Die goser die op de see sloeg!

Hé Juf, vertel nog eens van die goser die op de see sloeg!

Vijf jaar lang heb ik lesgegeven op een school met vele nationaliteiten in een achterstandswijk in Rotterdam. Geen dag was hetzelfde, iedere dag gebeurde er wel iets bijzonders op school of in mijn klas. Een vechtpartij, een boze ouder of slapende kinderen in de klas.
Een hele uitdaging om ieder jaar weer van een nieuwe groep een eenheid te maken van vrienden, met respect voor elkaar en de juf. En met een goede leerhouding en motivatie om huiswerk te maken.

Op school was het de gewoonte om alle kinderen van de klas thuis te bezoeken om te zien hoe en waar ze woonden en hoe de leefomstandigheden waren.
Ik plande een huisbezoek altijd tussen de middag want als ik het na schooltijd deed dan kwam ik niet meer weg bij de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse gezinnen. Dan moest en zou ik mee eten en de hele avond blijven. Mooi he!
Maar daar had ik niet steeds tijd voor, dus liep ik tussen de middag mee met het betreffende kind want na een uur moesten we weer op school zijn en kon ik het bezoek zo afronden.

De kinderen vonden het geweldig als ik met hen mee liep naar hun huis en lieten vol trots hun slaapkamer en de woning zien. Ik kreeg de beste of soms enige stoel om in te zitten en moest zoveel mogelijk koekjes eten als ik kon.
Af en toe heb ik koekjes met buitengewone vormen en smaken in m’n tas weggemoffeld en als ik helemaal desperate was, goot ik de mierzoete of bittere thee ongezien in een plant. Helaas bij dat ene huisbezoek was er alleen maar een hangplant aan de muur. De plantenpot bleek een beetje lek te zijn en op een gegeven moment kon de plant het niet meer aan en drupte de thee door de pot langs de muur naar beneden. Ik krijg nog steeds een rood hoofd als ik daaraan denk, maar ik lustte de thee echt niet.

Omgaan met kinderen is bijzonder. Ze laten je iets van Gods karakter zien. Kinderen zijn zo heerlijk onbevangen en open, eerlijk en vol vertrouwen. Ze  geloven alles wat je zegt. Ze zijn nieuwsgierig en ruimhartig. Het is niet voor niets dat Jezus in Mattheus 18  zegt: Je kunt het Koninkrijk van God niet binnengaan als je niet wordt als de kinderen. Hij zette een kind in het midden, centraal. Jezus was bewogen over en betrokken bij kinderen.
En dat zegt Hij niet voor niets. We kunnen veel leren van kinderen, ze vergeven makkelijk en worden snel weer ”vrienden”, ze geven geld weg aan een goed doel of delen hun eten met elkaar, ze geloven eenvoudig wat de Bijbel zegt en hebben grote dromen.

Ik vind kinderen geweldig en ga heel graag met ze om.
Ik had het voorrecht om Bijbelverhalen te vertellen aan de kinderen van mijn klas en uit te leggen wat God ermee bedoelt. Geweldig vonden ze de verhalen, met open mond en muisstil werd er geluisterd.
Dat ik op een echte Rotterdams school werkte, werd wel heel duidelijk toen ik de volgende dag nadat ik over Mozes verteld had weer in de klas kwam en een jochie riep: Hé juf, vertel nog eens van die goser die op de see sloeg!

Wat wil jij je kinderen vertellen? Welke verhalen geef jij door? Ze luisteren naar je verhalen en kijken wat ze uitwerken in jouw leven. Misschien ben jij de enige die hen over Jezus zal vertellen. Laten we niet vergeten de kinderen aandacht te geven en hen centraal te zetten.

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

2 reacties

 1. Hoi Karin,
  Blij om eens iets over je te horen over je Rotterdamse tijd op de school.
  Gisteren ontmoette ik nog Harry & Suzanne. Die vertelden nog een leuke anekdote. Op maandagavond kwam een man langs tijdens de fundamentencursus die bezig was in Holsbeek. Lachwekkend vroeg hij of er ook gebeden kon worden omdat hij “een kleintje” had. Je vertelde : “Als je daaraan behoefte hebt, kan dit.” De volgende week kwam hij met zijn vrouw en kwamen tot een reddend geloof in onze Heiland. Grappig, doelgericht en zeer effectief coach ! Ga moedig voorwaarts !

  • Hey Hans,
   Leuk om van je te horen! Dat verhaal kende ik niet meer van Holsbeek, grappig!
   veel zegen voor jou en alles wat je doet, groeten Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven