De kribbe, het kruis of de kroon?

We zitten midden in de Advent. Een unieke tijd waarin we vol verwachting uitkijken naar wat komen gaat. Het is een gezamenlijk aftellen naar Kerst en uitzien naar de Redder van de wereld. Jammer genoeg hebben de meesten om ons heen dat niet door.

Het feest van de geboorte van de Messias is uitgegroeid tot een commerciële happening. Mooie en zelfs dure cadeaus, uitgebreid eten en uit eten gaan, bomen in huis en kunstmatig licht voor de gezelligheid, propvolle winkels en de bekende kerstsongs schallen door de straten. Toch is het allemaal behoorlijk leeg zonder de geboorte van de Messias.

Maar ook voor christenen ligt er een uitdaging om de kern niet uit het oog te verliezen. De geboorte van de Zoon van God is de vervulling van eeuwenoude beloftes. Het is God zelf die al in Genesis 3 spreekt over het nageslacht van de vrouw, die de slang de kop zal vermorzelen. Dit is de allereerste profetie in de Bijbel. Uitgesproken door God zelf.

Als je deze goddelijke toezegging goed leest, weet je dat het met Kerst niet zozeer om de geboorte gaat, maar om het verslaan van de vijand. Het kindje Jezus is prachtig en een sterk beeld van kwetsbaarheid. Maar de focus en het doel ligt ergens anders. De kribbe staat enkel symbool voor een totaal ander koninkrijk: het koninkrijk van God!

De kribbe wijst vooral naar het kruis, want daar wordt de kop van de vijand vermorzeld. Daar roept Jezus uit: ‘Het is volbracht’ en daarmee antwoordt Hij op de belofte uit Genesis 3. De kribbe wijst zelfs nog verder. De kribbe wijst naar de kroon, want de Koning is geboren en Zijn koningschap komt er aan. Het koninkrijk van God is geland op aarde en daarom zijn de eerste woorden van Jezus: ‘Kom tot inkeer, want het koninkrijk van de hemel is nabij’ (Matteüs 4:17)

Het is mooi om stil te staan bij de kribbe. Het is belangrijk om te weten wat het kruis inhoudt. Maar onze blik hoort gericht te zijn op de kroon. De kribbe is er niet meer, het kruis staat er niet meer, maar de troon van God op aarde is gevestigd. God troont op de lofzangen van Zijn volk. Onze ogen zijn gericht op de gekroonde Koning in de hemel en wij leven voor Hem als koningskinderen.

Geniet van kerst en laat de gezellige lampjes je huis verlichten. Maar houd je ogen gericht op de Koning en Zijn troon, want Jezus is niet meer in de kribbe, niet meer aan het kruis. Jezus draagt de KROON. Dat is de Jezus die wij zien en voor ogen houden.

Ik wens je prachtige en koninklijke kerstdagen!

Hebreeën 2:8-9
Dat alles aan hem onderworpen is, zien wij echter nu nog niet; wel zien we dat Jezus – die voor korte tijd lager dan de engelen geplaatst was opdat zijn dood door Gods genade iedereen ten goede zou komen – vanwege zijn lijden en dood nu met eer en luister gekroond is.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Ja, amen. Het kruis staat er niet meer. Er is meer voor in de plaats gekomen! De Geest, die in ons wonen en werken wil, is de trooster en verwijzer naar het bijzondere en eeuwige leven voor God nu en bij Hem straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven