Zegenen of bouwen?

Drie jaar geleden stond deze vraag op een flipover. In Heerde tijdens het maandelijks overleg over de ontwikkelingen van Royal Mission. De intensiteit van de vraag ging dieper dan we dachten.

Laat ik het uitleggen aan de hand van een belangrijke opmerking van mijn vader. Je moet weten dat hij de halve wereld heeft rondgereisd als evangelist en massa’s mensen heeft bereikt met het evangelie. Daarnaast sprak hij bijna elk weekend in een kerk en geregeld op grote conferenties. Tegelijkertijd hadden mijn ouders een kleine Bijbelschool aan huis met gemiddeld 10 á 12 studenten.

Mijn vader wordt komende maand 79. Terugkijkend op zijn leven zei hij drie jaar geleden: ‘Als ik alles opnieuw zou doen, zou ik minder preken en meer lesgegeven hebben aan studenten. Spreken op conferenties en in kerken is prachtig en ik noem het zegenen. Mensen zijn bijna altijd blij met en bemoedigd door je woorden. Maar diezelfde mooie woorden zijn heel vluchtig en worden snel vergeten. Lesgeven daarentegen en je leven delen met een kleinere groep is werkelijk bouwen. Het gaat langzaam, het is niet groots, maar je legt stevige fundamenten en het draagt uiteindelijk veel meer vrucht.’ Dat waren mijn vaders indringende woorden.

Met die terugblik in gedachten stond daar die vraag voor ons. Zijn we vooral aan het zegenen of maken we ook tijd om te bouwen? Brood vermenigvuldigen voor een menigte van 5.000 is indrukwekkend. Wat een zegen! Maar intensief optrekken met 12 leerlingen is pas levensveranderend. Dat is steen voor steen bouwen aan mensen. Van die 5.000 is niet één naam bekend geworden, maar 11 van die 12 discipelen hebben hun leven weggegeven voor Jezus. Blijkbaar heeft bouwen een enorme en vooral blijvende impact.

Die vraag op de flipover drie jaar geleden heeft ervoor gezorgd dat we onze koers gewijzigd hebben. We waren vooral aan het zegenen. Onze focus was vooral gericht op groot en snel. Nu willen we een verhouding van fiftyfifty tussen zegenen en bouwen. Zo is onze parttime Bijbelschool twee jaar geleden ontstaan en de jeugdwerkersopleiding afgelopen september.

We blijven zegenen, want God wil altijd zegenen. Maar uiteindelijk wil Hij dat zijn kinderen veranderen. Er moet gebouwd worden. We zijn bedoeld om fundamenteel andere mensen te worden in ons denken en in ons gedrag. Wedergeboorte is genade, maar levensheiliging is een weg die tijd kost. Steen voor steen, stap voor stap meer op Jezus gaan lijken.

Dat proces is aan de buitenkant niet groots, maar het is wel het grootste werk dat God in ons wil doen. Ons van binnenuit compleet veranderen, zodat we helemaal op Hem lijken. Precies zoals God begon in Genesis met mensen die op Hem lijken! Het Koninkrijk van God is ‘binnen in u’ (Lucas 17:21). Daar breekt het door. Laten we bouwen. Bouwen aan Gods Koninkrijk in mensen!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Martin,

  Mooi hoe je schrijft over je vader. Over bouwen, fundament leggen, les geven. Mooi om te zien wat er bij jullie op zo’n school gebeurt. Kortgeleden op een andere bijbelschool geweest, mijn motto is ‘God bouwt zijn kerk’. De scholen zijn het fundament of het vloertje! Het geloof zijn de palen! Stevig verankerd in de grond, de basis, God.

 2. We blijven zegenen, want God wil altijd zegenen. Maar uiteindelijk wil Hij dat zijn kinderen veranderen. Er moet gebouwd worden. We zijn bedoeld om fundamenteel andere mensen te worden in ons denken en in ons gedrag. Wedergeboorte is genade, maar levensheiliging is een weg die tijd kost. Steen voor steen, stap voor stap meer op Jezus gaan lijken.
  Volgens mij wil Hij juist ook dwars door kinderen heen werken en kan Hij dat een stuk gemakkelijker dan door volwassenen in de meeste gevallen. Kinderen leren Zijn erfdeel in bezit te nemen door in het bovennatuurlijke te leren staan vanuit Zijn Woord. Gaaf dat er nu meer en meer de nadruk op komt te liggen. In dit geval nu de wereld verandert denk ik zeker dat we het van de jongeren moeten hebben. Wanneer zij in het Volle Vertrouwen en in Volharding leren staan dan krijgen we een geweldig fundament van Hem in Nederland. Een leger van jonge soldaten die weten hoe ze strijd kunnen leveren op weg naar de Overwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven