Het is onbestaanbaar!

Ik houd van tieners. In alles wat ik mag doen voor God en wat we als Royal Mission meemaken, geven tieners me nog steeds iets extra’s. Hun onbezonnen acties en uitgesproken meningen, hun uitdagende gedrag en ongelooflijke overgave zijn ongeëvenaard. Ze zijn unieke wezens, die mijn hart keer op keer raken.  Uiteindelijk vind ik spreken voor tieners nog steeds de mooiste doelgroep om voor te staan en mijn leven mee te delen.

Drie weken geleden mocht ik weer. We beleefden een weergaloos weekend met 450 tieners en leiders op RAW, ons ruige tienerevent op De Betteld. Op zaterdagavond zou ik spreken over ‘I Am not alone’. God is niet alleen, want Hij bestaat uit meer dan één en Hij wil jou erbij hebben. Mijn toespraak ging over Gods liefde voor ons. Over het door God ingeschapen verlangen naar vriendschap en seksualiteit. Zoals een echte tienerpreek hoort te zijn, was ik heel beeldend en open. Je hoorde de tieners soms gniffelen over de expliciete beschrijven van twee naakte mensen die door een prachtige tuin rennen. De afwisseling tussen overweldigende stilte en gespannen gegiechel was echt uniek.

Midden in mijn verhaal vertelde ik over mijn 2 dochters: Lieselot en Ingeborg. Beide dochters zaten in de zaal. Een paar dagen later zou Ingeborg naar Peru reizen om 5 weken vrijwilligerswerk te doen als docent Engels op een school (wat ze nu aan het doen is). Ik beschreef hoe goed haar Engels is en ze ook vlot Spaans spreekt. Dat ze van reizen houdt, studeert op een internationale opleiding en erg begaafd is. Lieselot, onze jongste, zal nooit Engels spreken, laat staan Spaans. Haar IQ is ongeveer 45 en ze zit op speciaal onderwijs. Ze is 18 jaar, maar heeft een ontwikkeling van een 7-jarige. Zij zal begin juli het VSO verlaten en aan de slag in de dagbesteding.

Alhoewel er een wereld van verschil zit tussen de capaciteiten en vaardigheden van mijn beide dochters is het ONBESTAANBAAR dat ik van de ene zou houden en van de andere niet. Mijn hart is vol liefde voor hen omdat het mijn dochters zijn, los van hun prestaties en ontwikkeling. Mijn liefde is niet gebaseerd op wat ze kunnen, maar op wie ze zijn: Mijn dochters!

En dan zegt de Bijbel nog dat wij onze kinderen het goede geven, terwijl wij slechte vaders zijn (Lucas 11:13). Wij hebben hen onvoorwaardelijk lief en toch maken we geregeld fouten en schieten vaak tekort. Hoeveel te meer zal God, die een perfecte Vader is, onvoorwaardelijk van zijn kinderen houden. God houdt van elke tiener! Niet vanwege hun capaciteiten of prestaties, maar omdat Hij hun Vader is. ‘Het is ONBESTAANBAAR dat God niet van je zou houden’. De woorden gonsden door de zaal. Je zag de eerste tranen lopen en tieners op hun lip bijten.

Tegen het einde van mijn preek wilde ik een oproep doen. Het voorbeeld van mijn dochters kwam ineens weer sterk in mij op en toen deed ik iets, wat ik nooit eerder zo deed. Ik vroeg mijn 2 dochters bij me op het podium te komen. Daar kwamen ze. Vol overtuiging gingen ze naast mij staan. Lieselot zei meteen: ‘Je bent de beste vader’. Precies zoals Lieselot is: positief en vol waardering. Jezus schijnt door haar heen.

Ik vroeg Ingeborg of ik altijd een goede vader ben geweest. Volmondig riep ze: ‘Nee!’ Ben ik wel eens te boos geweest? ‘Ja!’ kwam er meteen uit. Heb ik op de rand van je bed gezeten om vergeving te vragen? ‘Ja’. Weet je dat ik van je houd? ‘JA!’ Terwijl ik missers gemaakt heb, is het ONBESTAANBAAR dat ik niet van hen beiden zou houden.

Het was een eerlijk en indrukwekkend verhaal. Na die dienst gingen de tieners napraten in hun teams. Bijna elk groepje zat te huilen. Leiders kwamen onder tranen bedanken voor de preek. Moeders en vaders reflecteerden op hun eigen kinderen. Iedereen wist dat God gesproken had. Het is ONBESTAANBAAR dat God niet van je zou houden.

De foto bovenaan is van het moment dat Lieselot en Ingeborg bij mij op het podium stonden tijdens RAW

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

9 reacties

 1. Heel mooi verhaal. 😊
  Dank je wel voor alles wat je doet en het voorbeeld die je geeft.
  Bless you!
  Bibi

 2. Wauw |||||||||
  GOD is geweldig mooi en onvoorstelbaar goed. Hij heeft ons allemaal lief, vooral de kinderen.
  Groeten van Harrie, een kind van 71.

 3. Wauw ook dit kind van 50 heeft tranen in haar ogen…ook volwassenen hebben het zo hard nodig om te weten dat ze een God hebben die onvoorwaardelijk van hun houd…een Hemelse Vader 🙂 super martin thanks.

 4. Fantastisch om te horen dat dit is gebeurd tijdens het weekend!!
  Mijn allerliefste zoon dit van jou heeft meegekregen en Dat jij hem verwelkomt hebt bij god. Alles wat hij nodig heeft.heel dankbaar ben ik jou en God hiervoor!

 5. Het was een SUPER preek en ik was ook diep geraakt door je woorden Martin. Mijn tranen waren ook niet te stoppen. Als vader het ook ik fouten gemaakt, de liefde voor je dochters, hoe verschillend ze ook zijn……gelovend of niet. Nog groter is de liefde die God voor ons allen heeft.
  Ik waardeer de echtheid en puurheid in je Martin, dat is ook wat iedereen ziet en ECHT is en mooi aan jou!!!

 6. ReflecTie

  Als ouders reflecteren,
  behalve op hun kroost,
  ook op hun vaders, moeders,
  dan geeft dat dubbele troost…

  bij tranen van de ouders
  die hun (groot)ouders zijn.
  De lessen die zij leren
  veroorzaakten de pijn

  die zij nog kunnen helen
  richting hun (klein)kroost, en
  misschien ook richting oudsten,
  van wie ik nu één ben…

  aan ’t worden, langzaam, peinzend,
  en werkend in de tuin
  van Vader, waar ‘k zie kiemen
  nieuw frisgroen tussen ’t puin.

  Als ouders kinderen blijven
  van Vader in Zijn zon,
  dan zal Zijn Zoon hen leren
  hoe Ouderschap begon.

  Solicia

 7. Reflectie- van Lat. reflexio, zelfst.nmw. bij reflectere [ombuigen], van re- [terug] + flectere [buigen].
  Toelichting.

  Reflecteren is een persoonlijke evaluatie van het eigen gedrag, door vragen naar het “waarom”.

  Door middel van reflectie, al of niet individueel, kan iemand de redenen van zijn gedrag leren begrijpen. Terugkijkend komen emotionele handelingen zowel als vermijdingen in ander daglicht te staan.

  Het doel van reflecteren is het gedrag te beoordelen om te kunnen sturen, en zodoende Gees-telijk te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven