De generatiekloof in de kerk

Een van de grootste uitdagingen in de kerk vandaag is: met oud en jong samen kerk zijn en beleven. We vinden namelijk allemaal dat in de kerk iedereen,  jong en oud er bij hoort. Ik ben de afgelopen jaren niemand tegengekomen die daar anders over denkt. Maar waar blijkt dat uit en waarom is het vaak moeilijk de kerk tot een echte familie-eenheid te maken?

Het heeft voor een zeer groot deel te maken met de cultuurverschil tussen de generaties. Ouderen en jongeren zijn opgegroeid in een heel andere tijd, met een bijbehorende andere cultuur. Andere normen en waarden, andere vormen en een andere geloofsbeleving maken dat we op een andere manier bezig zijn met geloof in God. Het bijzondere is dat we nog wel met elkaar dezelfde geloofsinhoud hebben.

De afgelopen jaren heb ik, als jeugdwerker, gemerkt dat elke denominatie hiermee te maken heeft en hiermee worstelt. Zowel evangelische gemeenten alsook traditionele kerken. Daarbij merk ik dat elk van deze stromingen zo haar eigen unieke uitdagingen en kansen op dit vlak kent.

Omdat de cultuurverschillen de grootste oorzaak zijn voor de kloof tussen oud en jong wil ik daarop verder ingaan.

tabel generaties

Vandaag de dag speelt het gevoelsleven van jonge mensen een zeer grote rol in de keuzes die zij maken en wat zij geloven. Als iets goed voelt zijn jongeren snel geneigd te denken dat het ook goed is. Dit laatste is natuurlijk niet altijd het geval. Een ervaring met de bovennatuurlijke wereld op een paranormale beurs kan heel goed voelen maar is dat niet. Een aanraking met Gods liefde in een droom of op de fiets naar school of werk voelt goed en is dat ook. Ons gevoel kan niet onderscheid maken of het in werkelijkheid ook goed is. Seksualiteit buiten het huwelijk kan een heerlijk gevoel geven, maar is niet zoals God het heeft bedoeld. Strubbelingen in een huwelijk voelen niet goed waardoor we tegenwoordig snel geneigd zijn te scheiden. Maar hoe weten we het verschil tussen ‘goed en kwaad’ als we alleen op ons gevoel af gaan?

Kennis speelt hierin een belangrijke rol. Voorheen was het hebben van kennis bijna allesbepalend voor wat en hoe je geloofde. Kennis maakt dat je steeds meer en beter ontdekt wie God is. Kennis is nog steeds van cruciaal belang. Zonder kennis komen we niet uit bij de Enige weg naar God. We willen echter de relatie met God vandaag de dag ook voelen en beleven. Als dat niet het geval is gaan we al snel twijfelen aan ons geloof. Als we als oudere generatie in de kerk geen rekening houden met de cultuur van de nieuwe generatie, zal de jeugd bijna niet bereikt worden. Daarentegen is het belangrijk dat de jeugd begrip leert krijgen voor de belevingswereld van ouderen. Hier zijn diverse mogelijkheden voor die ik wellicht een ander keer blog.

Een jeugdavond of -dienst in de gemeente heeft ook sfeer nodig. De tieners en jongeren zullen zich ‘prettig’ moeten voelen als we ze echt willen bereiken. Als we hier geen rekening mee houden zullen ze afhaken en de kerk als achterhaald ervaren.

Een ander groot verschil tussen de culturen blijkt uit de veranderde, of zelfs verdwenen normen en waarden. Geduld en trouw waren voorheen waarden die we in de maatschappij hoog in het vaandel hadden en meegaven aan de nieuwe generatie. Doordat we vandaag op allerlei gebied snel aan onze trekken kunnen komen en niet echt meer hoeven wachten op een positieve ervaring, hebben we steeds minder geduld. Dit maakt dat we het moeilijk vinden om trouw te zijn en vol te houden. We hebben immers op andere vlakken meer dan genoeg voldoening en ontspanning kunnen vinden. Waarom hebben we God dan nog nodig is de redenatie? We hebben toch alles wat ons hartje begeert?

Als Royal Mission geloven wij in de kerk en haar mooie toekomst. We zien de verschillen tussen ouderen en jongeren en hebben visie om de kerk te helpen om echte familie-eenheid te zijn.

We investeren als Royal Mission bewust in tiener- en jeugdwerkers in de plaatselijke kerk. Dit doen we onder andere door onze jeugdwerkopleiding. Een plaats waar vrijwilligers, jeugdouderlingen/predikanten en jeugdwerkers worden geïnspireerd en toegerust in het bereiken van jongeren in de kerk.

Nieuwsgierig naar de jeugdwerkopleiding, klik dan HIER om verder te lezen.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven