeger ging ik met heimwee naar huis na elk kinder- of tienerkamp. Nu ga ik moe naar huis na zo’n event en ben ik blij dat ik weer in mijn eigen bed slaap.

 1. Ze nemen belangrijke beslissingen

De jongeren op deze weken zijn in een levensfase waarin enorme beslissingen worden genomen. Ze kiezen studies, denken na over wonen/werken, besluiten wat ze met hun tijd/geld/talenten gaan doen, zijn op zoek naar een levenspartner … en zijn hun wereldbeeld aan het vormen. Als je ouder bent, liggen de meeste van deze zaken al vast of zijn moeilijk te wijzigen. Tijdens zo’n week ontstaat geregeld het verlangen om een Bijbelschool te gaan doen en vaak doen ze het dan ook nog!

 1. Ze groeien naar stabiliteit

Jongeren zijn nog niet helemaal stabiel. Zeker tieners schieten geregeld heen en weer. Daarom is het zelfs nodig dat ze op regelmatige basis een linke boost krijgen de goede kant op. Ik weet nog wanneer ik mijn leven aan Jezus heb gegeven als 7-jarig kind. Toch heb ik me nog minstens 5 keer ‘bekeerd’ op een kamp of speciale tienerdag. Blijkbaar was het nodig om me door die chaotische tijd heen te loodsen.

 1. Vernieuwing van hun kijk op geloof

Door een week intens met elkaar op te trekken, komt er veel meer openheid en ook meer kracht. Jongeren maken Gods aanwezigheid om zo’n intense manier mee, dat hun beeld over kerk en geloof een flinke verandering ondergaat. Ze ontdekken dat geloven en christen zijn erg actueel en werkelijk niet saai is.

 1. Bijzondere vriendschappen

Veel jongeren staan erg alleen in hun geloof en geestelijke zoektocht. Tijdens deze weken zien ze en spreken ze leeftijdsgenoten die er ook voor gaan. Daar ontstaan echte vriendschappen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren hun geloof ontdekken en vooral vasthouden door op te trekken met leeftijdsgenoten, die ook geloven. Dat gebeurt tijdens deze weken!

Er zijn nog veel meer redenen waarom deze weken waardevol zijn en blijvende vrucht opleveren. Mijn eigen leven is er het bewijs van, met een SUPERNOVA als gevolg. Daarom zullen we doorgaan met MEGAKIDS, Royal Adventure, RAW en de Vrij Zijn Zomerweek, zodat steeds meer jongeren Jezus zullen ontdekken en Hem onvoorwaardelijk gaan volgen. Geef jongeren de kans om deel te nemen aan deze weken en events, want het zal ook hun leven een echte SUPERNOVA geven!

Laat ik afsluiten met onze kerntekst tijdens SUPERNOVA: ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER.’ Jesaja 60:1

 

Zie en hoor ons feestelijke SUPERNOVA themalied

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

1 reactie

 1. Wat een mooi stuk.
  Onze kinderen 15 en 13 hebben afgelopen zomer 2 weken Royal Adventure gedaan. Ze worden echt geraakt, gevoed en gevormd. Super dat er zoveel enthousiaste mensen zijn die op zo’n mooie manier en met zoveel passie jongeren weten te bereiken! We merken de positieve boost bij onze kindren en worden daardoor zelf ook opnieuw geraakt. Bedankt en Gods Zegen bij jullie belangrijke werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven