Leven op de kop

Ik ben de trotse vader van drie prachtige kinderen. Jafeth is de jongste (zie de foto hierboven), hij is inmiddels ruim 20 weken. Het is onvoorstelbaar om te merken dat zo’n klein hummeltje in het centrum van mijn leven staat. Mijn vaderhart begint sneller te kloppen als hij mij ’s morgens begroet met een gulle lach. Onbetaalbare momenten zijn dat. Als ik het klinisch beschouw is het eigenlijk apart dat een baby zo’n enorme impact kan hebben op mijn leven. Jafeth kan namelijk nog niet heel veel. Hij kan lachen, huilen, de luier vol maken, drinken en slapen. Hij is compleet afhankelijk van onze zorg. Veel bieden kan hij ons niet, toch geeft hij ons zoveel. Hij zet mijn leven op de kop!

Lammetje

Het Koninkrijk van God is vaak zo anders dan hoe wij denken. Laatsten zullen de eersten zijn, je wint door te verliezen en Gods kracht wordt zichtbaar door het zwakke. Als Johannes in het boek Openbaring in een visioen een boekrol ziet met zeven zegels, is daar een machtige engel, die een oproep doet aan de schepping om de zegels te verbreken. De boekrol staat voor het heilsplan van God en de uitvoering van dat plan. Er blijkt in eerste instantie niemand waardig te zijn de boekrol te openen en in te zien. Johannes is daarover erg verdrietig. Totdat hij gewezen wordt op iemand die wel waardig blijkt te zijn, de Leeuw uit de stam Juda. Ik kan me voorstellen dat Johannes in zijn visioen verwachtingsvol om zich heen kijkt om te zien waar de sterke Leeuw zich bevindt. In plaats daarvan ziet hij een lammetje. Op zich al een zwak wezentje, maar dit lammetje ziet er ook nog eens uit als geslacht. Dat zwakke beestje blijkt de overwinning te hebben behaald. Gods kracht wordt zichtbaar en het heilsplan van God  kan worden uitgevoerd. De vier dieren en de oudsten hebben het gezien en begrepen. Ze werpen zich neer in aanbidding voor het Lam (Openbaring 5: 8). De wereld op de kop!

Driekoningen

We zitten in de periode na kerst en aan het begin van een nieuw jaar. In sommige kerken wordt Driekoningen gevierd. Daarbij wordt stilgestaan bij de gebeurtenis die staat opschreven in Matteüs 2: 1-12. In dit gedeelte zie je dat er veel te doen is om een baby’tje dat is geboren in een klein dorpje. Zelfs de hemel komt in beroering, want een ster aan de hemel spoort wijze mannen aan om op reis te gaan, op zoek naar een koning. Als blijkt dat ze in Judea moeten zijn, gaan ze logischerwijs naar de hoofdstad Jeruzalem om de nieuwe koning te zoeken. Daar zien we drie partijen, die ieder op hun eigen manier reageren op de Mensenzoon die is geboren.

Hogepriesters en Schriftgeleerden

Ik heb me hier altijd over verbaasd. Herodes vraagt de hogepriesters en de Schriftgeleerden waar de Messias geboren zou worden. Er wordt niets gezegd over de moeite die het hen kost om dit vraagstuk op te lossen. Feilloos weten ze op te dreunen dat Hij in Bethlehem geboren is. Zo staat het immers geschreven bij de profeet Micha. Deze mensen weten haarfijn te vertellen waar de Messias geboren is, maar ze gaan er niet heen om te aanbidden. Kennis van het Woord is belangrijk, maar als dat niet leidt tot gehoorzaamheid en het aanbidden van Jezus, is het niets anders dan het hebben van een opgeblazen hoofd. Ik ontmoet veel kerkmensen die veel weten over de Bijbel. Uit gesprekken die ik met ze heb blijkt soms dat ze verlangen naar een relatie met God. Veel weten over de Bijbel zegt nog niets over het kennen van God.

Herodes

Hij neemt de boodschap over de geboren Messias wel serieus. Hij komt in tegenstelling tot de Schriftgeleerden wel in actie. Hij zegt dat hij het Koningskind eer wil bewijzen, maar in werkelijkheid ziet hij dit baby’tje als een bedreiging voor zijn eigen koninkrijk. Hij zet zich er nadrukkelijk tegen af. Overgave aan Jezus en zijn Koninkrijk vormt een sterk contrast met ons koninkrijk waar wij controle over lijken te hebben. Het is ook best spannend om je over te geven aan een Koninkrijk waar alles anders lijkt te gaan en omgekeerd is.

De wijzen

Deze mannen uit het oosten worden wat mij betreft met recht ‘wijzen’ genoemd.  Met slechts een klein beetje kennis over de Messias, kiezen ze ervoor om naar Bethelhem te gaan om het Koningskind eer te bewijzen. Ze geven het geschenken, maar wat mij vooral raakt is wat eraan vooraf gaat. Ze werpen zich voor Hem neer! Dat is de essentie van aanbidding. Jezelf neerwerpen voor de Koning, die zich openbaart in een baby’tje en tegelijkertijd Overwinnaar blijkt te zijn. Deze wijzen vinden bij Hem diepe vreugde. Jezelf aanbieden aan Koning Jezus geeft diepe vreugde, omdat het je in jouw bestemming brengt. Je bent gemaakt voor het Koninkrijk van God, bestemd om in zijn nabijheid te zijn.

Levensstijl

Ik heb ontdekt dat, als je wilt dat het Koninkrijk van God zichtbaar wordt in jouw leven, het staat of valt met het jezelf aanbieden aan de Koning. Dat is niet slechts een eenmalige gebeurtenis, maar een levensstijl. Wat dat concreet betekent? Het gaat daarbij niet enkel om wat je over Koning Jezus weet, maar dat je Hem kent. Het vraagt om het vertrouwde van jouw eigen koninkrijk ondergeschikt te maken aan het Koninkrijk van God. Het aanbieden van jouw leven is om te zetten in actie door je te beseffen dat alles van Hem is. Hij is dan in de gelegenheid om jouw leven te sturen, zoals Hij dat ook deed bij deze mannen uit het oosten (door een droom).

Gelukkig nieuwjaar

Een mooie uitdaging om na te denken over hoe ik in mijn situatie mij (opnieuw) kan aanbieden aan Jezus. Naast alle goede voornemens die ik misschien heb voor dit jaar, is dit de belangrijkste vraag die ik mijzelf kan stellen. Dat is pas een gelukkig nieuw jaar te noemen en dat zet mijn leven pas echt op de kop!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

4 reacties

 1. Lieve Martin, dat is ook mijn liefste wens, om in dit nieuwe jaar in de bestemmingsplan van
  Jezus te zijn, niet waar ik denk dat ik nodig ben, maar waar Hij denkt dat mijn plaats is om dat te doen wat Hij gedaan wil hebben. Voor jou en jouw gezin bid ik jullie de onvoorwaardelijke liefde en zegen toe van onze Pappa!
  o ja, een ding ben je vergeten te vermelden van Jafeth, zijn eigen brabbel- tongentaal!!!

  groetjes van mij. Gré

  • Ik moest denken aan de trainingsdag “Leef Koninklijk” bij jouw verhaal.
   Dat is op zich al een hele mooie, maar ook soms lastige opdracht, mits we op HEM
   gefocust blijven,in afhankelijkheid,dat kan je leven op de kop zetten!

 2. Dag Martin,

  Prachtig om de liefde voor je zoon Jafeth te proeven! Hij is prachtig 🙂
  Dank je wel voor de rijke en leerzame woorden!
  Het is zo goed om er steeds weer bij bepaald te worden dat het vooral gaat om onze overgave aan onze Hemelse Vader, zodat we meer en meer tot onze bestemming kunnen komen en worden zoals Hij ons bedoelt.

  Hartelijke groet, Albertine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven