Bidden voor Parijs???

De afgelopen week heb ik zo nu en dan een wedstrijdje gegamed met onze 2 jongens, Peter en David. Niet een ingewikkelde hightech computergame, maar het simpele en leuke spelletje www.Agar.io. Je bent dan een door de ruimte zwevend rondje die je een zelfbedachte naam geeft. Al zwevend eet je andere kleinere rondjes op en wordt je steeds groter. Het grootste rondje wint.
Afgelopen zaterdag kregen veel van die rondjes ineens de naam “Pray for Paris” Ook op Twitter en facebook kwam deze oproep talloze keren voorbij.

Wat ik opvallend vind, eigenlijk zelfs vreemd, is dat we ineens massaal oproepen om te bidden? Zijn we in het rijke Westen dan van die doorgewinterde bidders? Zijn we in Europa dan met zo veel christenen, die vertrouwd zijn in het gesprek met God? Waarom moeten we nu ineens bidden, terwijl we als Nederlanders en Europeanen al jaren structureel de kerk verlaten? Zou deze oproep ook werkelijk mensen aan het bidden zetten? Ik denk het eerlijk gezegd niet!

Wellicht zegt het spreekwoord “Nood leert bidden” hier iets over? Het spreekwoordenboek geeft als uitleg: “In nood leert men anderen om hulp vragen” Ondanks al onze kennis en mogelijkheden blijkt telkens dat we vroeg of laat hulp nodig hebben. In de geschiedenis is dit een telkens terug kerende situatie. Als het goed gaat hebben we God niet nodig maar als het spannend wordt dan komen we toch weer bij Hem uit.

Elke generatie denkt weer opnieuw dat de leegte in ons hart gevuld kan worden met mooie spullen, grote huizen, mooie kleren, computers, geld enzovoort. Wat is het goed dat God ons beter kent en weet dat we Hem altijd nodig hebben. We komen er vroeg of laat allemaal achter dat we verlangen naar een volledige vervulling van die lege binnenwereld in onze ziel. God laat alles mee werken ten goede schrijft Paulus in Romeinen 8:28. Hij zal door deze spannende tijden weer veel mensen naar Hem zien gaan zoeken. Op zoek naar zingeving, op zoek naar antwoorden, op zoek naar liefde.

Ik hoop dat een oproep tot gebed mensen weer aan het denken zet en stimuleert het buiten onszelf te zoeken in plaats van in ons zelf. Laten we daarom als volgelingen van Jezus bidden voor mensen in Parijs, bidden voor mensen overal ter wereld die leven in angst en pijn, bidden voor moslims, bidden voor onze buren en de mensen om ons heen, zodat ze gaan verlangen naar een volledige vervulling van hun leegte. God zal die vervulling kunnen geven!

Gebed:
Lieve Vader U ziet onze angst en verdriet. U ziet de leegte in ons, wanneer we zonder U leven.
We hebben Uw voelbare liefde en aanwezigheid nodig.
Geef dat de leegte in ons hart voelbaar wordt.
Zodat we U zullen zoeken en vinden.
U zegt dat Uw liefde elke angst uitdrijft.
Dank U voor deze grootse kracht.
Dank U voor Jezus die de Brug vormt tussen deze leegte en de intense opvulling hiervan.
Breng ons in deze tijd weer in contact met Uzelf zodat we zullen weten dat we gemaakt zijn om bij U te horen, met U te leven, van U te houden.
In Jezus naam, Amen.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

1 reactie

 1. Helemaal mee eens, Gerlof! Ik vroeg me hetzelfde af en bid maar gewoon dat God al deze ellende gebruikt om mensen weer tot Hem te keren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven