Out of a test comes a testimony

Christenen willen graag gezegend worden. We kijken er naar uit om (opnieuw) geraakt te worden door Gods kracht. Soms hopen zelfs vurig dat we een overweldigende ervaring met God mogen meemaken. Da’s een mooi verlangen en tegelijk zijn dat niet de momenten waarin je geestelijke wortels en je geloof in God zich verdiept. Verdieping en ontwikkeling komt in heel andere omstandigheden tot stand.

Als tiener wilde ik ontzettend graag een profetie van Frank Hultgren. Frank was een vriendelijke en goedlachse Australiër, die heel vaderlijk en boeiend kon preken. Wanneer hij voor kleine groepen sprak, gebeurde het geregeld dat hij voor iedereen persoonlijk ging bidden met profetieën. De avond dat hij in onze jeugdgroep van veertig man kwam spreken, was ik bijna zeker dat hij ook dit keer iedereen de handen ging opleggen. Dus zocht ik een mooi plekje op de eerste rij, goed in het zicht van Frank. Gedurende de hele avond hoopte ik vurig dat hij een geweldig woord van God voor me zou hebben. Tijdens het zingen spande ik me extra in en hoopte dat Frank zag, ‘hoe toegewijd’ ik wel was. Die avond kreeg ik beslist uitsluitsel over de richting en bestemming voor mijn toekomst.

Frank kreeg het podium, hield een korte preek en zei: ‘Ik wil graag voor iedereen persoonlijk bidden’. Ik dacht: ‘Yes! Ik zit goed. Dit wordt mijn avond’. Hij vervolgde met de woorden: ‘God heeft me een specifieke instructie gegeven voor vanavond. Ik moet achterin de zaal beginnen en zo naar voren toewerken’. Je voelt het al; dat was flink balen. Hoe kon God dit doen? Ik heb de hele avond zitten stressen, omdat ik zag dat het hele proces van gebed en profetie veel tijd kostte. Laat op de avond stopte hij, vlak voordat ik aan de beurt zou zijn, en bood zijn excuses aan dat hij niet voor iedereen kon bidden. Voor mij eindigde die avond in tranen, want ik had geen woord van God ontvangen. Wat een hunkering naar (weer) een profetie. Dat verlangen is goed, maar zonder vertrouwen in God zélf en lef om dagelijks te gehoorzamen aan zijn woorden heeft het weinig zin. Je kunt eindeloos opdrachten en aanmoedigingen van God aanhoren, maar het gaat om wat je daarvan in de praktijk brengt. Juist vooral als het leven moeilijk is.

Profetieën doen een mens goed, want ze geven je hoop en verwachting. Ze laten je dromen over wat er in een leven met God allemaal mogelijk is. Het sterkt je gevoel dat je van betekenis bent. Iedereen wil dat horen. Iedereen ontvangt graag een briefje uit de hemel. Tegelijk is het heerlijk om al op je bestemming te zijn en de vervulling van Gods plannen met je leven mee te maken. Arriveren is geweldig. Aankomen op de plek waar je al zo lang naar uitkeek. Op volle kracht actief zijn op de positie die God voor je bedacht heeft.

Maar de praktijk is dat we ons vooral bevinden in de tussentijd. De vaak lange periode tussen belofte en bestemming. Tussen verwachting en vervulling. Een traject van meer dan tweeëntwintig jaar voor David. Wij vinden dat de moeilijkste tijd, maar God vindt dat de belangrijkste fase. Want onderweg word je gevormd. Door alle tegenslagen en moeilijkheden word je sterk. Het proces van verandering en groei is veel waardevoller dan het behalen van alle doelen. Voor God is gehoorzaamheid veel belangrijker dan succes.

Wat zou er gebeuren als je morgen op dat grote podium staat of leiding geeft aan die enorme bediening? Hoe zou je het aanpakken als morgen je droom vervuld zou worden of je de plek waar je zo naar verlangt mag innemen? Was David als vijftienjarige in staat om een land te leiden? Ik weet zeker van niet. Volgens mij ben ik ook nog niet klaar voor bepaalde opdrachten die God voor me heeft klaarliggen. Daarom mag ik leren en sterker worden op de weg er naartoe. Groeien door problemen aan pakken in plaats van ze uit de weg gaan.

In het Engels zeggen ze weleens: ‘Out of a test comes a testimony’. Uit een test komt een getuigenis. Uit een gevecht komt een overwinning. Je karakter wordt niet gevormd door de profetie of een heftige ervaring en ook niet door het aankomen op je bestemming. Veranderen en sterker worden doe je onderweg, door om te leren gaan met tegenslagen en strijd. Jouw groei is ook winst voor de Koning, want dan wordt Hij meer zichtbaar in jou!


Deze tekst is geschreven n.a.v. het boek ‘Winnen voor de Koning’ van Martin Koornstra. Hier kun je het boek bestellen. 
Dit najaar zullen we op 2 locaties ook een gratis trainings- en inspiratiedag organiseren over het boek: 14 november in Ede en 12 december in ZoetermeerHier lees je er meer over

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Het is genade als je de Waarheid van deze levenswijsheid kent. God wil dat we Hem helemaal leren vertrouwen.
  Ik kijk uit naar meer onderwijs door Martin en zijn team. Komende dinsdag start de parttime school in Haarlem. Een grote zegen voor donker Noord Holland. Ik zal er zijn, met een groep mannen die geestelijk honger hebben. Aan tafel!!
  Gods rijke zegen, KlaasJan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven