De methode van Goliath

Hieronder lees je een fragment uit het nieuwe boek ‘Winnen voor de Koning’ van Martin Koornstra

Vanaf de eerste dag van deze veldslag, de dag dat Goliath het dal inloopt, doet hij Israël een voorstel. ‘Waarom zouden jullie optrekken en slag leveren?’ roept hij de mannen op de heuvel toe. Zijn stem klinkt arrogant en zijn hart is niet meer dan een trots stuk vlees. ‘Kies iemand uit jullie midden en laat hem hier beneden komen. Als hij me aankan en me verslaat, zullen wij aan jullie onderworpen zijn, maar als ik hem aankan en hem versla, zullen jullie aan ons onderworpen zijn en ons als slaven dienen.’ Toch best een goed aanbod. In plaats van duizenden doden kan dit conflict beslecht worden met slechts één slachtoffer. Dat scheelt een hoop bloedvergieten en onnodig leed. Elk volk stuurt zijn eigen vertegenwoordiger en die vechten het onderling uit. Natuurlijk is Goliath de afgevaardigde van de Filistijnen en hij daagt het leger van Israël uit om ook iemand uit te kiezen voor het tweegevecht. Nu moet een van de mannen van Saul bereid zijn om bijna onbeschermd en in z’n eentje deze metalen kolos te lijf te gaan in het dal.

De vijand van Israël reduceert de oorlog van volk tegen volk tot een gevecht van één tegen één. Dat is precies wat onze tegenstander ook met ons doet. Onze strijd speelt zich niet af in de massa, als we met z’n allen bij elkaar op de heuvelrug staan. De aanval komt als we alleen zijn, als de meute verdwenen is. Net als bij Jezus. Hij kreeg de grootste geestelijke aanvallen te verwerken als er geen anderen bij waren: in de eenzaamheid van de woestijn, toen zijn vrienden lagen te slapen in Gethsemane en uiteindelijk in verlatenheid aan het kruis.

Op zondag in de kerk voelen we ons sterk. Onze groep geloofsgenoten biedt ons veiligheid en de reuzen lijken ver weg. Door de drukte van mensen om ons heen vergeten we de moeilijkheden. Maar op maandagochtend of woensdagmiddag sta je ineens oog in oog met je probleem. De menigte is er niet meer. De aanmoediging is verdwenen.

Geestelijke strijd speelt zich vooral af als je alleen bent. De angst en de afwijzing zijn nooit zo groot als op het moment dat je eenzaam in je kamer zit. De onreine gedachten zijn onnoemelijk veel sterker wanneer je in je eentje naar je computerscherm zit te staren. Dan is het erop of eronder. Leegte en negatieve gedachten vallen je aan op tijdstippen dat je in je uppie bent. Wanneer niemand in de buurt is, worden de vreselijkste denkbeelden je hoofd ingepompt. Eetverslaving of anorexia speelt zich altijd in het geheim af. Het bedriegen van je partner doe je stiekem en oneerlijke deals sluit je in achterkamertjes. Als niemand het ziet verbijt je de pijn door jezelf te snijden. Zelfs evangeliseren gaat ons met een groep een stuk makkelijker af, dan wanneer we alleen zijn en iemand over Jezus proberen te vertellen. We worden dan zo bang voor van alles en nog wat, dat we de kans om goed nieuws door te geven meestal zelf uit de weg gaan.

Reuzen zonderen je af van de groep en vallen je daar aan. Ze gaan in duel met jou. Leeuwen isoleren een antilope van de kudde en slaan dan toe. Jouw strijd en mijn strijd vinden vooral plaats in de eenzaamheid, als we er alleen voor staan. In het schemerige stuk van ons leven worden de grootste verliezen geleden. Dat verklaart vermoedelijk het immense verschil tussen de kracht van onze samenkomsten, diensten en conferenties, en de zwakte van veel christenen in hun persoonlijk leven. In de afzondering van onze medestrijders lijden we verlies. Gelukkig ligt daar ook de mogelijkheid om te winnen!

De kracht van afzondering

Op de berg juichen we, maar in het dal vechten we. Daar verliezen we vaak, maar daar kunnen we eveneens triomferen. Overwinningen worden namelijk behaald in de vallei, in het open veld en in de verlaten woestijn. In de stilte spreekt God en in tijden van afzondering word je gegrepen door zijn kracht. Zelfs een roeping ontvang je vooral op eenzame plekken, zoals Mozes bij een brandende braamstruik. Ook de doorbraak in je bediening vindt plaats in de woestijn, zoals bij Johannes de Doper.

Jezus werd door de Heilige Geest de woestijn in gedreven. Daar kwam de frontale aanval op zijn goddelijke identiteit en in die eindeloze zandbak werd ook de winst behaald. De duivel liet Hem met rust en engelen dienden Hem. Je wordt vooral getest in de afzondering.

God brengt je op plekken waar je getoetst wordt, net als een onderwijzer je toetst om je te laten ervaren dat je zijn onderwijs onder de knie hebt. Een goed cijfer is dan een feest voor jou en een compliment voor de goede onderwijzer, omdat je zijn lessen hebt begrepen. Het onderwijs was klassikaal, maar de test maak je altijd alleen. In je uppie.

Blijkbaar moeten we de keuze maken om alleen het dal in te lopen en het gevecht aan te gaan. Ons probleem recht in de ogen kijken en kiezen voor een confrontatie. We moeten niet weglopen, alles weer inslikken of je moeilijkheden ontkennen, maar kiezen voor de pijn en erkennen dat Goliath daar staat. Er zijn dingen in het leven die het waard zijn om stevig voor te vechten en de confrontatie mee aan te gaan.

HIER kun je het boek ‘Winnen voor de Koning’ bestellen.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

1 reactie

 1. Prachtig helder onderwijs over de tactieken van de satan, om ons te ontmoedigen. Ook heel goed dat jullie daar tegenover stellen dat juist in de woestijnen dienaren van God toegerust worden. God verlaat ons nooit. Ga door met dit opbouwende onderwijs.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Ramp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven