Kennis en wijsheid

Veel Bijbelkennis hebben is belangrijk. Gods Woord bestuderen is uitermate waardevol. Ik zal de eerste zijn die dit zal beamen, want ik houd ervan om schat te graven in de Bijbel. Schatgraven kost moeite, maar het vinden van de schat is de moeite meer dan waard! Toch maak ik me wat zorgen over de manier waarop er omgegaan wordt met de Bijbel. Voor veel christenen lijkt het een hobby om heerlijk anderen de maat te nemen en hen met Bijbelteksten om te oren te slaan. Heerlijk om zo de ander te diskwalificeren, onderuit te halen en zo te gaan voor het grote eigen gelijk!

Veel kracht van de Heilige Geest op jouw leven zegt niets over wie jij bent. Zo geldt ook voor kennis over en uit de Bijbel. Je kunt nog zo veel weten, maar tegelijk een leven leiden dat ver staat van wat God met jou voor ogen heeft. De kennis die wordt geëtaleerd op sommige internetfora is indrukwekkend, maar de manier waarop dit vaak wordt gecommuniceerd spreekt van weinig liefde.

Ik moest hier aan denken toen ik het kerstevangelie aan het lezen was in Mattheus. Wijzen uit het Oosten zien een ster. Dit is een bijzondere ster, want het is voor deze mannen de aanleiding om een verre reis te maken. Blijkbaar is het verschijnen van deze ster voor deze wijze mannen genoeg informatie om in actie te komen en naar Jeruzalem te reizen. De ster zegt iets over een koning die geboren is. Logisch om te denken dat dat is gebeurd in Jeruzalem, in de koninklijke residentie aldaar. Als je maar een klein beetje weet, maar wel verlangen hebt, loop je het risico wel eens een foutje te maken. Ze waren namelijk niet op de goede plek.

Herodes schrikt als hij deze mannen hoort over een Koning die is geboren. Hij roept de hogepriesters en de schriftgeleerden bij zich om te vragen waar deze Koning dan wél geboren is. Het lijkt alsof ze daar niet lang over na hoeven te denken, want meteen is daar het antwoord; in Bethlehem in Judea. Dat is toch wel een sterk staaltje Bijbelkennis. Meteen kunnen opdreunen waar het staat en wat er staat. Om jaloers op te worden…

Ik verbaas mij erover dat niemand van de hogepriesters of schriftgeleerden bedenkt dat hier iets unieks aan de hand is. Dat de Messias is geboren en dat ze de kans hebben Hem te ontmoeten. Geen van deze bollebozen met hun oneindige Bijbelkennis gaat naar Bethlehem, laat staan dat ze Hem aanbidden.

Herodes heeft niet zoveel kennis, want hij heeft zijn personeel nodig om meer te weten. Maar zodra hij die kennis krijgt aangereikt, neemt hij de informatie uiterst serieus. Hij komt wél in actie en is voornemens om deze Koning te elimineren. Een voorbeeld van het slecht toepassen van Gods Woord…

De wijzen hebben ook nauwelijks kennis en moeten het doen met de informatie die ze van anderen krijgen. Maar met de beetje informatie die ze hebben gaan ze wel aan de slag. In deze geschiedenis zijn zij de enigen die Koning Jezus gaan opzoeken om Hem te aanbidden. Ze winden er geen doekjes om, om de in doeken gewikkelde baby te eren. Kisten met kostbaarheden komen er aan te pas om hun adoratie voor deze Koning te laten blijken.

Als je nog niet zoveel Bijbelkennis hebt, is er geen enkel bezwaar om met de weinige informatie die je hebt Koning Jezus te aanbidden. Daarnaast is het geen garantie dat je met veel Bijbelkennis automatisch het goede doet. Je kunt zelfs met veel Bijbelkennis veel kapot maken en mensen beschadigen.  Wat jammer eigenlijk. Veel kennis van Gods Woord geeft immens juist veel kansen om te gehoorzamen en te aanbidden. Je weet namelijk heel goed wat er van je wordt gevraagd.

Het geheim van levensverandering zit niet in veel kennis en veel weten. De wijzen uit het oosten zijn met recht wijs te noemen, omdat ze hebben begrepen wat echt belangrijk is. Jezus heeft gezegd dat je pas bouwt op de rots als je Gods Woord hoort en doet. Dus…Komt laten wij aanbidden, die Koning!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

6 reacties

 1. Ja Martin, het is overduidelijk dat de schriftgeleerden vastgeroest zaten in hun kennis.
  Ze deden niets met hun kennis! Ze gingen niet met de wijzen mee.
  Jezus zegt juist: Ieder die mijn woorden hoort EN er naar handelt, die is als iemand die zijn huis bouwt op een rots. We moeten onszelf trainen om niet alleen preken te luisteren, maar preken uit te leven.
  Ik heb me hier ook al eerder over verbaasd. Ik heb vorig jaar hier leuke gesprekken over gehad naar aanleiding van het 3-koningen-feest (wat eigenlijk over de 3 wijzen gaat toch?).

 2. Met veel bijbelkennis kan je inderdaad veel kapot maken en mensen beschadigen. Sommigen zitten zo vastgeroest in die kennis dat ze niet beseffen wat ze anderen aandoen met hun opmerkingen. Ik ben zo’n “slachtoffer” die door de uitspraken van veel gelovigen beschadigd is. Ik vind ze hypocriet, omdat zij denken door hun kennis het beste plekje in de hemel te krijgen, maar vergeten te handelen en te leven volgens die bijbel. Ze zeggen het een en doen het andere, maar wijzen wel met die vinger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven