Champagne tegen de muur

Wanneer is je kinderdienst geslaagd? Wanneer heb je succes? Dat is heel moeilijk te meten natuurlijk. Als er veel kinderen zijn? Of als alles volgens schema verloopt?

Wat zijn voorwaarden waar je aan moet voldoen zodat je kinderclub geslaagd is? Misschien door het hebben van een mooi zaaltje of ruime budgetten of een spetterend programma? Op zich allemaal goede zaken, niks mis mee. En dan natuurlijk nog je goed voorbereiden, samen werken met je team, afwisseling in je programma, leiding nemen. Allemaal belangrijk.

Als ik terug denk als kind aan mijn eigen kinderclub dan ervaar ik wat het meeste invloed op mij heeft gehad is het feit dat men mijn naam kende en ik mee mocht werken. Als ik aan kwam fietsen werd er al geroepen: Hé Karin, leuk dat je er weer bent. Ze kenden mijn naam en wisten wie ik was! Ik zat daar op de 1e rij en mocht gitaar spelen bij de liedjes die we zongen. Ik voelde me heel belangrijk en ervaarde dat ik nodig was. Ik leidde de muziek notabene met mijn 11 jaar.

Kinderen willen betrokken worden en nodig zijn. Ze willen zich waardevol voelen en gezien worden. Het is mijn passie om kinderen actief deel uit te laten maken van het Koninkrijk van Jezus en hen als volwassenen daarin te begeleiden. Niet af en toe als een soort event, maar als levensstijl. Niet een eenmalige krachtexplosie maar een voortdurende stroom van leven brengend water.

Toen ik zelf de kinderclub ging leiden vroegen alle kinderen of ze bij me mochten logeren. Dat gaat verder dan alleen op zondag met elkaar club hebben of op vrijdagavond een dienst verzorgen. Dit gaat over kinderen in je huis laten, in je leven laten kijken en je in hun wereld verdiepen.
Dat pakte ik als volgt aan. Ze mochten per twee komen logeren gezellig met hun beste vriend of vriendin, uitkiezen wat we gingen eten en doen. Dus aten we heel wat weekenden patat, pannenkoeken of pizza, als het maar met een P begon! En gingen we zwemmen, naar de bios of het bos.
Geweldig vonden ze het om bij hun leider te logeren en mee te kijken in mijn leven. ik geloof dat op die momenten er veel gebeurde in hun en mijn hart. Er ontstond een hechte band en echte relatie.

In Mat.19:14 staat: ‘Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij’. Jezus had de tijd voor kinderen. In de drie evangeliën wordt hetzelfde incident beschreven, er worden kinderen bij Jezus gebracht en Jezus heeft aandacht voor hen.

Ook onze jeugdgroep vond het heerlijk om bij ons te zijn. De zaal naast ons huis werd druk bezocht en gebruikt voor gezellige avondjes en slaapfeestjes door hen. Dan werd er nonchalant gevraagd of ze een dvd marathon mochten komen kijken. O ja en of ze dan ook maar onze dvd speler mochten lenen, en ja ook onze tv! ’s Nachts sliepen ze dan in dat zaaltje en werd onze koelkast geplunderd. Taart en cola verdween zomaar uit de koelkast!

Met oud en nieuw kwamen ze allemaal bij ons om het te vieren en werd de champagnefles flink geschud en dan geopend. Hoe bijzonder dat de champagne dan eruit spoot op onze muren en van het plafond naar beneden droop. In alle consternatie gooide iemand een dikke kaars op de grond met heel veel kaarsvet op mijn mooie blauwe vloerkleed! Leuk hoor al die jongeren… maar wat was het gezellig, en wat hadden we goede gesprekken.

Jezus gaf zijn leven voor ons, Hij gaf alles wat Hij had. Zo mogen wij vanuit onze luxe en mooie huizen geven wat wij kunnen geven. En ja dat kost je wat, dat kost je je tijd en geld, en dat geeft soms vlekken en rommel. Ik geloof dat de grootste voorwaarden voor een geslaagde kinderdienst of club is: je leven delen met de kinderen of jongeren, je huis delen en alles wat je hebt. Hou van de jongeren en laat hen dat voelen.

Wil je ook investeren in kinderen of tieners? Wil je een echte band met hen opbouwen? Nodig ze bij je thuis en deel je leven met hen. Zij hebben jou nodig, ze hebben voorbeelden nodig. Mensen die het karakter van God laten zien.

Want weet je, we doen geen activiteit, we draaien geen club, we zijn levens aan het veranderen!

Wil je gratis training in kinder- en jeugdwerk?
Kom a.s. zaterdag naar onze trainingsdag in Buitenpost. HIER alle info

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

4 reacties

 1. Het stuk raakt me Karin ! Dit straalde je uit en leefde je uit toen je “mijn”hoofd kinderwerk was.
  Wat heb ik veel van je mogen leren !
  Levens veranderen is een hartszaak, niet een zaak van strakke regels…..
  Gods zegen en dat je nog heel veel mensen mag inspireren met deze prachtige, ware boodschap !

 2. Yes YEEH . JAH TOV. ONZE GOD is goed dat er nog mensen zijn zoals jij Karin. het hart op de juiste plaats en open om te willen investeren.
  Een hart kwestie en eindelijk iemand die formuleert dat discipelen meer is dan alleen kennis. Dat het veel meer gaat om willen delen en investeren en tijd door willen brengen samen met anderen op een spetterende en toch diepgaande manier..Ja dat het gaat om relatie op bouwen gezien worden, gekend zijn.
  Je hebt een sleutel en wie er voor open staat en dit ook toepast vanuit Zijn gegeven bewogenheid zal nog veel harten openen voor Koning Jezus en discipelen om zelf weer harten te mogen raken en te openen en te veranderen tot eer van onze Koning. Dat geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven