Van A naar Beter

Zoals Martin Koornstra in zijn blog van 1 januari al schreef, is discipelschap een hype geworden in kerkelijk Nederland. Er zijn al veel conferenties en studiedagen georganiseerd rondom dit thema. Het was daarom best spannend om vanuit Royal Mission de eerste trainingsdag te houden over dit thema. Het was een mooie en interessante dag in Gouda en we maken ons op voor een tweede trainingsdag over discipelschap. Die wordt gehouden in Ede. Aangezien dit een zeer belangrijk onderwerp is, wil ik alvast ter voorbereiding op de volgende trainingsdag wat gedachten op een rij zetten.

Methodiek

Het zou mooi zijn als er in de christelijke boekenwinkels boeken klaarliggen met een eenduidige methodiek die je kunt loslaten op de plaatselijke kerk. Deze methodiek zou dan de sleutel zijn om van kerkmensen discipelen te maken. Helaas is dat niet zo, hoewel er genoeg boeken zijn die pretenderen de sleutel in handen te hebben. Ik zie meer kracht is een route op maat, passend bij de kerk die de moed heeft een diagnose te stellen, maar ook passend bij de christen die wil weten wat er voor nodig is om Jezus op de voet te volgen.

Vertrekpunt

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu & Rijkswaterstaat heeft een mooie slogan bedacht, om ervoor te zorgen dat wij begrip hebben voor de vele werkzaamheden aan de weg. We gaan namelijk met de infrastructuur in Nederland van A naar Beter. Dit is ook een mooi uitgangspunt voor discipelschap. De kerk gaat van A naar Beter en heeft daar een route voor nodig. Om te weten hoe zo’n route verloopt, moet je allereerst weten van waaruit je vertrekt. Dat vraagt om een heldere en eerlijke kijk naar hoe de vlag erbij hangt. De eerlijke kijk leert ons dat de meeste kerken geen discipelen voorbrengen, maar consumenten en dat veel christenen het moeilijk vinden om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun geestelijk leven. Dat is niet veroordelend bedoeld, maar helpt juist om op de routekaart te ontdekken waar men zich bevindt.

Eindpunt

Het eindpunt lijkt duidelijk, we willen gaan voor discipelen. De vraag is echter of dat eindpunt wel zo duidelijk is. Ik denk dat de definitie van een discipel te snel als bekend wordt verondersteld. Wat is een discipel eigenlijk? Is iedere christen automatisch wedergeboren tot discipel of zijn daar bepaalde keuzes voor nodig? Hoe is een discipel te herkennen? Wat kost het je? Wat levert het je op? Hele belangrijke vragen die beantwoord moeten worden alvorens we bezig kunnen met een route van A naar Beter.

De route

De route van A naar Beter lijkt heel aantrekkelijk. Iedereen wil toch wel discipel zijn? De vraag is of dat wel zo is. Er waren heel veel mensen die met Jezus mee wilden toen Hij op aarde rondliep. Jezus was op z’n minst interessant te noemen door de dingen die Hij deed. Soms schudde Jezus, door wat heftige uitspraken, aan de boom om te zien wie echt bereid waren om Hem te volgen. De conclusie was dan vaak dat mensen afhaakten.

Toen trokken veel leerlingen zich terug en gingen niet verder met hem mee. (Johannes 6: 66)

Christenen haken af, omdat ze zich realiseren dat het wat gaat kosten om een discipel van Jezus te zijn. Je leven zal gaan veranderen  en je maakt andere keuzes. Je geeft het recht op jouw eigen leven op…

Beter

Dat leven met Jezus is echter wel een Beter leven. Het is zelfs het beste leven dat je kunt kiezen. Het is niet altijd leuk en fijn, maar je kiest ervoor om Jezus te vertrouwen. Het zal een leven zijn, waarbij je erop mag vertrouwen dat elke gebeurtenis een leermoment is, waarbij je meer en meer wordt als Jezus. Jouw unieke leven wordt een uniek traject van A naar Beter. Daar kunnen we elkaar bij helpen. Als kerken daar mee bezig gaan en als christenen bereid zijn om van elkaar te leren, dan zal de kerk een metamorfose ondergaan die zijn weerga niet kent.

Zie ik je op de trainingsdag van 21 mei in Ede?
Hier lees je de inhoud van deze dag en kun je jezelf aanmelden.
Hier kun je de trailer bekijken.

 

Meer blogs lezen die met discipelschap te maken hebben?

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

2 reacties

 1. Ook ik worstel soms met de opdrachten die Jesus aan ons geeft.
  Maar het lukt mij steeds beter om zijn stem te verstaan en andere stemmen verstommen.
  Ik heb geleerd van de training, in Gouda gegeven.
  Dankbaar voor mensen ,zoals Martin,die ons onze ogen en oren geven.

 2. Ik zou bijna tegen (alleen christenen) willen zeggen. Lees geen christelijke boeken meer. Maar lees vooral zelfstandig in de context de Bijbel. Zoek ook gelovigen op die gewoon weer bij het begin willen beginnen. Soms moet je ook de vele preken uit je hoofd zetten.

  Elke snelle prediker die alles aaneen samensmelt zonder uitleg van de context te geven, daar zal ik verder niet zoveel aandacht aan geven. Behalve als ik op bepaalde forums dan anoniem eens dit op een andere manier ter sprake brengt.

  Ik denk dat , ondanks een hoog christelijk gehalte, er ergens (bijna altijd) een eenzijdige dwaling in de boeken zit. Maar ja, het is wel big business in charismatisch christelijk Nederland.

  En als ik hier lees dat het heel wat kost om een discipel te zijn en aan de andere kant dat je dan geweldenaars kunt zijn met een Royal missie in het Koninkrijk dat zieken genezen enz. enz. , dan lijken dit twee tegenpolen. Ik kan mij voorstellen dat christenen heen en weer worden geslingerd.

  In het laatste der dagen heeft God gesproken in Zijn Zoon, in Jezus Christus. En dat kunnen we lezen in de Bijbel. Toevoegen lijkt mij niet wijs aan het Woord van God.

  We mogen blij zijn dat het blijde evangelie, het evangelie van het goede nieuws ons kan redden vanuit de rechtvaardigheid van God en Zijn Heiligheid. En daarover mogen we veel lezen en studie doen en ook die boodschap uitdragen aan de medemens.

  Spyfromthesky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven