Second love, dé oplossing!?

Ken je de website secondlove.nl? Er wordt al een paar jaar in Nederland veel reclame gemaakt om via deze site in contact te kunnen komen met een partner. Niet zo maar een partner. Nee, een tweede partner. Voor als je gelukkig getrouwd bent, maar niet meer dat sprankelende, niet meer dat verliefde en spannende ervaart. Deze website biedt daarvoor een geweldige mooie oplossing. Althans dat zeggen ze zelf. Wel getrouwd blijven maar, er een relatie naast nemen.

Toen ik vorig jaar voor het eerst het reclamespotje op de radio hoorde, kon ik m’n oren eerlijk gezegd niet geloven. Direct kwamen allerlei gedachten en gevoelens bij mij op: boosheid, verdriet, frustratie en pijn over een afglijdend Nederland.

We zijn op diverse fronten onze eerste liefde kwijtgeraakt. We hebben er niet genoeg energie in gestoken om de liefde te verdiepen. Door onze snelle geluksverslaving weten we niet goed om te gaan met tegenslag en lukt het niet meer om de enorme waarde van ‘volhouden’, ‘trouw’ en ‘geduld’ in te zien. Ik heb vandaag, eventueel morgen, weer een geluksgevoel nodig. Om dat te realiseren zoeken we allerlei zaken om die hunkering naar geluk te bevredigen.

Een tweede liefde lijkt dan een serieuze oplossing. Dat zal het echter niet zijn. In geen enkel geval geloof ik dat dat een oplossing is. De bijbel spreekt ook over het kwijtraken van de eerste liefde. In Openbaringen 2:4  spreekt Jezus tegen de kerk in Efeziërs. Hij spreekt hen aan op het feit dat ze hun eerste liefde hebben verlaten. In een huwelijk zal door de tijd heen de eerste liefde eigenlijk altijd weg  zakken. Door drukte en omstandigheden gebeurt het dat het sprankelende, de liefde van de bruidstijd, wegebt. Dat weet je van te voren. Daarom beloof je op het stadhuis en in de kerk dat je altijd bij elkaar zult blijven. In rijkdom en armoede, ziekte en gezondheid. Je gaat een verbinding met elkaar voor het leven. De kunst zit hem in het met elkaar blijven praten, je diepste geheimen en pijn delen. Ook leuke dingen met elkaar blijven doen. Tijd voor elkaar nemen.

Margreet en ik hebben dit ook ontdekt. Toen we door allerlei drukte (Koninkrijksdrukte!?) ervoeren dat we uit elkaar groeiden, moest er wat gebeuren! Het was best heftig om te ontdekken dat liefde niet vanzelf verder groeit, maar dat je eraan kunt werken! We leerden stap voor stap vormen zoeken om weer dichter bij elkaar te komen. Praten, wandelen en zo nu en dan iets speciaals met elkaar doen, was voor ons de sleutel tot een hernieuwde eerste liefde.

Als Royal Mission willen we christenen en daarmee de kerk helpen de eerste liefde weer te ontdekken. De eerste sprankelende en krachtige liefde waaruit de kerk is ontstaan is de levensbron, waar Echt geluk te vinden is.Deze raakt echter op de achtergrond wanneer we hier niet genoeg tijd voor nemen. Je groeit uit elkaar, wanneer je geen tijd doorbrengt met je hemelse Vader.

De houtkachel gaat langzaam uit wanneer er niet steeds opnieuw een blok hout op wordt gelegd. Dat geld voor je relatie met je partner alsook in je relatie met God.

1 Johannes 3:16 Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

11 reacties

 1. Zo herkenbaar……….wat doe je als je partner niet op dezelfde golflengte zit . Wat doe je als de ene partner zijn gezin compleet vind en de andere niet . Neer leggen bij de feiten en dankbaar zijn voor wat er is maar blijven zitten met een gat in je hart? Soms lijkt het allemaal zo uitzichtloos en het gebed stijgt tot aan het plafond maar komt er niet door heen.Dat maakt dat aan beide kanten de eenzaamheid zo groot word dat soms de verleiding er groot is om te kiezen voor wat happy momenten om de eenzaamheid te verzachten en effe alles te vergeten.

 2. Prachtig artikel Gerlof, dankjewel. Bid dagelijks met je vrouw of man dat is mijn advies. Het werkt fantastisch. Samen met je echtgenoot(e) bouwen aan God’s Koninkrijk, ik zou niks liever willen.

 3. Ik ben het hier helemaal mee eens! Mijn ouders hebben me altijd opgevoed in de wetenschap dat het huwelijk werken is en dat je niet altijd op een roze wolk zit. Dit heeft het zoveel makkelijker gemaakt toen ik mijn aanstaande man ontmoette. We zijn nog niet voor enorme opgaven komen te staan, maar het heeft ons wel geholpen om dingen in perspectief te zetten. Inmiddels zijn we (pas/al?) 5 jaar bij elkaar en komende augustus gaan we trouwen. We zijn verliefder dan ooit en elke keer wordt dat nóg meer. Maar we beseffen ons heel goed dat als dat niet meer zo is, voor even of voor langere tijd, we elkaar en God een belofte gemaakt hebben. God is onze eerste en belangrijkste liefde en ik hoop en bid dat ik (we) Hem gaan eren door onze geloften en daarmee een voorbeeld kunnen zijn voor onze niet christelijke vrienden. Juist in deze tijd

 4. Daarin heb je gelijk het verontrustte mij ook. Wat erg dit want wat is dit weer een list van de duivel om de mens te vernietigen. Dit vraagt om ontrouw verdriet en pijn.
  Nee we moeten onze eerste liefde niet vergeten.

 5. Ik ben het er helemaal eens! Mijn vrouw is ernstig ziek en het is in die omstandigheid goed om dan te kijken naar wat je elkaar bij het trouwen beloofd hebt. Nu is geduld, samen lijden, samen praten, samen naar God gaan en vooral elkaar niet loslaten centraal. Daar past niemand anders bij.

 6. Hoi Gerlof,Ik wist niet van deze reclame,ik schok er ook van toen jij dit schreef,heel goed dat je dit bekent maakt aan je broeders en zusters,want er is een hoop schreefgroei in gemeente`s, wat betreft het vreemd gaan en er zijn hier ook heel wat gemeente scheuringen door gebeurt .
  Dat voorgangers vreemd gaan met gemeenteleden.

  Maar het belangrijkste vind ik toch wat jij schreef over de houtkachel!!

  De houtkachel gaat langzaam uit wanneer er niet steeds opnieuw een blok hout op wordt gelegd. Dat geld voor je relatie met je partner alsook in je relatie met God.

  En daar schiet ik zelf heel erg in tekort, dat ik maar niet toekomt aan mij stille tijd, wat dat betreft heb jij mij weer wakker geschud. Mijn relatie met God droog behoorlijk op.
  Dank je wel, ik ga er weer werk van maken.
  Wens jou en het en de andere werknemers van Royal heel veel zegen toe.

  Komen jullie nog eens naar Gouda?

  Nog een vraag?
  Zouden jullie evt. na kunnen denken over mensen die met levensvragen zitten bijv.
  God heb jou in de moederschot goed geweven, maar dat kindje komt toch ongelukkig en gehandicapt op de wereld, hoe kan dat ?Er wordt gouw gezegd ,zondeval, maar dat vind ik nogal kort door de bocht, er moet toch meer over te vertellen zijn vanuit de bijbel. Ik zoek zo`n groep waar je dit kan bespreken en waar niet gelijk op je vingers wordt getikt, vraag het aan God?

  • Dit is inderdaad iets waar veel mensen mee worstelen, afgelopen Dinsdagavond vertelde Martin Koornstra in Haarlem over zijn dochters. Waarvan er een een geestelijke berperking heeft. Misschien een aparte avond in de Shelter in Haarlem over dit onderwerp organiseren Martin/Gerlof?

 7. Hallo Gerlof.
  Heel goed van je om dit te benoemen en er iets mee te gaan doen. Ik ben Lichaamsgericht psychotherapeut en relatie therapeut. Ik werk inmiddels 27 jaar met mensen. De basis van een goede relatie is Liefde en een vorm van emotionele ontvankelijkheid. Wanneer verbondenheid en hechting verloren gaan(door van alles en nog wat) raakt de relatie aan het infuus. TOEGANKELIJKHEID: kan ik je bereiken, het betekent vaak vechten om je emoties beter te begrijpen, zodat je er niet zo door laat meeslepen. Dan kun je de verloren verbondenheid herstellen en afstemmen op de hechtingssignalen van je geliefde. ONTVANKELIJKHEID: Kan ik op je vertrouwen dat je je emotioneel voor me openstelt? Dat betekent afstemmen op je partner dat hem/haar emoties je iets doen. Het betekent dat je de emotionele signalen van je partner aanvaardt en er prioriteit aan verleent en dat je duidelijke signalen van troost en zorg uitzendt als je partner die nodig heeft. Gevoelige ontvankelijkheid raakt ons altijd emotioneel en brengt ons fysiek rust en kalmte.
  BETROKKENHEID: Weet ik dat je me in mijn waarde laat en dicht bij me blijft? Emotionele betrokkenheid staat hier voor die heel bijzondere aandacht die we alleen aan een geliefde geven.
  We kunnen op allerlei manieren ,onszelf ,elkaar en God verliezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven