Ik heb er zin in!

“Ik heb er zin in!” – Royal Mission Jeugdwerkopleiding –

Jeugdwerk in de plaatselijke kerk gaat helaas niet vanzelf de goede kant uit. Elke gemeente waar tieners en jongeren een onderdeel van uit maken, zal zich dat realiseren. Er is liefde, aandacht, tijd, visie, enthousiasme, wijsheid en geld nodig om anno 2014 het tiener- en jongerenwerk in de kerk gezond te laten functioneren. Hoe sterk of hoe zwak het jeugdwerk in een gemeente loopt, kan aan de hand van een aantal indicatoren worden bepaald. De beste en belangrijkste indicator zijn de tieners en jongeren zelf. Vraag hen wat ze van de kerk vinden en je weet hoe de vlag er bij hangt.

Wij kiezen er voor om mee te werken aan vernieuwing van het jeugdwerk in Nederland. Nog een paar maanden, dan is de jeugdwerkopleiding van Royal Mission een feit. De aanmeldingen aangevuld met enthousiaste opmerkingen beginnen goed binnen te komen. We verwachten met een groep van 20 á 30 gedreven jeugdleiders, jeugdwerkers, jeugdouderlingen, voorgangers en andere betrokkenen bij tiener en jongerenwerk op te gaan trekken. De inhoud van de opleiding  wordt niet te zwaar, maar krijgt een erg goede en zeer inspirerende invulling. In 10 korte weekenden van vrijdag avond tot zaterdagmiddag worden de deelnemers meegenomen langs de meeste belanrijke onderdelen waarop een goed en inspirerend jeugdwerk gebouwd is.

Vroeger ging het met de jeugd binnen de kerk min of meer vanzelf wel de goede kant uit omdat er vast gebaande wegen waren. Er waren vaak ook voldoende mensen te vinden die met de jeugd om kon gaan en hen meenamen in het leren kennen van God. Vandaag is dat niet meer vanzelf sprekend en zal er bewuste actie moeten zijn in de begeleiding en ontwikkeling van een goed jeugdwerk.

Zowel in grote kerken met honderden tieners en jongeren als in kleine gemeenten met weinig of geen tieners en jongeren, is het niet vanzelfsprekend dat het jeugdwerk goed loopt. Zelf heb ik op beide plekken veel ervaring opgedaan en geloof dat het ook op beide plekken mogelijk is. Elke plek heeft zijn eigen uitdagingen.

Wanneer het jeugdwerk van een kerk goed functioneert zullen er altijd een aantal belangrijke pijlers in het proces aanwezig moeten zijn of in ontwikkeling moeten komen. Een aantal van die pijlers zijn:

 • Er zijn enthousiaste mensen die met de jeugd willen en kunnen werken. Als die er niet waren, dan zijn ze van buitenaf aan getrokken.
 • Er zijn mensen in de gemeente die weten hoe een jeugdwerk te ontwikkelen, te vernieuwen en op te bouwen. Zij hebben dat geleerd uit ervaring of door opleiding.
 • Er is visie in de gemeente en een antwoord op de vraag “Waarom bestaat onze plaatselijke  kerk?”
 • De leiding van de gemeente heeft hart voor tieners en jongeren.
 • De leiding van de gemeente trekt geld uit voor tieners en jongeren.
 • Er is bereidheid bij de leiding van de gemeente om mee te veranderen met de verandering binnen de Nederlandse cultuur. Motto daarbij moet wel zijn “De inhoud blijft hetzelfde, de vorm verandert mee”
 • Er wordt op een goede gebalanceerde manier rekening gehouden met de verschillende generaties binnen de kerk. Zowel aandacht voor de jeugd als aandacht voor de ouderen in de gemeente is in goede balans.

Als Royal Mission geloven we in de kerk! We bestaan om de kerk te dienen, te helpen en te leren schitteren zodat het Koninkrijk van God zichtbaar wordt. We zien de mogelijkheden die er (nog steeds!) zijn voor de kerk vandaag om tieners en jongeren te bereiken met het evangelie van Jezus. Er is namelijk geen doelgroep die zo open staat voor God en Zijn boodschap als de jeugd. Hoe we die kansen kunnen benutten, willen we laten zien in de jeugdwerkopleiding. De opleiding heeft als doel jeugdleiders te helpen ontwikkelen waardoor het jeugdwerk in de kerk groeit en tieners en jongeren zich thuis voelen in de kerk en haar Koninklijke bestemming.

Gerlof Wiersma

Lees hier meer over de jeugdwerkopleiding.

Op donderdagavond 5 juni en dinsdag 24 juni april zijn er om 20.00 uur informatieavonden in Drachten over deze unieke opleiding.  Speciaal voor mensen die zelf geïnteresseerd zijn of namens een kerkelijke gemeente meer willen weten over de opleiding. Beide avonden zijn een kennismaking met Royal Mission en er zal meer informatie gegeven worden over de inhoud van de opleiding. Daarnaast is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Als je daarbij aanwezig wilt zijn, is aanmelding noodzakelijk. Mail dan naar gerlof@royalmission.nl. Je krijgt dan via de mail de informatie over de betreffende avond.

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven