Herleving van de kerk

Ongeveer 8 jaar geleden werd ik gegrepen door Gods grote herstelplan: ‘Het koninkrijk van God!’ Voor het eerst in mijn leven zag ik iets van het totaalplaatje waar God mee bezig is. Het gaat niet om losse theologische onderwerpen of prachtige uiteenzettingen over bepaalde Bijbelverhalen, maar om datgene waar God mee begon en wat Hij zal afmaken.

Hij begon in het paradijs en het zal eindigen in een compleet herstel van alle dingen. Gods plan is geen evacuatieplan, waarbij christenen snel weggehaald worden uit een totaal verloren aarde. Onze focus is niet ‘naar de hemel gaan.’ Gods plan is dat de hemel op aarde komt en daarmee is zijn plan niet gericht op evacuatie, maar op restauratie. God brengt herstel, heling en herleving voor deze wereld. Dat is goed nieuws, dat is evangelie.

Tegelijk met mijn nieuwgevonden visie op het koninkrijk van God, kwam ik in de problemen met de kerk. De aanleiding daarvoor lag in mijn wekelijkse preken in verschillende kerken in het land. Geregeld reed ik na zo’n preek naar huis met de vraag aan God: ‘Gaat U met deze groep mensen de wereld veranderen?’ Ik raakte ontmoedigd en bijna zelfs verbitterd. Onze vastgeroeste of juist overgeorganiseerde samenkomsten zijn niet echt ‘goed nieuws’ voor mensen in nood. Het gebrek aan Goddelijke kracht of aan oprechte bewogenheid houden mensen vast in de kerkbanken.

Gelukkig deed God een paar jaar geleden opnieuw iets in mijn hart. Vanuit de visie op het koninkrijk van God ontstond een nieuwe kijk op de kerk: ‘de koninklijke kerk!’ Een kerk die, ongeacht de denominatie, gericht is op vertegenwoordiging en verspreiding van het koninkrijk van God. Niet naar binnen gericht, maar met een open blik naar de mensen om ons heen. Niet gefocust op ontvangen, maar op weggeven wat je al in overvloed ontvangen hebt. Niet veroordelend, maar bewogen over en betrokken bij mensen in nood.

Natuurlijk is een nuchtere blik naar de staat van ‘de kerk’ niet erg optimistisch. Maar misschien is dat juist nodig voor herleving of ‘revival’. Als we bidden voor herleving, moet er eerst iets ‘doodgaan.’ Waar God aan het werk gaat, is er eerst chaos. Zo begon Hij al in Genesis 1. God lijkt chaos en dood op te zoeken. Want juist dan kan Zijn kracht ten volle zichtbaar worden. Dan is het geen mensenwerk meer, maar Gods werk. Dan is de kerk geen menselijke organisatie, maar wordt het een Goddelijk organisme dat leeft én hoopt brengt.

Als je meer wilt weten en leren, kom dan naar onze gratis trainingsdag ‘Herleving van de kerk’ op zaterdag 18 oktober  in Zoetermeer. HIER lees je er alles over en kun je aanmelden.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

3 reacties

 1. Beste Martin ,

  Gereformeerd geboren, evangelisch geworden door o.a. YFC vóór mijn trouwen,heb ik steeds een warm hart gehouden voor de traditionele kerk.Ook mijn man zat en zit precies zo in het proces. Bruggenbouwen wilden wij altijd en niet veroordelen. Het evang. werkverband volg ik en ook vele initiatieven van Gods herstelplan voor de kerk. Het blog over herleving van de kerk vind ik super, en zou het graag op mijn fb tijdlijn plaatsen, maar hoe doe ik dat ? Ik zie het blog als een soort profetie, en wij willen van het proces deel uit maken binnen onze mogelijkheden.Het is heel bijzonder wat God doet, en daar ontspannen naar te kijken
  en mee te bewegen, zonder zelf in de stress van het te bewerken schieten. Ik zie uit naar een reactie, en bid voor jullie . Hartelijke groet, Carla van Osnabrugge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven