Hou vol!

Vandaag christen zijn en Jezus volgen is niet zo vanzelfsprekend en al helemaal niet gemakkelijk. Dit geldt zeker voor tieners, er komt veel op hen af. Er is veel afleiding, verleiding en misleiding.

Afgelopen week mocht ik het tienerprogramma Royal Adventure leiden op camping de Betteld in Zelhem. Royal Mission leidt daar inmiddels zo’n 7 jaar het kinder- en tienerwerk tijdens de zomervakantieweken. Sinds dit seizoen doen we dat ook in de herfstvakantie en in de meivakantie.
Het biedt voor ons inspirerende kansen om tieners, die met hun ouders op vakantie zijn en tot rust komen, (weer) in contact te brengen met de Koning der Koningen. Er is dan vaak veel openheid en tijd om Gods werk toe te laten in je hart. Er gebeuren bijzondere dingen. Tieners die vanuit niets tot geloof komen, maar ook aanrakingen door Gods Geest in genezing en bevrijding. Tieners ontdekken opnieuw dat ze gemaakt zijn naar Gods beeld en gelijkenis en ontdekken dat ze hun identiteit mogen vinden in Jezus. Voor de tieners die dit zien en meemaken, zijn dat indrukwekkende ervaringen.

Wanneer een grote groep tieners op deze manier bij elkaar is en enthousiast zijn over het volgen van Jezus, lijkt het op een oplaaiend vuur. Wanneer ze na zo’n week weer thuis zijn en er alleen voor staan, begint telkens weer de uitdaging om vol te houden. De brandende kolen lijken wat te doven zonder elkaar. Het blijkt echt een keus om alleen stille tijd te houden en elke dag momenten te zoeken met hun hemelse Vader. Hun eigen patronen die vaak in het verleden zijn gevormd in allerlei omstandigheden steken dan vaak weer de kop op.

Dat herken ik helemaal van de tijd dat ik zelf tiener was. Ik ging ook naar allerlei tienerkampen en evenementen waar ik werd gevoed en opgebouwd in mijn relatie met God. Heerlijke tijden waren dat. Ik leerde daar nieuwe vrienden kennen, we deden geweldige activiteiten, het waren schitterende ervaringen. In die ongedwongen, plezierige en veilige sfeer ontstond ook mijn relatie met God. Wauw, als ik daar aan terug denk, merk ik dat ik daar echt heb leren geloven. Daar is mijn geloof van mijn hoofd naar mijn hart afgedaald. Daar ontstond een levende relatie met mijn Heer en Redder. Het was dan ook in die tijd dat ik mijn leven volledig gaf aan Jezus en daar tot op vandaag nooit spijt van heb gehad. Toen ik vandaag mijn eigen kinderen ook naar zo’n schitterend evenement bracht (SQUARE) was mijn gebed ook: ‘Heer raak hen aan zoals u mijn aanraakte’.

Het was in mijn tienertijd echter ook een tijd van kiezen. Wat deed ik als er veel leerlingen uit mijn klas vloekten en rookten? Durfde ik op mijn stage voor mijn eten te bidden? Durfde ik te vertellen wat ik het weekend had gedaan wanneer m’n klasgenoten vroegen of ik nog wat had beleefd. Het antwoord is ‘ja’ maar dat was niet makkelijk. Ik werd soms uitgelachen, maar tot mijn verbazing kreeg ik ook respect. Ik durfde mezelf te zijn en dat werd gewaardeerd. Durf jij jezelf te zijn? Durven tieners die je kent zichzelf te zijn?

Vandaag, in een samenleving die zich steeds minder christelijk noemt, is dat vaak nog moeilijker dan 20 jaar geleden. Aan de andere kant biedt het ook mooie kansen. Tieners vinden het wel interessant wanneer je echt gelooft in een God die alles geschapen heeft in plaats van de verhalen die ze op school horen over evolutie. Zeker wanneer je kunt vertellen dat God jouw leven heeft aangeraakt en je Hem wilt vertrouwen en volgen. Dat is erg gek en maakt tegelijk nieuwsgierig.

Ik leerde destijds dat ik na zo’n tienerkamp waarin ik dicht bij God was geweest, steeds langere perioden vol kon houden en doorgaan met het bouwen aan mijn relatie met mijn hemelse Vader.
Het lukte. De dips die na verloop van tijd kwamen werden steeds korter en de perioden dat ik samen met Jezus optrok werden steeds langer. Op een gegeven moment kon ik concluderen dat het volgen van Jezus een deel van mijn leven was geworden. Ik was toen een jaar of 18.

Jezus volgen geeft hét leven waarnaar je op zoek bent. Dat geldt niet alleen voor tieners, maar voor iedereen, voor elk moment en voor elke plaats.
Jezus volgen kost veel, maar brengt je alles waar je diep van binnen naar verlangt.

Hou vol!

Hebreeën 12:1-3
1 Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. 2 Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. 3 Laat tot u doordringen hoe hij standhield toen de zondaars zich zo tegen hem verzetten, opdat u niet de moed verliest en het opgeeft.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

5 reacties

 1. Wat een bemoedigend stuk. Ben zelf moeder van drie oudere kinderen en één tiener. Voor die tiener had ik ook zo’n verlangen om dat mee te maken maar dat is niet geluk. Volgende keer ga ik hem hier warm voor maken . Bedankt voor deze mail . Ik ben echt bemoedigend door de mail. Prijs de Heer, die door alles heen werkt. Met vriendelijke groet en Gods Zegen toegewenst .

 2. Mooi, kwetsbaar en zo waar. Schouders eronder en ogen omhoog. Prachtig Gerlof. Goed om zo naar onze huidige tieners en kinderen te kijken.

 3. Beste Gerlof,

  dit zijn woorden naar mijn hart! Hoe maken we onze geliefden die Jezus nog niet als hun Heer en Verlosser hebben gevonden duidelijk dat het echt waar is dat Jezus volgen hét leven geeft waarnaar je op zoek bent. Jezus volgen kost veel, maar brengt je alles waar je diep van binnen naar verlangt. We zijn zo vaak bang voor de kosten en verdiepen ons te weinig in de grote zegeningen van het volgen van Jezus met als gevolg dat we angstig en gefrustreerd blijven afwachten of God ‘iets’ gaat doen. Het is juist aan ons om de training van het discipelschap in te stappen en bij elke stap van het loslaten van aardse gehechtheid te ontdekken en te ervaren dat Jezus er iets voor in de plaats geeft wat veel mooier is: een parel is van onschatbare waarde. Laten we dat onze kinderen, tieners, partners en geliefden voorleven en voordoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven