PASEN: Gods liefde absorbeert al het geweld

Elk jaar weer komen de grote christelijke feest- en gedenkdagen langs. Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinsteren, waarbij Pasen de meest gewelddadige geschiedenis heeft. Natuurlijk vieren we met Pasen de opstanding van Jezus, de grote overwinning aan het kruis. Maar de weg er naartoe is pijnlijk, confronterend en staat lijnrecht tegenover ons ‘overwinningsdenken’ en onze natuur om ergens voor te vechten.

De weg die Jezus aflegt naar het kruis is niet erg glorieus. Eén van Zijn twaalf discipelen laat zich betalen om Jezus te verraden en Zijn vurigste volgeling verloochent Hem drie keer. En toch zijn dat nog maar inleidende gebeurtenissen voor de laatste achttien uur van smaad, verdriet en ongelooflijke pijn. En dan vraag je jezelf af: ‘Waarom op deze manier?’ Kon de zonde niet op een eenvoudigere manier onttroont en ontkracht worden?

Het is belangrijk om te beseffen dat Jezus is niet op aarde gekomen om de zonde te verslaan, maar om een nieuw koninkrijk op aarde te stichten. Een koninkrijk dat niet gebaseerd is op overheersen en anderen onderdrukken, maar juist dienen, vergeven en verliezen. Een koninkrijk dat zijn fundament niet heeft in geweld en machtsvertoon, maar in onvoorwaardelijke liefde en eindeloze verdraagzaamheid.

Dat is precies wat Jezus als antwoord geeft aan Pilatus tijdens zijn ondervraging.
Jezus antwoordde: ‘Mijn koningschap hoort niet bij deze wereld. Als mijn koningschap bij deze wereld hoorde, zouden mijn dienaren wel gevochten hebben om te voorkomen dat ik aan de Joden werd uitgeleverd. Maar mijn koninkrijk is niet van hier.’ (Johannes 18:36)

Pasen 1

Om dat nieuwe koninkrijk van liefde te vestigen op aarde en moest Jezus het bruutste geweld op aarde verduren. Het grofste op de wereld werd gepleegd door het brute en moorddadige Romeinse Rijk. En juist door hen werd Jezus zo veracht, gegeseld en gekruisigd. Jezus kwam niet om kwaad met kwaad te bestrijden, maar extreem kwaad te bestrijden met extreme liefde. Hij bracht een ander koninkrijk met een totaal ander fundament, een koninkrijk niet van hier. Geen onderdrukking met geweld, maar onderwerping aan God. Niet vechten met moorddadige wapens, maar strijden met liefdevolle daden.

Het kruis is hét bewijs dat de liefde wint. Dat de koninkrijken van geweld, de koninkrijken van deze wereld het verliezen van het koninkrijk van de liefde. Gods liefde absorbeert het grofste en bruutste geweld. En zo sticht Jezus een nieuw koninkrijk op aarde, het koninkrijk van God, dat als fundament liefde en genade heeft voor ieder die een onderdaan van Hem wil zijn.

Dat is Pasen: Gods liefde overwint al het geweld.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Mijn moeder doet bepaalde uittspraken naar mij toe, om daarna alles te ontkennen.Zij zegt dat ik dan zal zien wie men zal geloven ,ik als kind of zij als moeder. Ik schoot altijd in de verdediging. maar nu ik dit heb gelezen , hoe de Here jezus extreem kwwad overwon door extreem Liefde.; zal ik zwijgen en alles aan de Here Jezus overlaten. ik wil de Here Jezus volgen.

  • Wat een bijzondere benadering van Pasen. Heel weinig wordt er over het Koninkrijk van God gesproken en de Here Jezus kwam die boodschap brengen.
   Woorden schieten te kort om de Here Jezus te danken voor wat Hij voor ons gedaan heeft. De uitvoering van de site is ook erg mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven